Reel kesim güven endeksi Temmuz ayında düşüş gösterdi: İstihdam ve ihracat beklentileri ışık vermedi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre, Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) temmuzda 1,4 puanlık bir düşüş yaşayarak 106,8'e geriledi.

info@karadenizekonomi.com / 4.08.2023

Reel kesim güven endeksi Temmuz ayında düşüş gösterdi: İstihdam ve ihracat beklentileri ışık vermedi

Reel sektör, önümüzdeki üç ayda maliyetlerin artacağı beklentisi taşırken, istihdam, ihracat ve sipariş miktarı konularında ise iyimser değil.

RKGE'nin yanı sıra, mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) de bir önceki aya kıyasla 0,8 puanlık düşüşle 104,9 seviyesine geriledi. Endeksi oluşturan anket sorularının analizine göre, mevcut mamul mal stoku ve mevcut toplam sipariş miktarı konusundaki değerlendirmeler endeksi artış yönünde etkiledi. Ancak genel gidişat, gelecek üç aydaki toplam istihdam, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki üretim hacmi miktarı ve sabit sermaye yatırım harcaması konularında değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkiledi.

Üretim hacmi ve iç piyasa sipariş miktarında artış bildirenlerin oranında bir önceki aya göre zayıflama görülürken, ihracat sipariş miktarında artış bildirenlerin oranında güçlenme olduğu belirtildi. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerde ve mevcut mamul mal stokları seviyesinin mevsim normallerinin üstünde olduğu yönündeki değerlendirmelerde bir önceki aya göre zayıflama yaşandı.

SEKTÖRÜN GELECEK ÜÇ AY İÇİN BEKLENTİLERİ ÖNEMLİ RİSKLERLE KARŞI KARŞIYA

Gelecek üç aydaki iç piyasa sipariş miktarında artış beklentisi güçlenirken, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında artış beklentisi zayıfladı. Aynı şekilde, gelecek üç aydaki istihdam ve gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcamalarında artış beklentileri de zayıfladı. Ortalama birim maliyetlerde gelecek üç ayda artış bekleyenlerin oranında bir önceki aya göre güçlenme görülürken, satış fiyatına ilişkin artış beklentileri de güçlenme eğiliminde. Yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 0,7 puanlık düşüşle yüzde 59,6 seviyesinde gerçekleşti.

İlgili sektör temsilcileri arasında, içinde bulunulan sanayi dalındaki genel gidişat konusunda daha iyimser olanların oranı bir önceki aya göre azaldı, aynı kalanların oranı gerilerken, daha kötümser olanların oranı ise arttı. Reel Kesim Güven Endeksi, önemli göstergelerin düşüş göstermesiyle temmuz ayında riskli bir tablo çizerken, sektör temsilcileri geleceğe dair beklentilerde iyimser olmayı sürdürüyor. Ancak, maliyetlerdeki artış ve zorlu ekonomik koşulların etkileri endeksi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar