10 Metrekarede 56 Yıl: Tostçu Kahraman

56 yıllık esnaf olan Kahraman Arslan genç girişimcilere, “Gençler hangi işi yapmak istiyorlarsa o işle ilgili bir iki sene çalışsınlar ve yaptıkları işte uzmanlaşsınlar'' tavsiyesinde bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 14.05.2019

10 Metrekarede 56 Yıl: Tostçu Kahraman

56 yıllık esnaf olan Kahraman Arslan genç girişimcilere, “Gençler hangi işi yapmak istiyorlarsa o işle ilgili bir iki sene çalışsınlar ve yaptıkları işte uzmanlaşsınlar. Çırak olmadan yapacağın mesleği öğrenemezsin. İzleyip, gözlemleyip, ben bu işi yaparım dediklerinde kendi işlerini kursunlar.” tavsiyesinde bulundu.

1949 yılında Ordu Bahariye Köyü’nde doğan Kahraman Arslan, namıdiğer Tostçu Kahraman, meslek hayatına dayısının 15 dakika dükkana bakması için çağırmasıyla başladı. Tostçu Kahraman, meslek hayatına başlangıcını, “12 yaşındaydım. Dayım, beni 15 dakika dükkanda beklemem için çağırdı ama iki gün geri gelmedi. O iki günde ben bu işi çok sevdim. 1963 yılında bu işe dayımın aracılığıyla başladım.” ifadeleriyle tanımlıyor.

56 yıldır geçimini tost yaparak sağlayan Tostçu Kahraman, uzun yıllar sadece tost yapmasının nedenine ilişkin yaptığı açıklamada ise, “İşimi dallandırmak istemedim. Tost işinde başarılıyım. Başka ürünler yapıp satarsam tosta istediğim özeni gösteremem.” dedi.

Kargoyla tost gönderiyor

Kimi zaman yurt içi ve yurt dışı olmak üzere, farklı ülkelerden ve illerden de tost siparişi geldiğini söyleyen Tostçu Kahraman, kargo aracılığıyla da tost gönderdiğini belirtti. 1970 yılında Ordu, Yenimahalle’de dükkan açan Tostçu Kemal, 1988 yılında şu an bulunduğu dükkanına taşındı ve o günden bu yana haftanın yedi günü hizmet veriyor.

Ordu Tostu’nu 10 metrekarelik bir alanda yapmaya devam eden Tostçu Kahraman, 56 yıllık esnaflık süresi boyunca geçirdiği ekonomik dalgalanmalara ilişkin yaptığı açıklamada ise, “56 yıllık esnafım. Pek çok farklı evreden geçtim. Ekonomik koşulların nasıl şekilleneceğini bu yüzden öngörebiliyorum. Kötü ekonomik koşulların geleceğini fark ettiğim zaman, kendimi de ona göre ayarlıyorum. Hiç sıkıntıya düşmeden bütün krizleri atlattım. Müşterilerim çok sadıklar. Her şeye zam geldiği için, seçim sonrası tost fiyatlarında 2 lira zam yaptım ama buna rağmen işlerimde azalma olmadı.” ifadelerini kullandı. KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar