Giresunlu firmadan Üniversite-Sanayi işbirliğine örnek hamle

Bioak Pelet Enerji Şirketi, Sanayi-Üniversite işbirliğimin geliştirilmesi ve bu alanda bölgede öncü olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.04.2019

Giresunlu firmadan Üniversite-Sanayi işbirliğine örnek hamle

Bioak Pelet Enerji Şirketi, Sanayi-Üniversite işbirliğimin geliştirilmesi ve bu alanda bölgede öncü olma hedefi doğrultusunda çalışmalarını sürdürüyor.

Sürekli değişkenlik gösteren fosil kaynaklı yakıtlara alternatif olan ve sabit maliyet avantajı dışında çevreye saldığı emisyon değerindeki düşüklükle Avrupa’nın bizden önce keşfettiği pelet yakıt kullanımı artık ülkemizde de yaygınlaşıyor.

Biokütle yakıt konusunda hem bölgemizin hem de ülkemizin önde gelen kuruluşlarından biri olarak faaliyet gösteren Bioak Pelet Enerji şirketi, yaklaşık 3 milyon euro yatırımla Entegre odun pelet tesisinde ürettiği yakıtları yine aynı Gruba ait Karaibrahimoğlu Makine Sanayi de yakma sistemleri ( pelet brülör üretimi) ile iç pazarın yanı sıra dış pazarda da kendine yer ediniyor.

Pelet Biokütle Enerji Sanayicileri Derneği’nin kurucu başkanı olan Bioak Enerji ve Karaibrahimoğlu Makine Sanayi’nin Yönetim Kurulu Başkanı Altuğ Karaibrahimoğlu ile pelet yakıt ve pelet brülör üzerine bilgi verdi.

İSTİHDAMA CİDDİ KATKI SAĞLAYACAĞIZ

Her türlü tarımsal artık, odun, endüstriyel odun artığı ve ormansal artıkların işlenmek suretiyle yoğunluğu arttırılarak enerji elde etmek amacıyla kullanılan küçük parçacıklar olan peletin, konut ve işyerlerinin yanı sıra sanayi tipi ısınma ve buhar üretiminde yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Karaibrahimoğlu, yeni nesil enerji konusunda şu bilgileri verdi; “Dünyada 1960 lı yıllardan bu yana pelet kullanılıyor. Avrupa’da oldukça yaygın. Kyoto Protokolü ve Paris İklim Zirvesi anlaşması ile dünyada karbon salınımının azaltılmasına Türkiye de taraf olarak imza attı. Yurtdışında pelet kullanımı oldukça yaygın ve sadece İtalya da 20 milyon tonluk pelet tüketimi mevcut, Ülkemiz olarak geç olmadığını İspanya dan iyi bir örnek verebilirim; 2011 yılında İspanya’da 150 bin ton olan pelet üretim ve kullanım rakamı şu anda 1 milyon 100 bin ton a ulaşmış durumda. Ülkemizde bu rakam 100 bin ton civarındadır. Ülkemizde ihracaat ne kadar kıymetli ise enerji anlamında ithalatı azaltmak bir o kadar kıymetli. Pelet kullanımının artması ile ülkemizde dışa bağımlı enerjiden uzaklaşmış ve istihdama ciddi katkı sağlamış olacağız. ‘’ dedi.

 ÜNİVERSİTE VE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

Pelet üretiminde Bioak Enerji ile kat ettikleri mesafeyi Karaibrahimoğlu Makine Sanayi şirketi üzerinden üretimini yapmaya başladıkları pelet yakma makineleri (pelet brülörü) ile daha farklı bir noktaya taşıma hedefinde olduklarını belirten Karaibrahimoğlu, Pelet Brülörü makine imalatı konusunda Giresun Üniversitesi’nden aldıkları katkıyı da övgüye değer buldu. Karaibrahimoğlu, ‘’Brülör imalatını 1 yıl süren AR-GE ve tasarım çalışmalarıyla son derece sağlam pelet brülörleri imal ettik. Projenin, Üniversite ve Sanayi işbirliğinin en başarılı örneklerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Bu konuda projemize destek olan Giresun Üniversitesi Rektörü Sayın Prof. Dr. Cevdet Coşkun Bey’i, Makine Mühendisliği Bölümü hocalarımızdan Sayın Birkut Güler ve Sayın Muhammet Anıl Kaya Bey’e de çok teşekkür ediyoruz. Onların danışmanlığında pelet brülörü imal etmeye ve sürekli olarak AR-GE çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Önümüzdeki günlerde Haziran ayında CNR fuar alanında ve Ekim ayında TÜYAP fuarında tüm modellerimizin sunumunu sağlayacağız. Daha sonra İtalya ve Almanya fuarlarına katılacağız. Cihazımızın Patent başvuruları yapıldı, gerekli kalite ve standart belgeleri alındı. ‘’ ifadelerini kullandı.

REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar