​Olam Progıda, kokarcayı yenmeye kararlı

66 ülkede 47 farklı ürün kategorisinde hammadde tedarikçisi olan Olam Progıda, gelenekselleşen “Sürdürülebilirlik Tedarikçi Toplantıları”nın sonuncusunda fındığa büyük zarar veren “yeşil kokarca”yı gündeme taşıdı.

info@karadenizekonomi.com / 7.01.2019

​Olam Progıda, kokarcayı yenmeye kararlı

Dünyanın sayılı gıda ürün tedarikçilerinden olan Olam Progıda, fındık tedarikçileriyle bir araya geldi. Sürdürülebilirlik Programı kapsamında geleneksel olarak her yıl sosyal ve zirai konulara odaklanan toplantıların ana gündem konusu fındıkta ciddi verim kaybı ve kalite düşüklüğüne sebep olan Yeşil Kokarca zararlısı oldu.

Toplantının açış konuşmasını yapan Olam Progıda Genel Müdürü Hakan Karakaş, “Türkiye’de her yıl üretilen ortalama 600 bin ton fındıkta 100-150 kg değer kaybı yaşandığını bu kayıpların önüne geçmek için değişimin zorunlu olduğunu, bu değişimin ise tedarikçilerle birlikte mümkün olacağını ve fındık üretiminin ancak böylece sürdürülebilir olabileceğini vurguladığı konuşmasında şu görüşlere yer verdi: “Bu değişimleri sadece konuşarak değil, aynı zamanda teknoloji olarak, üretici standartları olarak, depolama standartları olarak yapabilirsek, fındığın her noktasında ülke olarak lider konumda devam edebiliriz.”

Olam Progıda Sürdürülebilirlik Müdürü Burcu Türkay da yaptığı konuşmada; “partner müşterilerimiz fındığın nereden geldiğini merak ediyorlar, satın alacakları fındığın hangi bahçelerde, hangi koşullarda üretildiğini öğrenmek istiyorlar. Çünkü uluslararası standartlarda üretilmiş fındığın kendi ürettikleri ürünlerin; çikolataların içine katmak istedikleri için bu bilgiye sahip olmak istiyorlar. Biz de uluslararası standartlar çerçevesinde ekonomik, sosyal ve çevresel anlamda fındığın verimini ve kalitesini arttırmak için bir dizi programlar yürütüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bu yıl ki toplantının ana gündem konusu olan “yeşil kokarca” zararlısı ile ilgili olarak da Fındık Araştırma Enstitüsü Ziraat Yüksek Mühendisi Ebru Gümüş söz aldı. Katılımcılara, fındıkta ciddi kalite ve verim düşüklüğüne neden olan Yeşil Kokarca (Palomina Prasina) nın zarar şekli ve etkin dönemlerini anlatarak başlayan Gümüş, “son zamanlarda Gürcistan’da önemli ölçüde ürün kaybına yol açan ve ülkemizde yapılan çalışmalarda Rize ilinde de varlığı tespit edilen Yeşil Kokarca ile aynı familyada bulunmasına karşın kendisine yönelik etkin bir mücadele henüz geliştirilmemiş olduğuna” dikkat çekti ve Kahverengi Kokarca’nın Türkiye’de özellikle Giresun ve Ordu’ya gelmesi an meselesidir” uyarısında bulundu.

Vizyonumuz küresel tarım şirketi olmak

Olam Progıda Türkiye Başkanı Ufuk Özongun ise konuşmasını ağırlıklı olarak yatırımlara ayırdı. Özongun, “Geçtiğimiz senelerde yatırımlar yaptık. İnsana yatırım yaptık, fabrikalara yatırım yaptık. Türkiye’de fındık, susam ve pamuk alanında ciddi yatırımlarımız var. Samsun’da değişik bir sektöre el attık ve susam fabrikası açtık ve tahin üretiyoruz. Avrupa ve Orta Doğu Sanayilerine soyulmuş susam üretiyoruz. 2040 yılına kadar farklılık yaratan, rakiplerinden üstün bir şekilde ayırt edilen ve değerli bir küresel tarım şirketi olmak bizim vizyonumuz. Amacımız ise tarımı yeniden hayal ederek, güçlü bir yol çizmek. Hayal ettiğimiz ise tarımda 3 önemli çıktı elde etmek. Bunlar; refah içinde yaşayan üreticilerimiz, mevsimlik tarım işçilerin sosyal haklara erişimlerinin sağlanması ve çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimlerine destek olmak için değişen bir toplum olabilmek ve çevreyi korumak için çalışmak” dedi. KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar