Fındıkta Küllenme Çalıştay’ı sonuç bildirisi yayınlandı

Trabzon Ticaret Borsası’nda organize edilen Fındıkta Küllenme Çalıştayı ile ilgili sonuç bildirisi yayınlandı.Bildiride şöyle denildi.

info@karadenizekonomi.com / 26.10.2016

Fındıkta Küllenme Çalıştay’ı sonuç bildirisi yayınlandı

Fındıkta Külleme, önemli zarara sebep olan mantari bir hastalıktır. Özellikle son yıllarda ürün veriminde ve kalitesinde düşüşlere sebep olmaktadır. Hastalığın mücadelesi mümkündür ancak etkin bir mücadele için alınması gereken tedbirler şöyledir:

  • 1.Kültürel Tedbirler: Hastalıklı bitki artıklarının temizlenmesi, yok edilmesi, bahçelerde yabancı ot mücadelesinin yapılması
  • 2.Fındık bahçelerinde hastalık etmeninin gelişmesini engelleyecek şekilde bahçelerde iyi havalanma ve güneşlenme sağlayacak
  • budama, seyreltme, dip sürgünü temizliği, dikim aralıkları gibi işlemlerinin usulüne uygun yapılması.
  • 3.Kimyasal Mücadele: Kalıntı problemi oluşturmayacak şekilde etkin ilaçlama programının oluşturulması, bu amaçla tavsiyesi bulunan fungisitlere ilaveten yeni ve farklı fungisitlerin ruhsatlandırılması. Hastalık mücadelesindeki tahmin ve uyarı ile ilişkili çalışmaların yapılması.
  • 4.Alternatif mücadele yöntemlerinin denenerek kullanılmasına yönelik araştırmaların yapılması. Biyolojik preparatlar ve biyorasyonel maddelerin ilaçlama programlarına dahil edilmesi.
  • 5.Yetiştiricilikte hastalıklardan ari sağlıklı materyallerin kullanılmasının ve üretilmesinin sağlanması, kaçak fidan girişinin engellenmesi, sağlıklı sertifikalı materyallerin çoğaltımının yapılması.
  • 6.AB ülkelerince kabul edilen EPPO’nun kabul ettiği MRL değerlerinin dikkate alınması ve ilaçlama programların bu değerleri aşmayacak şekilde düzenlenmesi.

Bu arada çalıştaya sundukları bildirilerde katkı yapan bilim adamlarına da Trabzon Ticaret Borsası tarafından Trabzon işi gümüş işlemeli telkareli kahve takımı hediye edildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar