Arıtma çamurundan enerji elde edilecek

Yüce, ‘’Böylelikle arıtma çamurundan enerji elde edecek ve gübre olarak kullanılmasını sağlayacağız. Bu durum çevremize ve ekonomimize ciddi katkılar sağlayacak”

info@karadenizekonomi.com / 12.12.2019

Arıtma çamurundan enerji elde edilecek

Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz ve çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimiz (SEKAY) ile günlük 100 ton arıtma çamuru işleyebileceklerini söyleyen Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, ‘’Böylelikle arıtma çamurundan enerji elde edecek ve gübre olarak kullanılmasını sağlayacağız. Sakarya’da aktif durumda 6 atıksu arıtma tesisinin yer aldığını Taraklı ile bu sayının 7’ye çıkacak. Ülkemizin gelişen teknolojiden yararlanarak geleceğe yönelik emin ve sağlam adımlar attığı son derece verimli olarak ifade edebileceğimiz dönemler geçiriyoruz. Tabi teknolojinin faydalarının yanı sıra ortaya çıkardığı sorunlar da oluyor. Bugün, bu sorunlardan birisi olan atıksu çamurlarının, toprakta kullanılması konusu enine boyuna konuşulacak’’ dedi.

 

‘’100 ton arıtma çamuru işlenecek’’

 

Ülkemizde atıksu arıtma tesislerinin sayısının artmasına paralel olarak arıtma çamurları da hızla arttığını dile getiren Yüce, ‘’ Bu çamurların nihai bir şekilde bertaraf edilmesi ise hem yatırım hem de işletme masrafları bakımından ciddi sorunlar teşkil ediyor. Atıksu arıtma işlemleri sonucunda oluşan arıtma çamurları tesislere gelen ham atıksuyun içeriğine bağlı olarak değişse de genellikle organik madde, azot ve fosfor bakımından zengin bir içeriğe sahip. Bu yönüyle fakir tarımsal topraklarda, meralarda, ormanlarda, endüstriyel üretim yapan fidan ve bitki üreticilerinde kullanılarak nihai bertarafı hem çevreye hem de ekonomiye katkı sağlayacak şekilde gerçekleştirilebilir. Arıtma çamurları iyi arıtıldığı takdirde biyokatı olarak ifade edilen son ürünler; toprak şartlandırıcısı, peyzaj malzemesi ve atık depolama alanlarında günlük ya da kalıcı örtü tabakası olarak kullanılabilir. Sakarya Büyükşehir Belediyesi olarak hayata geçirdiğimiz ve çalışmalarında son aşamaya geldiğimiz Entegre Katı Atık Yönetim Tesisimiz (SEKAY) ile birlikte kurulacak tesislerimizde günlük 100 ton arıtma çamuru işleyebileceğiz. Böylelikle arıtma çamurundan enerji elde edecek ve gübre olarak kullanılmasını sağlayacağız. Bu durum çevremize ve ekonomimize ciddi katkılar sağlayacak” dedi.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar