Kartaloğlu: Birçok sektörde sermaye erimesi yaşanıyor

Yüksek enflasyon sebebiyle enflasyon muhasebesinin zorunluluk haline geldiğini belirten Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Başkanı Emre Kartaloğlu, ihracat ve inşaat dışında birçok sektörde sermaye erimesi yaşandığını aktardı.

info@karadenizekonomi.com / 4.07.2022

Kartaloğlu: Birçok sektörde sermaye erimesi yaşanıyor

Sabit gelirliler açısından ücret artışının zorunlu hale geldiğini ifade eden Kartaloğlu, enflasyonla mücadelede para politikası yerine maliye politikası araçlarının kullanıldığını belirtti.

 

"Para politikası araçları daha etkin kullanılmalı"

Enflasyonla mücadelede para politikası araçlarının daha etkin kullanılmasını isteyen Kartaloğlu, “Biz enflasyonla mücadele edebilmek için para politikası aracı kullanmıyoruz. Bunun başka dengeleri vardır ama enflasyon mu faizi, faiz mi enflasyonu doğurur tartışmasından uzaklaşmamız gerekiyor. ABD, Avrupa’da da enflasyon var bizim ülkemizdeki kadar olmasa da. O küçük enflasyona rağmen faizi artırıyorlar. Çözümü maliye politikası araçlarıyla bulmaya çalışıyoruz. Döviz kurunu korumak için kur korumalı mevduatı icat ettik. Haziran sonunda, 6 aylıkların geri dönüşü başlayacak, ciddi anlamda bir yük gelecek. Mart sonunda o yükü yaşadık, o yük bütçeye geldi. Kur daha yükseldi. Kur artışının bütçeye de etkisi olacak. Enflasyonla mücadele için sabit gelirlinin gelirini koruyarak, enflasyondan etkilenme oranını azaltarak para politikası araçlarını etkin kullanmak gerekiyor” diyerek açıkladı.

 

“Mutlaka güven ortamı yaratılmalı”

Muhasebeciler olarak taşın altına elini koyduklarını ancak bir güven ortamı oluşturulması gerektiğinin altını çizen Kartaloğlu, “Seçimden önce veya sonra güven ortamı yaratılması gerekiyor. Bu güven ortamında da iktisadi, mali, hukuk, adalet alanında yapılması gereken her şey gerçekten sağlanarak güven ortamında istikrarlı yönetimle herkes o zaman elini taşın altına koyabilir. Muhasebe meslek camiası elini sürekli taşın altında tutuyor. Pandemi döneminde gerçekten büyük destekle, kısa çalışma ödeneğini hayata geçmesi için, vatandaşa dokunması için gece gündüz emek verdik. Buna devam da ederiz, yeter ki ülkemiz bu ortamdan çıksın” dedi.

 

“Matrah artırımı ve stok affından vaz geçilmeli”

İşletmelere kamu borçlarında yeni taksitlendirme imkanı getirilmesini isteyen Kartaloğlu, meslek mensupları olarak yeni bir yapılandırmaya ihtiyaç olduğunu düşündüklerini ancak matrah artırımı ve stok affına karşı olduklarını söyledi. Meslek örgütü olarak taksitlendirmenin yanında olduklarının altını çizen Kartaloğlu, “Kamuya olan borcun faizinin azaltılarak, taksitlendirerek yeni bir ödeme imkanı getirilmesidir. Elbette içinde bulunduğumuz borcu olan işletmelerde kamu da avantajlı çıkıyor zaten. Hiç tahsil etmemektense bir kısmını tahsil etmek önemli. Bizde yapılandırma denince, matrah artırımı, kasa düzeltmesi, ortak cari düzeltmesi, stok affı gündeme geliyor. Meslek örgütü olarak borcu taksitlendirmenin yanındayız ama sağlıklı mali sisteme kavuşabilmemiz için mali yapının sürdürülebilirliği için, matrah artırımı, kasa düzeltmesi, ortak cari düzeltmesi ve özellikle stok affından vaz geçmemiz lazım” diye ifade etti.

 

Ücret artışı sabit gelirliler için zorunlu

Ücret artışının sabit gelirliler için zorunlu olduğunu söyleyen Kartaloğlu, “Maalesef o kısır döngüye girdik gibi görünüyor. Gerçekten ya fakirleşeceğiz, ya da enflasyonun yarattığı etkiyi ortadan kaldıracağız. Enflasyon etkisin ortadan kaldırmak için ücretlere artış yapılması da enflasyonist bir sürece sokuyor. Ancak ücret artışı sabit gelirliler açısından bir zorunluluk haline geldi” açıklamalarında bulundu.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar