Çorum, kimliği Anadolu Medeniyetinin başkenti

Leblebisi, Osmancık ve Kargı’da üretilen kaliteli pirinçleri ile dünyaca tanınmakta olan Çorum, aslında pek bilinmese de bir sanayi şehridir. Alapala Dış Ticaret, Ahlatçı Holding ve Uğur Makine’nin başka bir kulvara taşıdığı kent makine imalatı ve mücevher ihracatı ile göz kamaştırıyor.

info@karadenizekonomi.com / 4.02.2020

Çorum, kimliği Anadolu Medeniyetinin başkenti

Karadeniz Bölgesi’nin İç Anadolu’ya açılan kapısı olan Çorum, Anadolu kültür mozayiği içinde eşsiz bir konuma sahiptir. Günümüzden 7 bin yıl öncesine ait kültürel verilere rastlanan Çorum’da, ilk organize devleti kuran Hititlerin ilk başkenti Hattuşa bulunmaktadır. Hattuşa Anadolu’nun kalbinde, UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesine alınmış ülkemizdeki 9 değerden biridir. Hitit uygarlığı en az Mısır Uygarlığı kadar eski ve zengin bir uygarlıktır. Hititlerle Mısırlılar arasında yapılan Kadeş Antlaşması metin tabletleri Boğazköy’de bulunmuştur. Hititlerin diğer önemli kült (dini) merkezlerinden sayılan, arkeolojide Arinna olarak bilinen Alacahöyük Ören Yeri, 13 Kral Mezarı, Hatti Tunç Güneş Kursu ve Sfenksli Kapıları ile görülmeye değer tarihi bir yerdir. Leblebisi, Osmancık ve Kargı’da üretilen kaliteli pirinçleri dünyaca tanınmakta olan Çorum, aslında pek bilinmese de bir sanayi şehridir.

Makine imalatı ve mücevher ihracatı göz kamaştırıyor

Türkiye’nin ihracat şampiyonları listesinde 1 milyar doların üstüne çıkan 17 il yer alırken son yıllardaki başarılı performansı ile sıralamada elde ettiği 18.’lik, önümüzdeki yıllarda Çorum’dan daha fazla bahsedileceği anlamına geliyor. Geçmiş yıllarda özellikle imalat sanayi sektöründe makine üretimi ile öne çıkan kent TİM’in şampiyonlar sıralamasına iki firmayı sokmayı da başarmıştır. Ki bu iki firmadan biri Alapala Dış Ticaret diğeri de Uğur Makine’dir.

Farklı bir kulvarda yarışan Ahlatçı Holding ise 2018 yılında işlenmiş altın ihracatında 543 milyon dolarlık bir performans sergilerken bu yıl için rakamı ikiye katlama olasılığı ile bir mücevher gibi göz kamaştırıyor adeta Çorum için.

Şampiyonlar Ligi’ne oynuyor

Geçmiş yıllarda ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanan Çorum, 1990’lı yılların başlarına denk düşen AR-GE çalışmaları ile bugün özellikle makine sektöründe ülkenin en önemli üretim merkezlerinden biri olurken mücevher sektöründeki dikkat çekici sıçrama tabi ki kent ekonomisini adeta şampiyonlar ligine taşımış gibi.

Önlenemeyen değişimde Anitta Hotel’in payı

Bir İzmirli olarak bizi ağırlayan Hasan Özer Gökmen’den, son 6 yıl öncesine kadar bölgenin tek 5 yıldızlı oteli olan Anitta Hotel’in genel müdürü olarak Çorum’u anlatmasını istediğimizde anladık ki önlenemeyen bir değişimin başlangıcı da o yıllara gidiyor. Zira, makine sektörünün öncü firmalarından Uğur Makine’nin yönetim kurulu başkanı Uğur Barlık aynı zamanda Anitta Hotel’in de sahibidir. Barlık için otel fikrinin olgunlaşmasının nedeni de yaklaşık 80 ülkeye ihracat yapan Uğur Makine’nin yurtiçi ve yurtdışından gelen misafirlerinin ağırlanmasında yaşanan sıkıntılar olmuş. Dolayısıylaana binası ve ek binasıyla Anitta Hotel, 2009 yılında yepyeni bir konseptle Çorum’a kazandırılmış.

Adını M.Ö. bin 500 ‘lü yıllarda yaşamış ikinci Hitit Kralı' ndan alan Anitta Otel, Merzifon Havaalanı’na 68 km.’de148 standart, 22 triple oda, 2 bedensel engelli odası, 31 sigara içilmeyen, 4 suit, 3 juniorsuit, 2 connectionsuit, 2 balayı suiti, 2 kingsuit olmak üzere toplam 216 oda, 503 yatak kapasitesi ile hizmet vermektedir. Misafirlerine 5 yıldız konforunu en üst seviyede yaşatmak için hazırlanan odaların yanı sıra her türlü aktiviteye ev sahipliği yapabilecek seviyede toplam iki bin 500 kişilik kapasiteye ulaşan 4 adet toplantı ve 2 adet balo salonuna, 100 araçlık açık, 150 araçlık da kapalı otoparka sahiptir. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar