​10 bin ton fındık tahsisine tepki var

Fındık piyasasına yönelik TMO aracılığı ile uygulanacak politikaya Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı Sebahattin Arslantürk’ten de eleştiri geldi.

info@karadenizekonomi.com / 14.11.2018

​10 bin ton fındık tahsisine tepki var

FKB’nin tüccardan farkı nedir!

  • Arslantürk, “TMO’nun özellikle Fiskobirlik’e hangi koşullarda 10 bin ton fındık vereceğini bilmiyoruz ama bu rekabeti bozucu, serbest piyasa mantığına uygun olmayan bir yaklaşımdır” dedi.

TMO uygulamalarının fındık sektöründe haksız rekabete yol açılmaması gerektiğini savunan UFK Başkanı Arslantürk, “Rekabet şartları korunmalı. TMO Fiskobirlik’e hangi şartlarda fındık verecekse bu kamuoyuna açıklanmalı ve bu imkândan diğer fındık sanayicileri de yararlanmalı. Fiskobirlik artık eskisi gibi bir üretici birliği, bir alım kurumu değil. O firmaya 10 bin ton fındık tahsis etmek ayrımcılık ve imtiyaz anlamına gelir” diye konuştu.

Fiskobirlik’in tüccardan, sanayiciden farkı yok

UFK Başkanı Arslantürk gazetemizin soruları üzerine şu yanıtı verdi: “Şu anda Fiskobirlik’in her hangi bir tüccardan ihracatçıdan, sanayiciden farkı yok. Biz bunu Fiskobirlik’i eleştirmek için söylemiyoruz, bu sanayici de, ihracatçı da bu ülkenin vatandaşı ve kurumlarıdır. Ortada eskisi gibi üreticiyi koruyan eski Fiskobirlik yok. Geçmişte üretici adına alım yapan Fiskobirlik yok. O da diğer sanayici, tüccar gibi piyasa koşullarına göre alıp satıyor. Fiskobirlik’e hangi şartlarda fındık verildiği kamuoyu ile paylaşılmalıdır. Biz Fiskobirlik’e veya başka bir kuruma haksızlık yapmak istemeyiz.

İmtiyazlı satış haksız rekabete girer

“Fiskobirlik’e hangi şartlarda veriliyorsa biz İhracatçıya da aynı şartlarda verilmesi lazım. Sadece Fiskobirlik’e 10 bin ton fındık verilmesindeki amaç nedir? Bu yaklaşım serbest piyasanın rekabet kurallarına aykırıdır, haksız rekabettir. Öncelikle şeklini, koşullarını anlamamız gerekiyor. Piyasayı bozmadan şeffaf olmalı, şirketler, firmalar hepsi ülkemizin kurumlarıdır, tümüne eşit mesafede durarak ticari hayatlarının devam etmesi sağlanmalıdır.”

MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar