Fitch Ratings, Türkiye'nin notunu yükseltti; görünümü 'pozitif' yaptı

Fitch Ratings, Türkiye'nin kredi notunu 'B2den 'B+'ya yükseltirken, not görünümünü 'durağan'dan 'pozitif'e çıkardı.

info@karadenizekonomi.com / 9.03.2024

Fitch Ratings, Türkiye'nin notunu yükseltti; görünümü 'pozitif' yaptı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, bugün Türkiye'yle ilgili raporunu yayınladı. Raporda Türkiye'nin kredi notu yükseltilirken, not görünümü de 'pozitif'e çekildi.

Fitch Ratings'in raporunda Türkiye'nin döviz rezervinin geçen yılın haziran ayından beri 32 milyar dolar artarak 131 milyar dolara yükseldiği ifade edildi.

Ancak raporda swap'lar hariç rezervin eksi 62 milyar dolar olduğu ifade edilirken, bu rakamın geçen haziranda 76 milyar dolar seviyesinde bulunduğuna dikkat çekildi. 

Raporda, rezervin yıl sonunda 148 milyar dolar, gelecek yılın sonund ise 159 milyar dolara yükselmesinin beklendiği dile getirildi.

Bankalardaki döviz ve kur korumalı mevduatın oranının toplam mevduatın yüzde 56'sına kadar gerilediği bilgisi verildi.

Enflasyon beklentisi

Raporda, 2024 yılındaki ortalama enflasyonun yüzde 58 olarak öngörüldüğü belirtilirken, yıl sonu yüzde 40 olarak tahmin edildi. Enflasyonun kredi ve sıkı para politikaları sayesinde 2025'te yüzde 29'a gerileyebileceği kaydedildi. 

'Dış likitide riski azaldı'

Raporda, söz konusu not artırımının makroekonomik ve dış kırılganlıkları azaltmada para politikası sıkılaştırmasının beklenenden daha fazla önden yüklenmesi de dahil olmak üzere, Haziran 2023'teki değişimden bu yana uygulanan politikaların dayanıklılığına ve etkinliğine olan güvenin artmasından kaynaklandığı bildirildi.

Enflasyon beklentilerinin hafiflediği ve dış likidite risklerinin azaldığı belirtilen açıklamada, bu durumun daha olumlu dış finansman koşulları, yüksek rezervler, düşük döviz korumalı mevduatlar ve daralan cari işlemler açığını yansıması olduğu kaydedildi.

Pozitif görünümün ise Fitch'in Türkiye'nin genel makroekonomik politika duruşunun enflasyondaki belirgin düşüşle tutarlı olması ve daha düşük cari açık ile daha güçlü likidite tamponları açısından dış kırılganlıkların azalmaya devam etmesi yönündeki beklentisini yansıttığı aktarıldı.

Büyüme tahmini

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,8 büyümesinin beklendiği belirtilen açıklamada, büyüme oranın 2025'te ise yüzde 3,1'e çıkabileceği kaydedildi. Mart ayındaki yerel seçimlerin sonucunun politika değişikliğine yol açmasının beklenmediği ifade edildi.

Fitch Ratings, 8 Eylül 2023'te Türkiye'nin kredi notunu "B" olarak teyit ederken, not görünümünü 2 yılın ardından "negatif"ten "durağan"a çıkarmıştı.

Fitch'in takvimine göre Türkiye'ye ilişkin bir sonraki değerlendirmenin 6 Eylül'de yapılması planlanıyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar