Emekliye ek zam bugün netleşebilir! Gözler Kabine'de, zam oranı için masadaki en güçlü seçenek

SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına ek zam yapılmasına yönelik çalışmada sona gelindi. Milyonları ilgilendiren emekli maaşına ek zam için gözler Kabine Toplantısı'nda çevrildi.

info@karadenizekonomi.com / 16.01.2024

Emekliye ek zam bugün netleşebilir! Gözler Kabine'de, zam oranı için masadaki en güçlü seçenek

Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı bugün Kabine Toplantısı sonrası belli olabilir. Mevcutta emekliler yüzde 37,57 oranında zammı hak etmişti. İşte masadaki refah payı ile en düşük emekli maaşı...

Milyonlarca SSK ve Bağ-Kur emeklisinin gözü hükümetten gelecek ek zam haberinde. TÜİK tarafından 3 Ocak'ta yüzde 64,77 olarak açıklanan 2023 yılı enflasyon rakamıyla memur ve emeklilerin maaş artış oranı da netleşti. Memur ve memur emeklisinin yüzde 49,25'lik maaş artışına karşın, işçi ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranının 37,57'de kaldı. Milyonlarca emekli, ek zammı bekliyor. Beklentiler üzerine, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz koordinasyonunda çalışmalara başlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik ile Hazine ve Maliye bakanlıkları düzenleme için hazırlıklarını tamamladı.

Kabine Toplantısı bugün mü, saat kaçta?

7 bin 500 lira olarak uygulanan en düşük emekli aylığı ve emekliye ek zam için gözler Kabine Toplantısı’na çevrildi. Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında emekliye ek zam ve SSK, Bağ-Kur en düşük emekli maaşı ana gündemiyle toplanıyor. Kabine Toplantısı'nın saat 14.00’te Beştepe’de başlaması bekleniyor.

Emekliye ek zam bugün mü açıklanacak?

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın iyileştirme konusunda yaptığı alternatifli çalışmanın Kabine’de ele alınması ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yapılacak artışın bugün netleşmesi bekleniyor.

Emekliye ek zam ne zaman verilecek?

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarında yapılacak iyileştirmenin bugün yapılacak Kabine toplantısında netleşmesinin ardından SSK ve Bağ-Kur emeklileri ile ilgili düzenlemenin Plan Bütçe Komisyonu'nda önergeyle teklife eklenmesi planlanıyor.

Erdoğan'ın açıklaması bekleniyor: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı olmak üzere 2 düzenleme yapılması bekleniyor. Yeni yılın ilk Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19:00-19:30 gibi düzenlemenin detaylarını açıklaması bekleniyor.

SSK ve Bağ-Kur emeklisine ek zam Meclis'e ne zaman gelecek?

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekliye zam düzenlemelerin de içinde olacağı yasa teklifini hafta başında Meclis'e sundu. TBMM bugün çalışmalarına başlıyor. Ayrıca bu kanun teklifinin içerisinde asgari ücrette devlet desteğinin 700 TL'ye çıkarılması ile beraber kısa çalışma ödeneğine ilişkin düzenleme de yer alıyor.

Kabine sonrası kesinleşen emekli kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı için rakamlar bu kanun teklifi içerisine konulacak.

Emekliye ek zam ve en düşük emekli maaşı düzenlemeleri Ocak ayının 3. haftasında Meclis gündemine girecek. Bu durumda düzenlemeler 26 Ocak Cuma gününe kadar yasalaşacak.

Emekli maaşına ek zam için oran belli oldu mu?

Sabah'ın aktardığına göre ek zam için 1. formül: 2024'ün ilk yarısında enflasyonun yüzde 24 olması bekleniyor. Yani Temmuz zammı SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde yüzde 24, memur emeklilerinde ise yaklaşık yüzde 18,60 olacak. Dolayısıyla Temmuz ayında memur emeklilerinin yüzde 5-6 daha düşük zam alma durumu oluşacak. Bundan dolayı Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yansıtılacak refah payında bu durumun da dikkate alınacağı bir formül masada bulunuyor.

Bu rakamlar değerlendirildiğinde yüzde 43-45 arasında bir emekli zammı söz konusu olabilir. Emekli kök maaş zammının yüzde 45'e tamamlanması durumunda ise yüzde 7,43 oranında refah payı uygulanmış olacak.

Ek zam için 2. formül: Masadaki en güçlü seçeneklerden bir tanesi de SSK, Bağ-Kur emekli zammının memur emeklisi ile aynı seviyeye çekilmesi. Bu durumunda SSK ve Bağ-Kur'lular memur emeklisi gibi yüzde 49,25 zam alacak. Bu durumda yüzde 11,68'lik refah payı söz konusu olacak.

En düşük emekli maaşı için tahmin

En düşük emekli maaşı mevcutta 7 bin 500 lirayken bu rakamın 11 bin liranın üzerine çıkarılması ve emeklilerin maaş zamlarının da yüzde 50 civarına tamamlanması beklentisi ortaya çıktı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar