İTO Başkanı Avdagiç'tan Şirketlere Çağrı: Maliyetleri Azaltmak İçin Öz Kaynakları Artırın!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türk şirketlerinin dış kaynak kullanımındaki yüksek maliyetlere karşı öz kaynaklarını artırmalarının önemine vurgu yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 16.10.2023

İTO Başkanı Avdagiç'tan Şirketlere Çağrı:  Maliyetleri Azaltmak İçin Öz Kaynakları Artırın!

Finansmana erişim sorunlarının azaldığını, ancak maliyetin arttığını belirten Avdagiç, Türk şirketlerinin öz kaynak oranlarını yükselterek dış kaynak kullanımının maliyetini azaltmalarının kritik olduğunu ifade etti. Sermaye piyasasının derinleşmesi ve uzun vadeli yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten İTO Başkanı, ayrıca SPK'nın şirketlerin sermaye piyasasına açılma süreçlerini hızlandırdığını söyledi.

İTO Başkanı Avdagiç'tan Şirketlere Çağrı:

 Maliyetleri Azaltmak İçin Öz Kaynakları Artırın!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Türk şirketlerinin dış kaynak kullanımındaki yüksek maliyetlere karşı öz kaynaklarını artırmalarının önemine vurgu yaptı. Finansmana erişim sorunlarının azaldığını, ancak maliyetin arttığını belirten Avdagiç, Türk şirketlerinin öz kaynak oranlarını yükselterek dış kaynak kullanımının maliyetini azaltmalarının kritik olduğunu ifade etti. Sermaye piyasasının derinleşmesi ve uzun vadeli yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini belirten İTO Başkanı, ayrıca SPK'nın şirketlerin sermaye piyasasına açılma süreçlerini hızlandırdığını söyledi.

Avdagiç, ticari kredi kartlarının kullanımına da değindi. Ticari kredi kartlarının bireysel kredi kartlarından ayrı olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, şirketlerin bu kartları daha etkili bir şekilde kullanmalarının önemli olduğunu ifade etti. Ticari kredi kartlarının limitlerinin ve taksit seçeneklerinin şirketlerin ödeme zincirinde önemli bir araç olduğunu söyledi.

İTO Başkanı, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın Eximbank üzerinden kullandırdığı reeskont kredilerinin faiz oranlarının düşürülmesinin olumlu bir adım olduğunu belirtti. Ayrıca, uygun maliyetle reeskont kredilerinin piyasaya girmesinin ticari kredi maliyetlerini de etkileyeceğini söyledi.

‘’Uluslararası Ticarette Doların Hakimiyeti Artıyor’’

Döviz kurlarına da değinen Avdagiç, avro/dolar paritesinin makul seviyeye yakın olduğunu ancak uluslararası konjonktürün etkisiyle doların güçlendiğini ifade etti. Türkiye'nin ihracat kompozisyonunda doların ağırlığının yüksek olduğunu belirten Avdagiç, avro ile ticaret yapılan ülkelerin fazla olduğunu ancak Türk Cumhuriyetleri, Afrika, Orta Doğu ve Uzak Doğu ile her zaman dolarla ticaret yapıldığını söyledi.

‘’İkinci El Otomobil Piyasası Olağan Dışı Fiyatlamalardan Arınıyor"

Otomotiv piyasasındaki ikinci el otomobil fiyatlarında görülen gerilemenin, önceki dönemlerde olağanüstü fiyatlamaların etkisiyle oluşan köpüğün erimesi olduğunu belirten Avdagiç, piyasanın yeniden dengeye oturduğunu söyledi.Gayrimenkul piyasasındaki duruma ilişkin olarak Avdagiç, Türkiye'deki aile yapısındaki değişikliklerin konut piyasasını etkilediğini ve daha makul büyüklükte konut üretiminin teşvik edilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de konut finansmanından arsa finansmanının çıkarılması gerektiğini söyleyen Avdagiç, konut projelerinin arsa maliyetlerini düşürmesi gerektiğini belirtti.

İTO Başkanı, enflasyonla mücadele konusunun ekonominin en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirterek, enflasyonun kontrol altına alınmasının faizler, kredi maliyeti gibi ekonomik faktörlerde düzelme sağlayabileceğini ifade etti. Avdagiç, enflasyonun düşmesiyle birlikte ekonominin sorunlarının çözüme kavuşabileceğini söyledi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar