“Ülkemizde hayat enflasyonu var”

TÜRMOB Disiplin Kurulu Genel Sekreteri Bahadır Baş, “İnsanlar niye bu ülkede yaşamak yerine yurt dışında bir ülkede yaşamayı tercih ediyor? Buna ‘Hayat enflasyonu’ diyorum. Gittiğiniz bir ülkede standartların 3 yıl değişmeyeceğini biliyorsunuz. Bu, yaşam enflasyonuna karşı bir tavırdır."

info@karadenizekonomi.com / 27.03.2023

“Ülkemizde hayat enflasyonu var”

baş; "Ülkede yarın sabah uyandığımızda doların, borsanın ne olacağını bilemiyoruz. Bu soru işaretleri bu kaygıyı yaratıyor. Bunun için mücadele etmemiz gerekiyor” dedi.

TÜRMOB Disiplin Kurulu Genel Sekreteri Bahadır Baş, ülkedeki en büyük sorunlardan birinin hayat enflasyonu olduğunu dile getirdi. Vatandaşların artan bu kaygıyla mücadele etmeye çalıştıklarını dile getiren Baş, sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini vurguladı.

Baş, “2010-2011 yılında kişi başına milli gelir rakamları 12-13 bin civarındayken, 8-9 binlere düştü.  Kusura bakmayın bunu eleştirmemiz lazım. O grafiğin yukarıya gitmesi lazımdı. O grafik büküldü ve aşağıya doğru geldi. İnsanlar en temel yaşam hakkımız üzerinden kaygı duyuyorlar. Yarın sabah ne olacağı ile ilgili bu ülkede kaygı varsa o zaman kusura bakmayın iktidarın da bunda bir payının olması gerekiyor ama bu bir körü körüne eleştiri değil. Herkesin elini taşın altına koyması lazım” dedi.

BU HAMLELER, UZUN ZAMANDIR TÜRKİYE’YE GELMEDİ

Muhalefetin de özeleştiri yapması gerektiğini belirten Baş, “Özgür Demirtaş twitter’da bir program yaptı ve 85 bin kişi izledi. Özgür Demirtaş'ı 85 bin kişi izliyor da herhangi bir muhalefet partisinin başkan adayını, milletvekilini niye 85 bin kişi izlemiyor? Demek ki güven sorunuz var. Türk toplumu ağır inisiyatif alır, çabuk karar vermez, yavaş davranır ama çağdaş ve demokrattır. Depremde birleşiyoruz ama fay hatlarımız iyi günlerde ortaya çıkıyor. Türk toplumunun en büyük özelliği, kötü günlerde bir araya gelme yeteneği. Bununla birlikte; Türk toplumunun ilerici, çağdaş, kendisine verilen hedefleri, olguları, olayları kavrayan bir millet olduğunu düşünüyorum. ‘Bunlar hiçbir şey anlamaz’ dediğiniz müddette 2-0 geride başlıyorsunuz. Muhalefet uzun zamandır bu dili kullanıyordu. Cumhuriyet Halk Partisi gibi ülkeyi kuran, kurucu iradenin y kendisinden aynı görüşte olmayan 5 parti ile masada olması, onların oy çokluğuna değer vermesi, eşit şekilde masaya oturtması; Türk demokrasisini satranç gibi düşünürsek inanılmaz hamleler. Bu hamleler, uzun zamandır Türkiye’ye gelmedi” diye konuştu.

BİZDE VERGİ BİLİNCİ YOK

Asgari ücretliden vergi alınmamasının yanı sıra, SGK primlerinde de indirim yapılsın önerisini bütün siyasi partilere sunduğunu ileten Baş, “Son olarak yayınlanan 2 bin 300 maddelik ilkeler kitapçığında bu konuya yer verilmiş. O ilkeler kitapçığında ‘Kiralardan stopaj almayacağız, ilk defa ev satın alınan kişiden tapu harcı almayacağız, dolaylı vergileri azaltacağım ve ÖTV almayacağım’ diyor. Bunlar ilkesel bazda Türkiye'nin aslında ihtiyacı olan kavramlar. Suyu içtiğimizde, elektriği tükettiğimizde, benzin aldığımızda vergi ödüyoruz. Bizde vergi bilinci yok çünkü vergi ödediğimizi bilmiyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar