Enflasyon görünümü bozulursa para politikası sıkılaştırılacak

Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararında sürpriz yapmayarak politika faizini yüzde 45 seviyesinde sabit bıraktı. Piyasa uzmanları Merkez Bankası’nı şahin bulurken enflasyon görünümünde bozulma olması halinde sıkılaşma mesajının verilmiş olmasını önemli buluyor.

info@karadenizekonomi.com / 23.02.2024

Enflasyon görünümü bozulursa para politikası sıkılaştırılacak

 

Merkez Bankası’nda yaşanan başkan değişikliği sonrası yapılacak ilk toplantı piyasalar tarafından merakla bekleniyordu. Merkez Bankası, yeni Başkan Fatih Karahan’ın başkanlığında yaptığı ilk Para Politikası Kurulu (PPK), toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 45'te sabit bıraktı.

Piyasa uzmanları PPK metnindeki mesajları şahin bulurken, faiz kararı sonrası Borsa İstanbul’da ilk başta düşüş yaşanırken daha sonra tekrar pozitif bir kapanış yapmayı başardı. Faiz kararı öncesi 31 liranın üzerinde seyreden Dolar/ TL’nin ise karar sonrası bir miktar geri çekildiği görüldü. PPK metninde enflasyon ve sıkılaşmaya yönelik mesajlar öne çıktı. Ocak ayında aylık enflasyonun ana eğiliminin yılın ilk ayına özgü zamana-bağlı fiyat ve ücret güncellemeleri sonucunda, enflasyon tahmin patikasında öngörülen şekilde yükseldiği ve manşet enflasyonun sınırlı bir artış kaydettiği aktarılan duyuruda, yakın döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talepteki dengelenmenin sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı.

Duyuruda, "Kurul politika faizinin mevcut seviyesinin aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sürdürüleceğini değerlendirmiştir. Enflasyon görünümünde belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşu sıkılaştırılacaktır” denildi.

Kararlı duruş TL’nin reel değerlenme sürecine katkı verecek

 Metinde ayrıca, “Söz konusu dengelenme süreci, tüketim malı ve altın ithalatında güçlü, diğer tüketim harcamalarına ilişkin göstergelerde ise öngörülene kıyasla yavaş seyretmektedir. Buna ek olarak, hizmet fiyatlarındaki katılık, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutmaktadır. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarının öngörüler ile uyumunu ve ücret artışlarının enflasyon üzerindeki etkilerini yakından takip edecektir." değerlendirmelerine yer verildi.

Dış finansman koşulları, rezervlerin seviyesi, cari dengedeki iyileşme ve Türk lirası varlıklara talebin döviz kuru istikrarına ve para politikasının etkinliğine katkıda bulunmaya devam ettiği belirtilen duyuruda, "Para politikasındaki kararlı duruş, dezenflasyonun ana unsurlarından olan Türk lirası reel değerlenme sürecine katkı vermeyi sürdürecektir." ifadesi kullanıldı.

Şimşek: Spekülasyonlara itibar etmeyiniz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek seçim sonrasına yönelik iddialarla ilgili mesajlar verdi. Şimşek, X hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: Şirketlerimiz uluslararası piyasalarda sermaye benzeri kaynaklara artık daha rahat erişebiliyor. Programda öngördüğümüz hedeflere yaklaştıkça ülkemize uzun vadeli ve uygun maliyetli kaynak akışı daha da artacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü desteğiyle uyguladığımız politikalar, seçim sonrasında da hedeflerimiz doğrultusunda devam edecek. Bu çerçevede; dolaşıma kasıtlı olarak sunulan spekülasyonlara itibar etmeyiniz.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar