Dünyada Düştü, Türkiye'de Zamlandı!

Küresel piyasalarda kahve fiyatları üretim artışı beklentisiyle gerilerken, Türkiye'de döviz kuru, artan maliyetler ve yüksek fiyatlı stoklar nedeniyle tüketiciler zamlı fiyatlarla karşılaşmaya devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 23.07.2026

Dünyada Düştü, Türkiye'de Zamlandı!

Dünya genelinde kahve fiyatları arz beklentilerinin güçlenmesiyle düşüşe geçerken, Türkiye'de kahve fiyatlarındaki artış sürüyor.

Dünya Bankası verilerine göre, Arabica kahvesinin fiyatı 2026'nın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre yüzde 7, Robusta'nın ise yüzde 9 geriledi. Uluslararası Kahve Örgütü'nün bileşik fiyat endeksi de haziran ayında yaklaşık iki yılın en düşük seviyesini gördü.

Buna karşın Türkiye'de paketli kahve ve zincir kahve mağazalarındaki fiyatlar yükselmeye devam etti. 2019'da yaklaşık 3,20 TL olan 100 gram Türk kahvesi 2026'da 97,50 TL'ye ulaşırken, iki yılda filtre kahve ve kahve zincirlerindeki bazı ürünlerde fiyat artışı yüzde 100'ü aştı.

Uzmanlara göre küresel fiyat düşüşünün Türkiye'ye yansımamasında döviz kuru, ithalata bağımlılık, enerji, kira, personel, lojistik ve finansman maliyetleri ile yüksek fiyatla alınan mevcut stoklar etkili oluyor.

Dünya Bankası, küresel üretimin artmasıyla birlikte kahve fiyatlarındaki düşüş eğiliminin yıl boyunca devam etmesini bekliyor. Ancak sektör temsilcileri, bu gerilemenin Türkiye'deki raf fiyatlarına kısa vadede aynı ölçüde yansımasının beklenmediğini belirtiyor.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar