Akşen;Devlet özel politika geliştirmeli!

·Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Akşen Kuruyemiş firmasının sahibi Ahmet Hamdi Akşen, fındığa ARGE desteği verilmeli şeklinde ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 24.10.2018

Akşen;Devlet özel politika geliştirmeli!

  • ·Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Akşen Kuruyemiş firmasının sahibi Ahmet Hamdi Akşen, “Fındık Türkiye'deki tüm tarım ürünleri içerisinde en fazla ihracat potansiyeline sahip ve dışarıdan hiç bir ithalat girdisi olmayan tek üründür. Yapılması gereken planlı ve üretim artışına yönelik bir politika izlemektir” diye konuştu.

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi ve Akşen Kuruyemiş firmasının sahibi Ahmet Hamdi Akşen, tarımda 1980'li yıllardan bu yana geliştirilen politikaların Türkiye’yi kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olma noktasından uzaklaştırdığını söyledi. Akşen, “Hızlı sanayileşme ve tarımdan uzaklaşan bir toplum oluşturma stratejisi maalesef Türkiye'yi açık bir pazar haline getirmiştir” dedi.

Her şeye karşın Türkiye’nin fındıkta halen dünyada lider olduğunu ifade eden Akşen, fındığın tek başına yılda 2-2,5 Milyar Dolar ihracat getirisi olduğunu hatırlatarak, “Bu ürün Türkiye'deki tüm tarım ürünleri içerisinde en fazla ihracat potansiyeline sahip ve dışarıdan hiç bir ithalat girdisi olmayan tek üründür. Yapılması gereken planlı ve üretim artışına yönelik bir politika izlemektir” diye konuştu.

Devlet fındık için özel politika izlemeli

Giresun Ticaret Borsası’nın yayınladığı Fındık Dergisi’nin sorularını yanıtlayan Akşen, Türkiye’de fındık üretimi ve ticaretine yönelik yaşanan başlıca sorunlara ilişkin görüşlerini de dile getirerek, alınması gereken önlemlere değindi. Fındığın yüksek katma değerli bir ürün olarak ticareti ve ihracatının artırılması amacıyla devletin özel önlemler alması gerektiğini vurgulayan Akşen şunları söyledi:

“Devletin böylesi stratejik ürünler için özellikle AR-GE'yi çok fazla destekliyor olması lazım. Yeni ürün geliştirenlere bu ürünleri geliştirebilmeleri için destek olması lazım. Atatürk'ün dediği gibi savaşlardaki zaferleri ekonomik ve siyasi başarılar ile taçlandırmamız lazım onun için de çok çalışarak kendi ürünümüzü destekleyen, gerekirse kendi üreticimizi ve insanımızı çeşitli şekillerde koruyan yasalar çıkarmalıyız. Fındık gibi ürünlerde katma değeri yüksek yeni ürünler geliştirilebiliriz.”

  • Borsamız Atatürk’ün talimatı ile kuruldu

Giresun Ticaret Borsası’nın faaliyetlerine de değinen Akşen, Giresun Ticaret Borsası Türkiyenin ilk 11 borsasından birisi, Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bizatihi emir ve talimatları ile "Giresun'a bir Fındık Borsası ihdas edilmesi"ne yönelik Bakanlar Kurulu Kararı ile 1 Ağustos 1926 yılında çalışmalarına başladığını hatırlatarak, “Borsamız o günden beri fındık piyasalarında hep önemli bir yere sahip çok önemli bir kurum. Cumhuriyetin köklü kurumlarından birisi olan böylesi güzide bir Fındıkla ilgili kuruluşta görev yapmaktan son derece mutluyum” diye konuştu.

Akşen Kuruyemiş firması marka oldu

  • Akşen sahibi olduğu Akşen Kuruyemiş firmasının çalışmalarına da değinerek, “Fındık sektöründe bölgesinde iyi kaliteli Giresun Fındıklarını işleyip tüketici ile buluşturma ve ara mamül olarak da ihracatçı ve kuruyemişçi firmalara tedarik sağlayan bir fındık kırma fabrikası olarak Giresun'un Şirin İlçesi Keşap'ta faaliyetlerine ve üretici memnuniyetini kendine şiar edinmiş bir amaçla devam etmekteyiz” dedi. Akşen, şu an için bütün Avrupa Ülkelerinde Akşen Kuruyemiş olarak 45 çeşit kuruyemiş ile raflarda yerlerini aldıklarını, Avrupa'nın Türk Marketlerine yönelik ikinci büyük kuruyemişçisi olmanın haklı gururunu bir Türk Şirketi olarak yaşadıklarını söyledi. Akşen sözlerini “Hedefimiz daha fazla ürün ve özellikle de katma değerli ürün gamını da artırarak Avrupa Ülkelerine daha fazla ihracat yapmak ve buna mukabil Türk Ekonomisine daha fazla katkı sağlamak” sözleri ile tamamladı. KARADENİZ EKONOMİ
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar