​Yüksek rekolte, istikrarlı fiyat!

Karaçuha Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaçuha, fındıkta en önemli sorun istikrar ve üretim dengesi şart olduğunu söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2018

​Yüksek rekolte, istikrarlı fiyat!

Karaçuha Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaçuha, “Türkiye olarak fındıkta üstünlüklerimizi kazanımlarımızı her alanda korumak zorundayız. Özellikle fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi devamlı istikrarlı bir şekilde artırmalıyız. Biz sadece fındıkta fiyatları konuşursak fındıkta sorunları çözemeyiz” dedi.

Fındıkta büyük bir değişim yaşanıyor.

“Fındık dikim sahalarının yenilenmesi verimliliğin artması en önemli şarttır. Verimliliği ve kaliteyi artırabilirsek ülkemize yakın gelecekte fındıktan 5 milyar dolar döviz girmesi hayal değildir. 2018 fındık sezonu ülke ekonomisinin içinden geçtiği durum ve finansman sektöründe oluşan yüksek faizler diğer sektörlerde olduğu gibi fındık sektörünü de olumsuz etkilemektedir. Her yönüyle sürdürülebilirliği ve istikrarı her alanda önemsemeli, ülkemize katkısız döviz getiren fındığın önündeki engelleri kaldırarak lisanslı depoculuğu fındık sektörü için önemsemeliyiz.”

Yükseliş devam edecek

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) açıkladığı 'Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu' listesinde 469’uncu sıraya yükselen Karaçuha Tarım Ürünleri, fındık sektöründe adından söz ettirmeye devam ederken, 63 yıldır fındık sektöründe faaliyetlerini sürdürdüklerini belirten Karaçuha Tarım Ürünleri Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karaçuha, yeni fındık depolama yatırımlarının tamamlandığını 2017 fındık sezonunda hizmet vermeye başladığını hedeflerinin bu yıl 20 bin ton kabuklu fındık almak olduğunu söyledi. Karacuha ilerleyen yıllarda yapacakları yatırımlarla İSO 500 listesinde yükselişlerine devam etmeyi hedeflediklerini söyledi.

Yeni nesil görev başında

Şirketin kuruluşuyla ilgili bilgiler veren Karaçuha, sözlerine şöyle devam etti: “1955 yılında Recep Karaçuha’nın kurduğu işletme fındık alım satımı ile ticari hayatına başlamıştır. 1994 yılında fındık alım satımına ek olarak fındık kırma fabrikası kurularak faaliyetlerimize sanayi sektörü de eklenmiştir. Bugün üçüncü kuşak olarak Karaçuha Tarım Ürünleri İthalat İhracat Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. olarak Terme / Samsun adresinde fındık kırma tesisimiz faaliyet göstermektedir.”

Borumuzu istihdamla ödüyoruz

“Fındıkta söz önemlidir. Sözünüzü tuttuğunuz sürece üst sıralarda olursunuz. Biz de sözümüzü tutmanın ödülünü alıyoruz. Bu bizim Samsun’a borcumuzdu. Samsun’a borcumuzu ödüyoruz. İnşallah bundan sonra yapacağımız yatırımlarla daha da yüksek seviyelere çıkmak istiyoruz. Samsunlu üreticilerimizle el ele bu sektörde var olmaya devam edeceğiz”

Fiyat istikrarı beklentisi

"Üretici devamlı olarak bir beklenti içerisine sokuldu. Fındıkta günü kurtarmak seneyi kurtarmak politikaları sektöre zarar veriyor. Biz ihracatılar olarak altyapı eksiklerinin giderilmiş olduğu serbest piyasa ekonomisinden yanayız. Yeni nesil üreticiler bahçelerine bakmıyor. Herkesin bahçesine bakması lazım. Kaliteli ve fiyat istikrarının iyi olması gerekir. Fındıkta istikrar sektördeki tüm paydaşların beklentisidir.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar