İş dünyası uyarıyor: Beklenen yapısal reformlar gerçekleştirilmezse iflaslarla karşı karşıya kalabiliriz

İş dünyası temsilcisi Burhan Çakmak, ülkenin güçlü bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, seçimlerin ardından belirsizliklerin ortadan kalktığını belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 19.06.2023

İş dünyası uyarıyor: Beklenen yapısal reformlar gerçekleştirilmezse iflaslarla karşı karşıya kalabiliriz

Karadeniz Sohbetleri'nde Murat Gürsoy'un konuğu olan Ordu Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı Burhan Çakmak, ülke ve bölge ekonomisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu. İş dünyasının beklentileri, ekonomi politikalarının önemi ve asgari ücret konusundaki görüşlerini paylaşan Çakmak, ekonominin geleceği ve yapısal reformlar hakkındaki düşüncelerini Karadeniz Ekonomi’ye anlattı:

‘’Türkiye'nin Geleceği İçin İstikrar ve Ekonomik Reformlar Önemli"

Gürsoy: Sayın Çakmak, Türkiye'nin siyasi süreçleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin ardından ülkemizin durumu hakkında neler söyleyebilirsiniz?

Çakmak: Öncelikle ifade etmek isterim ki Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerinin ülkemize yaraşır bir siyasi olgunlukla tamamlandığını düşünüyorum. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı yemin törenindeki kucaklayıcı sözleri, ülkenin birlik ve beraberliği için önemli bir mesaj niteliğindedir. İş dünyası olarak bu yaklaşımı destekliyoruz.

Gürsoy: Ekonomiye dair inançlarınız ve gelecek beklentileriniz nelerdir?

Çakmak: Türkiye'nin parlak bir geleceği olduğuna tam olarak inanıyorum. Geçmişin muhasebesini yapmak ve hatalarımızı görmek önemlidir, ancak bunu yaparken ileriye bakmayı da unutmamalıyız. Geleceğe yönelik adımlarımızda, üretim, istihdam ve ihracat odaklı büyümeyi ve kalkınmayı destekleyen yapısal reformların acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Gürsoy: Ekonomi politikalarının iş dünyasının ihtiyaçlarıyla uyumlu olması konusunda ne düşünüyorsunuz?

Çakmak: Bu noktada, ekonomi yönetiminin para ve maliye politikalarını iş dünyasının üretim, istihdam ve ihracat öncelikleriyle uyumlu bir şekilde yürütmesi büyük önem taşımaktadır. Finansal istikrar ve fiyat istikrarı kadar, ekonomi politikalarının reel sektörle eşgüdüm içinde olması da hayati öneme sahiptir.

‘’Enflasyon, Cari Açık ve Finansmana Erişim Konularında Adımlar Atılmalı’’

Gürsoy: İş dünyasının beklentileri nelerdir? Hangi konular öncelikli olarak ele alınmalıdır?

Çakmak: İş dünyası olarak enflasyon, cari açık ve finansmana erişim konularını öncelikli olarak ele alıyoruz. Rekabet gücümüzü artırmak ve üretim desenimizi çağın rekabet koşullarıyla uyumlu hale getirmek için politika ve stratejilerin belirlenmesi gerekmektedir. Üretimi, ihracatı ve istihdamı önceliklendiren politikaların kamu-özel sektör işbirliğiyle oluşturulması ve kararlılıkla uygulanması gerekmektedir. Bu şekilde iş dünyası olarak daha güçlü bir ekonomiye ulaşabiliriz.

Gürsoy: Asgari ücret konusunda neler düşünüyorsunuz? İşçilerin koşullarını nasıl iyileştirebiliriz?

Çakmak: İşçilerimizin en iyi koşullarda çalışmasını ve yaşam standartlarını yükseltmeyi arzuluyoruz. Ancak bunun yolunun, asgari ücreti sık sık açıklamaktan ziyade insanların alım gücünü artırmaktan geçtiğini düşünüyorum. Enflasyonun düşürülmesi, ekonomide gerekli adımların atılması ve ekonominin kurallarının uygulanması gerekmektedir. Bu sayede insanların alım gücü düşmez ve senede üç kez asgari ücret açıklama zorunluluğuyla karşılaşmayız.

Gürsoy: Son olarak, ülkemizin ekonomi yönetiminden beklentileriniz nelerdir?

Çakmak: Ülkemizin ekonomi yönetiminden, yapısal reformların hızla hayata geçirilmesini ve içeride ve dışarıda güven ortamının sağlanmasını bekliyoruz. Ekonomi politikalarının iş dünyasının ihtiyaçlarına uyumlu ve tutarlı bir şekilde uygulanması büyük önem taşımaktadır. Hak, hukuk ve adaletin sağlandığı bir ortamda ekonominin kurallarının uygulanması ve yapısal reformların gerçekleştirilmesi, ülkemizin daha güçlü bir ekonomiye sahip olmasını sağlayacaktır.

‘’ORDUSİAD’ın Geleceği İçin Gençlere Yol Açmalıyız’’

Gürsoy: Sayın Çakmak, ORDUSİAD'ın geleceğiyle ilgili olarak gençlere daha fazla fırsat verme düşüncenizi paylaştınız. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Çakmak: ORDUSİAD, Ordu ekonomisine büyük katkı sağlayan iş insanlarının bir araya geldiği önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Artık tecrübeli sanayiciler olarak, dernek başkanlığı ve yönetimini gençlere bırakarak onların önünü açmalıyız. Genç arkadaşlarımız, bizlerin tecrübelerinden ve fikirlerimizden yararlanarak büyük adımlar atacaklardır. Bu düşüncelerimi ORDUSİAD yönetimindeki arkadaşlarla görüşerek, 2024 yılı Mart ayından daha önce, Kasım 2023 gibi bir tarihte seçimli kongremizi yapmayı önereceğim. Ayrıca, ORDUSİAD üye sayısının da daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. İlçelerimizdeki değerli sanayicilerimiz ve iş insanlarının katılımını artırmalıyız. Yeni dönemde ORDUSİAD dernek binamızın Ordu Ticaret ve Sanayi Odası çatısı altında olmasını düşünüyoruz. Mevcut dernek binamızın bulunduğu yer kentsel dönüşüme girecek ve biz de Ordu Ticaret ve Sanayi Odası'nın üyesi olarak bu kurumda yer almayı kararlaştırdık. ORDUSİAD, Ordu'nun geleceğinde daha fazla söz sahibi olacak ve değişim ile dönüşümü sağlayacak önemli bir adımdır. Gençlere fırsat vererek bu hedefe ulaşacağımıza inanıyorum.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar