Vatandaş, yeni düzenlemeyi değerlendirdi: "Yapılandırma paketi yetersiz"

Borç yapılandırma paketi müjdesine ilişkin ayrıntılar belli oldu. Vergi, ceza, faiz gibi hangi türden olursa olsun 2 bin lirayı aşmayan borçlar silinecek.

info@karadenizekonomi.com / 30.01.2023

Vatandaş, yeni düzenlemeyi değerlendirdi:



Yapılandırma paketinde taksit ödeme suresi 4 yıla çıkarılacak. Ödemeler 4 yıla yayılan 48 taksitte yapılacak. Peşin ödemede yüzde 10 indirim sağlanacak ve yine peşin ödemede ÜFE tutarının yüzde 90’ından vazgeçilecek. İdari para cezaları yapılandırılırken asıl alacak tutarından yüzde 25 indirim yapılacak.

Bakalım esnafımız, vatandaşımız yapılandırma paketinin detayları hakkında ne düşünüyor?

PAKET YETERLİ DEĞİL

Vergi borçlarının borç yapılandırma paketinden yüksek olduğunu ifade eden vatandaş, “Paket bize uymuyor. Trafik cezalarımız da yüksek. Bir kez radara girdiğim zaman 2 bin liradan fazla ceza yiyoruz. 7-8 bin TL trafik cezamız var. Halkımızı rahatlatır mı, zannetmem” dedi. Bir diğer vatandaş ise “Borçlu olanlar için iyi bir uygulama olduğunu düşünüyorum ama keşke paket daha kapsamlı olsaydı. Vatandaş çok mağdur ve paket yeterli değil” ifadelerine yer verdi.

BORCUNU ÖDEYENLER NE OLACAK?

Bir başka vatandaş ise devlete borcunun olmadığını ve bu tür açıklamaların ödemelerini zamanında yapanlara karşı haksızlık olduğunu belirterek, “Bizim devlete borcumuz yok. Daha önce ödeyenler ne yapacak, bize haksızlık olmuyor mu?” diye sordu.

SINIR ÇOK DÜŞÜK

2 bin TL’lik sınırın oldukça düşük olduğunu savunan bir başka vatandaş ise, “Borcu olanlara bir avantaj sağlandı ama yeterli değil. 2 bin lira değil de 5 bin lira olsaydı, çok daha iyi olurdu. Şu andaki enflasyona göre bu sınır yeterli değil” ifadelerine yer verdi.

ONLARIN DEDİĞİ OLUYOR

Kapsamın yetersiz olduğunu savunan başka bir vatandaş da, “Yeterli olup olmadığını halkımız karar verir zaten. İnsanların ekonomik durumuna göre yeterlilik değişebilir ancak büyük bölümü için miktar çok düşük” dedi.

PAKETİN GENİŞLETİLMESİ LAZIM

Başka bir vatandaş ise vergi affının daha yüksek oranda olması gerektiğini savunarak, “İnsanlar, son bir sene içinde ekonomik anlamda gerçekten bunaldığı için herkesin burnuna kadar geldi. Paketin biraz daha genişletilmesinde fayda var çünkü insanlar gerçekten çok zor durumda. Üst kesimdekiler zaten ayrı bir dünyada yaşıyor ama bizim gibi orta ve alt gelir seviyesindeki insanlar için paketin genişletilmesi lazım” şeklinde konuştu.

YAŞAM HAKKINI ENGELLEYEN BİR CEZA

Vatandaşlardan biri ise şu ifadelere yer verdi: “Yapılandırma uygun olabilir ama borcunu zamanında ödemiş insanların hakları yeniyor. Özellikle, trafik ve ehliyet sicil afları bana hiç doğru gelmiyor. Çünkü o bir hak değil, yaşam hakkını engelleyen bir ceza. İnsanlara ehliyetlerinin tekrar verilmesi, onlara aynı sonuçlarla karşılaşma imkanı verecek.”

Yaren kaya

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar