‘’Balık ihracatını 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz’’

Yıldırım, ‘’Bugün 20 milyon dolar civarında olan bu ihracatımızı 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak bunun için Karadeniz’i korumalı, zenginleştirmeliyiz”

info@karadenizekonomi.com / 8.12.2019

‘’Balık ihracatını 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz’’

Trabzon Ticaret Borsası’nın (TTB) 3T-Tarım-Ticaret-Turizm sloganı ile düzenlediği 12x12 Karadeniz Toplantıları’nın yedincisi “Karadeniz’de Sürdürülebilir Balıkçılık” konusunda yapıldı.

‘’Yurtdışına balık ihracatı gerçekleşiyor’’

Trabzon’da 24 balıkçı barınağı ile 12 balık işleme tesisi bulunduğunu hatırlatıp, kafeslerde yapılan yetiştiricilikle yurtdışına balık ihracatının da gerçekleştirildiğine dikkat çeken Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, ‘’ 3 tarafı denizlerle çevrili ülkemiz için balıkçılık çok önemli bir kaynak’’ dedi.

‘’Hamsi sektörde önemli yerde’’

Balıkçılık sektörünün hem sağlık hem de ekonomik kazanç açısından çok önemli bir kaynak olduğunu belirten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan vekili Atilla Ataman, ‘’Hamsinin bu sektörde çok önemli bir yeri var. Bunun önemini herkes biliyor. Bu konuda gerekenleri hep birlikte yapmalıyız’’ şeklinde konuştu.

‘’Balık miktarı eski düzeye çıkacak’’

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Eyyyüp Ergan ise, “Fındık bahçelerimizde üretimi dekarda 500 kiloya, gittikçe azalan Karadeniz’de balık miktarını ise eski düzeyine çıkarmak için çalışma yapıyoruz” şeklinde ifade etti.

‘’Hamside bizden şikayetçi’’

Karadeniz’de tüm canlıların genelde hamsi ile beslendiğini hatırlatan KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ertuğ Düzgüneş, ‘’Hamsi varsa palamut var, hamsi varsa torik var, hamsi varsa lüfer var. Hamsi yoksa bunlarda yok. Bunlar kendi içinde zaman zaman dalgalanmalar gösterebilir doğaldır. Palamut çok fazla olursa o sene hamsi az oluyor. Çünkü palamut hamsiyi yiyerek büyüyor. Bu konuda belediyelerimizin bir kusuru var. Derin deşarj sistemi uyguluyoruz. Evsel atıklar toplanarak denize bırakılıyor. Arıtılmadan denize karışan evsel atıklar denizde yaşayan, bizim gözle göremeyeceğimiz organizmaların içindeki yağ dokusunu parçalayarak ölmelerine neden oluyor. Hamsinin bir dili olsa anlatabilse neler söyleyecek. Hamside bizden şikayetçi’’ dedi.

‘’Ocak ayı gelmeden hamsi avı bitmeli’’

Panelistlerden Recep Denizer, balıkçılıkla ilgili uygulamalarda adeta denizin kollanmadığını ileri sürerek, geçmişte Ekim’de başlayıp Nisan ortalarına kadar devam eden hamsi avının artık Ocak ayı gelmeden Türkiye karasularında tamamlandığına dikkat çekti.

‘’İhracatı 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz’’

Kültür balıkçılığında Türk Somonu diye adlandırılan bir tür yetiştiriciliği oluşturup, ihracata geçtiklerini söyleyen İlker Yıldırım, ‘’Bugün 20 milyon dolar civarında olan bu ihracatımızı 100 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Ancak bunun için Karadeniz’i korumalı, zenginleştirmeliyiz” dedi.

‘’Her yıl hamsi çalıştayı’’

Trabzon Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü uzmanı Murat Erbay’da, balıkçılıkta hamsiye özel bir önem verdiklerini ve her yıl hamsi çalıştayı düzenlediklerini, bu yıl organizasyonun Mayıs ayında gerçekleştirileceğini bildirdi.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar