25 yılda 60 milyonluk katma değer

TİSKİ’nin içme suyu arıtma tesisinden elektrik üretme projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere örnek gösterildi.

info@karadenizekonomi.com / 3.05.2019

25 yılda 60 milyonluk katma değer

TİSKİ’nin içme suyu arıtma tesisinden elektrik üretme projesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yerel yönetimlere örnek gösterildi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi girişinde kuracakları hidroelektrik santralinde (HES) 2020 yılının ilk aylarından itibaren elektrik üretimine başlamayı planladıklarını bildirdi. Başkan Zorluoğlu, bu projenin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından diğer belediyelere örnek gösterildiğini belirtti. 

‘’PROJE ve FİZİBİLİTE ÇALIŞMASI’’


Büyükşehir Belediyesi TİSKİ Genel Müdürlüğü il genelindeki 7 ayrı içme suyu şebekesi ve ana isale hattı üzerinde elektrik üretimi yapabilmek için proje ve fizibilite çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Zorluoğlu, bu noktaların en önemlilerinden biri olan Esiroğlu İçme Suyu Arıtma Tesisi girişinde HES kurulması ihalesinin gerçekleştirildiğini söyledi. 

‘’MALİYETİN YÜZDE 85’İ AB HİBE FONLARINDAN TEMİN EDİLECEK’’


Anılan yerde HES kurulumunun 2,5 Milyon Euro’ya mal olacağını açıklayan Zorluoğlu, “Bu maliyetin yüzde 85’i AB hibe fonlarından temin edilecektir. İçme suyu enerji üretim tesislerinde su yatağı değişikliği, su rejimi değişikliği, tünel, regülatör gibi doğaya zarar verme potansiyeli olan hiçbir tesis bulunmamaktadır” dedi.

‘’’25 YILDA 60 MİLYONLUK KATMA DEĞER’’
Esiroğlu HES sayesinde yılda 19 milyon 500 bin kilowatt saate kadar elektrik enerjisi üretileceğini kaydeden Zorluoğlu, “Projemiz, iki yıldan kısa sürede tüm yatırım değerini kazanarak kâra geçecek, 25 yılda toplam 60 milyon euroluk katma değer üretecektir. TİSKİ Genel Müdürlüğümüzün elektrik giderlerinin de yüzde 55’ini karşılayarak, yıllık 1.6 milyon dolar tasarruf sağlayacak olan Esiroğlu HES sayesinde TİSKİ hem daha kolay yatırım yapabilecek hem de içme suyu birim fiyatlarındaki artış baskısını azaltmış olacaktır” diye konuştu.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar