İşte piyasaların yeni rotası

Emtia piyasaları hakkında bilgiler veren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, “İnsanlar son 10 yıllık altın, dolar ve gümüşün getirisine baksın. Hangi emtiayı alsaydı ne kadar kazanacaktı onların hesabını yapsın. Böylelikle yapacakları yatırımların kararını kendileri verebilirler. Gelenekçi birikimlerden asla vazgeçmesinler. Mümkün olduğunca finans piyasalarında al-sat yapmayarak yollarına devam etmeli. 550 liradan altın, 8,50’den dolar alanlar yıl içinde zararlarını kapatacaktır. Ancak süreçle alakalı net bir şey söyleyemiyorum. Bu fiyatların çok uzun süre kalacağını tahmin etmiyorum. Nisan ayından sonra altın, gümüş ve dolar fiyatlarını kimse tutamaz” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 7.02.2021

İşte piyasaların yeni rotası

Değerli madenlerden gümüş sükseli bir çıkış yaparken, altın ve dolar fiyatlarındaki düşüş trendi devam ediyor. Gümüşe yatırımı her platformda öneren Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın, gümüş, dolarla ilgili 2021 rotasını ve piyasalardaki son durumu Karadeniz Ekonomi’ye anlattı.

“Pandemi sürecinde dünya genelinde dolar 2,5 yılın en düşük seviyesindeydi ancak ülkemizde 8,5 lira seviyesine kadar yükseldi. Dünyada dolar değer kaybederken biz zirve fiyatları gördük.” ifadeleriyle söze başlayan Memiş, “Doların şu anki seyri normalleştiği anlamına gelir. Ne zaman ki dolar 7 liranın altına gerilerse o zaman dolar düştü diyebiliriz. Bakıldığında iki kez faiz artırımı yapan bir Merkez Bankası var. Dolar kurundaki gerilerimi direkt faiz artırımına bağlıyoruz. Şimdi yabancı yatırımcılar niye TL satın alıyor? Sizin buradaki faizinize geliyor. İşte bu faizin bedelini de yapılan zamlarla ödüyoruz. Haliyle her şeyin bir bedeli var. Her tercih bir vazgeçiştir. Biz tercihimizi dolar kurunun düşük olmasından yana uyguladığımız için zamları da kabullenmiş olduk. Şunu da eklemek isterim; dolar kuru yüksek olsaydı da zamlar gelmeseydi yine aynı sonuç çıkmış olacaktı.” dedi.

Yatırımların kalıcı olması lazım

Dolar kurundaki baskılanmanın devam edebileceğini ve 6,70 seviyelerini görebileceğimizi söyleyen Memiş, “Bu durum tamamen finans kurum ve kuruluşlarının alacağı tedbir ve kararlara bağlı olacak. Doların düşmesi isteniyorsa faizleri artırırsınız dolar zaten kendiliğinden düşer, yabancı sermayede kendiliğinden giriş yapar. Burada asıl önemli olan yabancı yatırımcıların yatırım yapması ve paraların kalıcı olması. Ancak giren paraların kalıcı olacağını söyleyemiyoruz. Çünkü faizle gelen bir para var karşımızda. İşte ne zaman bu sıcak paralar kalıcı yatırıma dönüşür o zaman başarılı olduk diyebiliriz. Tabi şu anki kura müdahale edildiği için bu seviyelerde. Faiz artırımı yapılmazsa da dolar 8 liranın üzerinde seyreder.” ifadelerine yer verdi.

Altın fiyatları orta ve uzun vadede yeniden yükselecek

“Aslında altın uluslararası piyasalarda yatay seyrini koruyor. Sadece dolar kuru düştüğü için gram altın tarafında bir gerileme görüyoruz” diyen Memiş, sözlerine şöyle devam etti: “Altın için TL üzerinden değil de dolarla işlem yaparsanız ne alırken ne de satarken ters pozisyonda kalmazsınız. Çünkü Türk Lirası ile alındığı zaman kâr elde etmek için aylarca bekliyorsunuz, düştüğü zaman da zarar ettim diyorsunuz. Ancak dolarla işlem yapıldığı takdirde bir kilogram altının karşılığındaki değeri 58-62 bin dolar aralığında. Bu yılki gelişmelere baktığımız zaman altın fiyatlarını olumlu etkileyen pek çok faktör var. Mesela 1.9 trilyon dolarlık Amerika’da teşvik paketi bekleniyor. FED’in düşük faiz politikaları halen devam ediyor. Jeopolitik riskler, vaka sayıları… Bu gibi nedenler emtia fiyatlarını olumlu yönde etkileyen faktörler. Bu fiyatlamalar karşısında altının orta ve uzun vadede tekrar yükseleceğini söyleyebiliriz. Altın hiçbir zaman değer kaybetmez, dolar tarafındaki baskılanma operasyonu devam ederse, gram altını 400 lira seviyesinde görebiliriz. Ayrıca fiyatların düğün sezonunda bu düzeylerde olacağını öngörmüyorum.”

Yıl içinde gümüş fiyatlarındaki artış devam edecek

Gümüş fiyatlarının çıkışıyla ilgili de değerlendirmelerde bulunan Memiş, şu ifadelere yer verdi: “Piyasalarda son 1 haftadır Gamestop diye bir süreç başladı. Reddit’te birleşen gençlerin gümüşü işaret etmesiyle, dünyada ciddi bir talep oluştu. Böylelikle gümüşün gram fiyatı 7,01, ons fiyatı ise 30 dolar seviyesini gördü. Fakat bu yükselişlerin suni olduğunu, manipülasyona açık olduğunu öngördüğümüz için yatırımcıları bu konuda uyardık. Kısa vadeli yanlış yönlendirmenin yıl içinde yeniden sağlıklı yükselişlere geri dönmesi gerekiyor. Bu da gümüşün gram fiyatının 6,50 seviyesinin altına düşmesine gerek duyacak. Ancak yıl içinde artışların devam edeceğini de söyleyebiliriz. Hatta altından daha fazla getirisi olabilir. Tahminim; bu sene gümüşün ons fiyatı 40 dolar, gram fiyatı ise 10 lira seviyesinin üzerinde ataklar gerçekleştirecektir. Ne zaman ki fiyatlar 6 liraya sarkacak ondan sonra gümüş yatırımcılarına üçüncü dalgayla ilgili tavsiyede bulunacağım.”

“Yatırım kararını kendileri verebilirler”

Kısa vadedeki baskılanmadan dolayı kimsenin korkmaması gerektiğini ifade eden Memiş, “İnsanlar son 10 yıllık altın, dolar ve gümüşün getirisine baksın. Hangi emtiayı alsaydı ne kadar kazanacaktı onların hesabını yapsın. Böylelikle yapacakları yatırımların kararını kendileri verebilirler. Gelenekçi birikimlerden asla vazgeçmesinler. Mümkün olduğunca finans piyasalarında al-sat yapmayarak yollarına devam etmeli. 550 liradan altın, 8,50’den dolar alanlar yıl içinde zararlarını kapatacaktır. Ancak süreçle alakalı net bir şey söyleyemiyorum. Bu fiyatların çok uzun süre kalacağını tahmin etmiyorum. Nisan ayından sonra altın, gümüş ve dolar fiyatlarını kimse tutamaz.” diyerek tavsiyelerde bulundu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar