Amasya’da işsizliği azaltacak proje

Amasya’nın sorunu için akil adamlara danışan, 2 bin 500 kişiye verdiği istihdam sözüyle yatırımcıları kente çağıran Başkan Sarı kentin dünü bugünü ve yarınına ilişkin çarpıcı açıklamalar yaptı.

info@karadenizekonomi.com / 15.07.2019

Amasya’da işsizliği azaltacak proje

SARI,  2500 KİŞİLİK ‘İSTİHDAM FORMÜLÜNÜ’ AÇIKLADI

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta göreve başladığı günden itibaren ziyaretçi sayısı 160 bine ulaşmış, şeffaf belediyecilik anlayışını ilke edinen Amasya Belediye Başkanı Mehmet Sarı’yla birlikteyiz.

-31 Mart yerel seçimlerinde Amasya Belediye Başkanı seçildiniz. Amasya Tamimi olarak bilinen Amasya Genelgesi’nin tam da 100. yılında hemşerilerinize pek çok da söz verdiniz. Dilerseniz sohbete buradan başlayalım… Kentin bugünü, yarını ve hedefleri hakkında neler söylersiniz?

-31 Mart tarihi itibari ile Amasya’nın şehr-ül eminiyim. Biz bu yola çıkarken birkaç söylemimiz vardı. Önce asalet sonra adalet dedik. Zira asaleti olmayanın ne adaleti ne merhameti olur. Buradan hareketle seçim sürecinde söylemlerimizi şöyle geliştirdik. Atatürk’ün Amasya’ya gelişinin 100. yılı anısında 100 proje. Yani her yıla bir projeden 100 proje.

-Ülke tarihi açısından bir dönüm noktası olan Amasya Genelgesi sizin için ayrı bir önem taşıyor ve bundan da büyük bir gurur duyuyorsunuz haklı olarak…

-Tabi ki bu gurur bize ve tüm Amasya’ya aittir. O gün yani 22 Haziran 1919 tarihinde Gazi Mustafa Kemal’in Amasya’ya teşrifinde baştaAmasya müftüsü Tevfik Efendi olmak üzere dedelerimiz “ paşam Amasya emrinizdedir” demeseydi bugünkü cumhuriyet olmazdı. Dolayısıyla, misak-ı milli sınırları içinde bulunan herkesin bu şehre bir vefa borcu vardır.

-Şehri çok iyi tanıyorsunuz ki şehir de aynı şekilde sizi tanıyor olmalı ki yarışı zorlanmadan kazandınız…

-Ömrüm burada geçti. Dağını, taşını, ırmağını toprağını seviyorum. O nedenle şehrin ihtiyaçlarını biliyoruz. Hayal kurmayan hayat kuramaz diyoruz. Sevdası olmayan aşkı bulamaz. Ayrıca Amasya âşıklar şehridir. Ferhat ile Şirin bu diyardadır. Ne söz vermişsem hepsini yapacağım. Ama Türkiye Cumhuriyeti hukuk kurallarına uymayan hiçbir işi yapmayacağım. Ve bunu bizden kimsenin talep etmesine izin vermeyeceğim. Bu şehri burada yaşayanlar yönetecek. Amasya ortak akılla yönetilecek.

-Anladığımız kadarıyla önceliğiniz ortak akıl konseyi olacak…

-Bu konuda ilk adımı 8 Temmuz günü attık. 40 kadar akil adamı davet ettik. Onlar düşünecek bizim düşünemediklerimiz, eksik veya fazlalıklarımız konusunda yardımcı olacaklar. Ortak Akıl Konseyi temsilcilerini belirledik. Aralarında eski milletvekili, eski belediye başkanları, mimar, mühendis, eğitimci ve işadamlarının da olduğu bir yapı oluşturduk. Konseyin Belediye ile ilgili olan koordinasyonu da Strateji ve Geliştirme Müdürlüğü tarafından sağlanacak.

-Şeffaf belediyecilik anlayışı ile ilgili de ilginç çalışmalarınız var…

Hiçbir ihale gizli kapaklı olmayacak. Gerekirse çarşının ortasında kameralar önünde yapacağız ihaleleri. Hiçbir haramzade bizden ihale alamayacak. Ben tüccarım para nasıl kazanılır bilirim. Bu düzeni bozacağım. Tekere çomağı soktuk gıcırdamaya başladılar. Vatandaş bize inandı ve güvendi.

-Koltuğa oturduğunuzda ilk işiniz ne oldu?

-Geldiğimiz günden beri ne yaptık diye biraz daha genişleteyim sorunuzu. İlk geldiğimizde dedik ki kapımız olmayacak. Şu ana kadar ziyaretçi sayımız 160 bine ulaştı. Sonra birim müdürlerinin altındaki arabaları topladım. Ramazan boyunca şehre ücretsiz su verildi. Yine Ramazan ayında 30 bin 500 kişiye iftar verdik belediyeden tek kuruş almadan. Hemen buranın altına sadece hanımlar için kıraathane yaptık ki aktivitelerini orada gerçekleştirsinler. Yaşlılar için ücretsiz çay ve çorba dağıtıyoruz.

-Belediyenin araçları ile ilgili ilginç bir uygulamanız da var. Bu uygulamadan da bahseder misiniz?

-Seçim vaatlerimiz arasında vardı zaten. İlk işlerden biri olarak birim müdürlerinin makam araçlarını kentte evlenen çiftlere düğün arabası olarak vermeye başladık. Belediye önünde süslemesi yapılarak bekletilen makam araçları, çiftlere şoförüyle birlikte ücretsiz hizmet veriyor.

-Engelli çocuklarla ilgili ses getiren bir çalışmanız da oldu…

-Ben onlara “zeki çocuklar” diyorum. Kültür Merkezi’nde onlara özel bir mekân yapılacak. Çocuklarının özel durumları nedeniyle çarşıyı ve restoranı bilmeyen hanımlar var. Onlar çocuklarını bize bırakacaklar. “Anneciğim sen bugün rahat edebilirsin biz Mehmet amcanın misafiriyiz” diyecekler. Burada çocuklarımız için çeşitli spor ve kültür aktiviteleri de olacak.Ben seçim kampanyasında hanımlarla beraber oldum yol arkadaşlarımdı. Daha önce iki dönem milletvekili adayı oldum Amasya’da. Hemcinslerimle yola çıkınca bir şey olmadığını gördüm ve dedim ki çocuklara siz bakın ben hanım kardeşlerimle yola çıkacağım öyle yaptık ve kazandık..

-Seçim propagandanızda yer alan bir başka konu başlığı da tramvay. Hangi aşamadasınız?

-6 kilometrelik bir tramvay hattı. 55 evlerden başlayan Macit Zeren’e kadar olan mesafede bir raylı sistem planlıyoruz. Bu konuda geçen hafta arkadaşlarımızla birlikte Ankara’da temaslarda bulunduk. İller Bankası’nın çeşitli departmanlarında projelerin finansmanı için görüşmeler yaptık.

-Bereketli toprakları sulayan Yeşilırmak gibi bir kaynağa sahipsiniz. Ama aynı zamanda bazı olumsuzlukları da barındırıyor bu dev ırmak. Yeşilırmak için ne tür çalışmalar planlıyorsunuz?

-Yeşilırmak ismi gibi yeşil akacak. Yeşilırmak havzasının bir an önce temizlenmesi gerekiyor. Amasya şu anda diğer bölgelerin çöp sepeti gibi oldu. Yozgat, Turhal ve Zile’den gelen atıklar burada birleşiyor. Yine Tersakan Çayı, Suluova ve Merzifon istikametinden gelen atıklar da burada birleşiyor. Biz bu havzayı rehabilite edeceğiz ve Yeşilırmak’ı eski haline getireceğiz. Yemyeşil akacak. Gerekirse cumhurbaşkanlığı makamı ile temasa geçeceğiz.

-Dikkatimizi çeken bir nokta da şu oldu. Ekonomik krizlerin de etkisi ile zaten güç durumda olan belediyeler daha da zor bir dönemden geçiyor ve hemen tüm belediyeler bunca borç yükü altındayken siz birim müdürlerinin altındaki arabaları satmayıp başka bir amaç için kullanıyorsunuz…

-Koltuğa oturduğumuzda kasamızda 617 bin lira paramız ödenmesi gereken de 4 milyon lira tutarında maaşımız vardı. Toparlarız dedik. Ayın 15’ine kadar tedbirlerle o işi hallettik. Tabi her belediyenin borcu var bizim de. Az önce de belirttiğim gibi ben tüccarım para nasıl kazanılır bilirim. Bu düzeni bozacağım dedim ve öyle de başladık. 3 milyon 800 bin lira borç ödedik üstüne maaşları da ödedik. Demek ki yapılabiliyormuş.

-Seçim sürecinde 2 bin 500 kişiye istihdam sözü de verdiniz. Bunu nasıl yapacaksınız?

-Önce Organize Sanayi Bölgesi’ni genişleteceğiz ve geliştireceğiz. Ticaret ve Sanayi Bakanlığı ile çalışıyoruz. Orada fabrika alt yapısını ben kuracağım. 20 yıl işletene araziyi sözleşmeyle tapuyu vereceğiz. Burada hiçbir müteşebbisten su, tabela yol ve çeşitli vergileri almayacağız. Buraya gelmelerini cazip kılacağız ve diyeceğiz ki siz fabrikalarınızı kurun istihdam yaratın biz de üstümüze düşeni sonuna kadar yapacağız.

-Tarihi geçmişinin yanı sıra geleceğini turizmde arayan bir kentin belediye başkanısınız. Aslında kültürel altyapınız da uygun. Yeşilırmak kıyısının iki yanında birbirinden güzel mekânları, tesis ve işletmeleri görmek mümkün ancak sanırım konaklama açısından kentin yüksek kapasiteli otellere de ihtiyacı var…

-Özel İdare Genel Sekreterliği ile Turban Otel’in devri konusunda girişimlere başladık. İster ortak ister devrini alarak bir proje geliştirmek istiyoruz. Hemen yanında Askeriye’nin gazinosu var. Milli Savunma Bakanlığı nezdinde girişimlere başladık. O iki alanı birleştirip 600 odalı 5 yıldızlı bir otel yapmayı istiyoruz. Yakın gelecekte bunu başaracağımıza inanıyorum.

-Keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Son olarak neler söylemek istersiniz?

-Amasya her yönüyle gelişen üreten ve kendini kanıtlayan bir şehir olacak. Bizim için kentin geleceği önemli ama geçmişi de unutmadan… Unutmayın ki; ben bu ülkeyi seviyorum diyen herkesin Amasya’ya bir ahde vefa borcu ve Gazi Paşa’ya da şükran borcu var. Eğer o gün benim dedem “paşam Amasya emrinizdedir” demeseydi biz bugün burada bu röportajı yapmıyorduk.

Çok teşekkür ediyoruz

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar