Kartaloğlu: Mali Müşavirler enflasyon mağduru

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, geçmiş yılın enflasyon oranı ile gelecek dönem ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirlerin enflasyondaki artışın en büyük mağduru haline geldiğini açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 27.06.2022

Kartaloğlu: Mali Müşavirler enflasyon mağduru

Son dönemde fiyatlar genel seviyesindeki yüksek artıştan dolayı, ücretlilerin yanı sıra serbest meslek mensupları da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Kartaloğlu, “Artan maliyetlerden dolayı geçmiş yılın enflasyon oranı ile gelecek dönem ücret tarifesi belirlenen Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler enflasyondaki artışın ve ortaya çıkan tahribatın en büyük mağduru haline geldiler. Sundukları hizmetlerle, Mali Müşavirler işletmeler ve ülke ekonomisi için kilit rol oynuyor. Pandeminin zor şartlarında fedakarca çalışarak, hem işletmelerin hem de işçilerin, iş ve işlemlerini aksaklık yaşanmadan yerine getirilmesini sağlayan ve kamu finansman akışını kesintiye uğratmayan Mali Müşavirler enflasyonun mağduru haline geldi. Verdikleri hizmetlerle işletmelerin sürdürülebilirliğini sağlayan Mali Müşavirler aynı zamanda kamu finansmanın da en büyük güvencesidirler” dedi.

 

“Mali Müşavirlerin mağduriyetleri giderilmeli”

Sabit giderlerin çok arttığına dikkat çeken Kartaloğlu, “Mali Müşavirler, mesleki faaliyetlerini sürdürebilmek için gerekli olan personel, kırtasiye, kira, elektrik, akaryakıt, ulaşım, gıda, temizlik, kargo ve benzeri giderlerinde yaşanan olağan üstü artışlardan dolayı, muhasebe bürolarının varlığını ve hizmetlerini devam ettirememe tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Mali Müşavirlerin mağduriyetleri telafisi imkansız bir noktaya gelmeden sorunun çözülmesi gerekiyor. Muhasebe bürolarının varlığını tehdit eder hale gelen bu durumdan dolayı, hizmetlerin sürdürülebilirliği ve devamı için ücretlerin resmi enflasyon farkı kadar artırılması bir zorunluluk haline geldi. Enflasyon ekonomideki dengeleri bozarak yıkıcı tahribat yaratıyor. Son dönemde küresel ekonomide yaşanan enflasyon rüzgârı, maalesef ülkemizde fırtına olarak varlığını sürdürüyor. Bu fırtına sabit gelirliler için büyük bir tehdit haline geldi. Bu tehdidin bertaraf edilmesi için vakit kaybetmeden önlemler almak ve iyileştirmeler yapmak gerekiyor” diyerek açıkladı.

 

“Reel gelirleri mutlak surette azalıyor”

Enflasyon karşısında olumsuz etkilenenlerin başında sabit gelirlilerin geldiğini de sözlerine ekleyen Kartaloğlu, “Gelirleri sabit olan, ücretliler, emekliler ve serbest meslek mensuplarının nominal düzeyde gelirleri sabit kalmakta ya da artmakta iken, reel gelirleri mutlak surette azalmakta. Enflasyon nedeniyle toplumun büyük kesimini oluşturan ücretliler, emekliler ve serbest meslek mensuplarının gelir kaybı yaşaması, gelir dağılımını bozmaktadır. Enflasyon kısa vadede borçluların lehine olurken, alacaklıların aleyhine işliyor. Doğal olarak en büyük borçlu olan devletin iç borçlanma senetlerinin payı düşerken, fiyatlar genel seviyesindeki yükselmeden dolayı vergi gelirleri hızla artıyor” dedi.

Kartaloğlu, “Enflasyonist beklentilerin kırılması için belirsizlikleri ortadan kaldırmak, güvenli ve istikrarlı bir ortam yaratmak gerekiyor. Mali Müşavirlerin mağduriyetlerinin giderilmesi ve hizmetlerinin devamlılığı için enflasyon farkı kadar ücret tarifelerinin artırılması gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

YAREN KAYA

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar