Giresun’da istihdama “OSB” katkısı

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Bulancak’ta kurulu Giresun İkinci OSB’yi mercek altına aldık.

info@karadenizekonomi.com / 5.01.2020

Giresun’da istihdama “OSB” katkısı

Giresun İkinci OSB Müdürü Mete Bahadır Yılmaz, “2020’de istihdamı 5 bin kişiye çıkaracağız.”

Bulancak TSO Başkanı  Ali Fatoğlu, “Burası Türkiye’nin en pahalı OSB’si”

Kalkınma dönemi ile ilk kez Bursa’da faaliyete geçirilen Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) daha sonraki yıllarda tüm Türkiye’ye yayıldı OSB’ler sadece gelişmekte olan ülkeler için değil aynı zamanda gelişmiş ekonomiler açısından da büyük önem taşımaktadır.Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Artvin hariç tüm illerde bir veya birden fazla Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) bulunurken, organize sanayi bölgeleri bölge ve ülke ekonomisinde isimlerinden söz ettirmeye hazırlanıyor. Sanayileşme ilişkilerinin düzenlenerek oluşabilecek çevre sorunlarının giderilmesi, daha düşük maliyetli altyapı hizmetlerinden yararlanılması ve daha kolay ve ucuz üretim yapılması hedefini taşıyan OSB uygulamaları bölgede Arsin Organize Sanayi Bölgesi dışındaki henüz istenilen şekilde ayağa kalkamazken, sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyorlar. Bir yanda bu gelişmeler yaşanırken diğer yanda da bölgenin en yeni üretim merkezlerinden biri olan Giresun İkinci Sanayi Bölgesi üretkenlik kapasitesini yüzde yüze tamamlamak için yeni yılın ikinci yarısını bekliyor. Biz de Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Bulancak’ta kurulu Giresun İkinci OSB’yi mercek altına aldık. Konunun en yetkin iki ismi Giresun İkinci OSB Müdürü Mete Bahadır Yılmaz ve Bulancak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Fatoğlu ile üretim ve yatırıma yönelik keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Tahsislerin yarıdan fazlasının sonuçlandığını görmekten büyük mutluluk duyduğumuz Giresun İkinci OSB ile ilgili neler söylersiniz?

Mete Bahadır Yılmaz: Tahsislerin yüzde 70 oranında tamamlanma aşamasına geldiği OSB’de şu anda 8 ayrı fabrika üretim faaliyetlerine başladı. Önümüzdeki yılın başlarında 6 fabrika daha üretime geçecek. Mevcut istihdam sayısının 2 bin kişiye yaklaştığı bölgede tam kapasite ile çalışılmaya başlandığında bu sayısının 5 bin kişiye ulaşması bekleniyor. Önümüzdeki bir yıl içinde bu rakama ulaşacağımıza inanıyoruz.

-Bölgenin fiziki kapasitesi hakkında siz neler söylersiniz?

Ali Fatoğlu: Küçük ölçekte karma bir OSB olan bu merkez toplamda 480 dönüm arazi, üzerine kurulu olmakla birlikte 380 dönümlük sanayi parseli ile dikkat çekiyor. Tekstilde çok iyi firmalara ev sahipliği yapılmakta. Gıda olarak özellikle fındık entegre tesislerine yer ayrılmış durumda. Bölgenin iki büyük firması ile yine bölgenin büyüklerinden iki tekstil firması üretime geçti. Hafriyat çalışmalarına devam eden Fiskobirlik de yeni yılın ilk çeyreğinde inşaata başlayacak. Metal makine sektörü ve ağaç sektöründe çalışan firmalar da burada yer alıyor. Toplam parsel sayısı 51 adet olarak planlanmıştı ancak parsel birleştirmeleri ile son durumda 41 adet parsel üzerine planlama yapıldı. Fındık entegre tesislerinin kabaca yıllık ciroları ihracat bazında 150 milyon euro civarında. Bölgenin bir başka markası olan Giresun Silah Fabrikası Girsan da tesisini kabaca 3 buçuk kat daha büyüterek istihdam zenginliği de sağlayarak burada yerini alacak.

-Konuşmalardan da anlaşıldığı üzere gelen taleplere karşı seçici davranıyorsunuz? Bunun nedenini öğrenebilir miyiz?

Mete Bahadır Yılmaz: Biz aslında başlangıçtan bu yana seçici davranmayı istedik. Önceki ve şimdiki Giresun Valilerimiz başta olmak üzere ilgili tüm kurumlar ki Ticaret Odası başkanlarımız ve belediye başkanlarımızla koordineli bir çalışma yaparak başvuruda bulunan her firmayı titizlikle araştırdık. 

Ali Fatoğlu: Hatta pek çok firmayı yerinde ziyaret ederek onlarla tanışmak istedik. Çünkü burası ülkemizin en pahalı kamulaştırma yapılarak oluşturulan OSB’si. Bu bize ayrı bir sorumluluk yüklüyor. Böylesine kıymetli bir bölgenin kazandırılmasında emeği geçen ki başta Nurettin Canikli diğer milletvekillerimizin de çok büyük emekleri var.

-Elinizde ne kadar parsel kaldı?

Ali Fatoğlu: İşin gerçeği çok fazla arsa kalmadı elimizde. Savunma sanayi için ayırdığımız bir alan var. Görüşme haline olduğumuz 35 dönümlük bir adamız var orası şu anda boş ve orayı savunma sanayi için görüşüyoruz. Gelen talepler var ama bu talepleri karşılayamıyoruz. Çünkü yerimiz kalmadı.

-Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik güçlüklerden ötürü talepte bulunan ancak daha sonra burada yer almaktan vazgeçen firmalar da vardır mutlaka. Bu tür işletmeler için bir yaptırım sözkonusu mu?

-Ekonomik konjonktürden ötürü yatırım yapamayan veya yapmaktan vazgeçen firmalar da oldu elbette. Bunlardan tahsisleri geri alarak başka firmalara verdik.

-Fiziki altyapının tam anlamıyla oluşturulamadığı yönünde eleştiriler var. Bu tür eleştirilerde haklılık payı var mıdır?

Mete Bahadır Yılmaz: Yağmursuyu,elektrik, Telekom ve yolla ilgili altyapı tamamen bitti. Arıtma ilgili çalışmalar ise devam ediyor. 2020 yılının Haziran ayına kadar biyolojik arıtma ile ilgili altyapıyı da bitirmiş olacağız. Tam da bulunduğumuz OSB alanının karşısında Bulancak belediyesinin çok büyük bir arıtma tesisi var. Terfi istasyonu kurarak bölgemizden kaynaklanan arıtmayı karşıya nakledeceğiz. Burada tamamen biyolojik ya da evsel atık üreten tesislere ruhsat verdik. Kimyasal arıtmamız hiçbir şekilde olmayacak.

-Sanırım işin bir tarafında da Bulancak Belediyesi bulunuyor…

Ali Fatoğlu: Bulancak Belediyesi bölgemizin zaten yüzde 25’lik payla ortağımız konumunda. Belediye Başkanımız Recep Yakar, OSB ile ilgili her zaman kolaylık gösteriyor o nedenle kendisine bir de sizler aracılığı ile teşekkür etmek isterim. Bölgemizin su ihtiyacı Bulancak Belediyesi’nce karşılanacak. Yani, katı atık ve arıtma gibi bu konuda da destekleri ile yanımızda olacaklar.

-Bu arada yetişmiş eleman ihtiyacını gidermek için çalışmalar yapıldığını da biliyoruz? Bu konuda neler söylersiniz?

Mete Bahadır Yılmaz: Özellikle Ticaret ve Sanayi Odası başkanımızın çok yakından ilgilendiği bir konu. Eğitim Merkezi adı altında bir planlamamız olacak. Gerek OSB gerek il genelinde yetişmiş ve ara eleman ihtiyacı çok fazla olacak. Bu nedenle özel bir okul planlaması var.

-Son olarak 2020 yılına ilişkin beklentilerinizi öğrenebilir miyiz?

Ali Fatoğlu: İşin Türkçesi 2019’un son çeyreğinde hükümetin iş aleminesağladığı kolaylıklar gözardı edilemez. Merkez Bankası faiz oranları yüzde 12’ye düştü ve belki daha da düşecek. İnsanımızda yatırım konusunda bir tereddüt vardı. Genel dünya konjonktürü de bunu tetikledi. Ama 2020 yılında yatırımlar daha da artacak. Bu noktada çok umutluyum.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar