Tavuk ve Balık Kırmızı Etin Yerini Aldı: Enflasyonda Tüketim Tercihleri Değişti

TÜİK madde fiyat endekslerine göre, 2021 sonrası hızla tırmanan enflasyon vatandaşın sofrasındaki eti de değiştirdi. Kuzu ve dana etinde yaşanan fahiş fiyat artışları nedeniyle, halk daha uygun fiyatlı olan tavuk ve balığa yöneldi.

info@karadenizekonomi.com / 21.07.2025

Tavuk ve Balık Kırmızı Etin Yerini Aldı: Enflasyonda Tüketim Tercihleri Değişti

 

Fiyat artışlarında büyük fark

2021 Aralık ile 2025 Haziran arasındaki dönemde:

Kuzu eti fiyat endeksi %660,6,

Dana eti fiyat endeksi %616,7,

Genel et fiyat endeksi %487,9 oranında arttı.

Aynı dönemde:

Tavuk eti fiyat endeksi %241,9,

Balık fiyat endeksi %359 oldu.

TÜFE’deki (2003=100 bazlı) genel artış ise aynı dönemde %356’ya ulaştı. Bu veriler ışığında:

Tavuk fiyatları genel enflasyonun gerisinde,

Balık fiyatları ise enflasyona paralel seyretti.

Kuzu ve dana eti fiyatları ise enflasyonun neredeyse iki katı hızla arttı.

Et tercihlerinde köklü değişim

Et fiyatlarında yaşanan bu sert farklılaşma, tüketim tercihlerine doğrudan yansıdı. Dar gelirli kesimin gelir kaybı nedeniyle kırmızı ete ulaşması zorlaştı. 2021 yılında kişi başına düşen kırmızı et tüketimi 22,89 kilogram iken, bu miktar 2024 yılında 16,6 kilograma geriledi. Buna karşılık, tavuk ve balık tüketiminde artış kaydedildi.

Şarküteri ürünlerinde de sert artış

Aynı süreçte sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş et ürünlerinin fiyatlarında da yüksek artış yaşandığına dikkat çekiliyor. Bu ürünlerin fiyatları da tavuk ve balığa göre çok daha hızlı arttı. Bu da sofralarda protein tercihini yeniden şekillendirdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar