Global firmalara izin verilirken öncelikle Türk sanayicisi düşünülmeli

Sanset Müdürü Önsel, “Konuyla ilgili 2017 yılında uyarılarda bulunmuştum. Rekabet kurulunun bu güçteki firmaya, ihracatçısını ve sanayicisini düşünerek izin vermemesi gerekmekteydi.

info@karadenizekonomi.com / 9.12.2019

Global firmalara izin verilirken öncelikle Türk sanayicisi düşünülmeli

Ordu’da kırma fabrikası açacağı konuşulan global firmaya karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. Bu konuyla ilgili 2017 yılında uyarılarda bulunduğunu belirten Sanset (Sagra) Gıda İşletme Müdürü Teoman Önsel konuyla ilgili şunları söyled; “Öncelikle Ordu’da yer arayan ve basında da bu şekilde haber olan global firmayı tanımak lazım. Bahse konu firma bir dünya markası olmakla birlikte, finansal açıdan da çok güçlü bir yapıya sahip. Ucuz hammadde bulabilmek önde gelen amaçları ve bu amaç doğrultusunda  ülkemizde değerli tarım uygulamaları ve  örnek bahçe şeklinde müstahsille yakın temasta bulunmaktadırlar. Aslında rekabet kurulunun bu güçteki firmaya, ihracatçısını ve sanayicisini düşünerek izin vermemesi gerekmekteydi. Ancak, an itibariyle günün sonunda gelinen nokta, bahçelerde üretimi artırmak, Türk fındığının elçisi olmak şeklinde bir yaklaşım oldu.”

Devlet içinde devlet olabilirler

Global firmanın ilk amacına ulaştığının altını çizen Önsel, “Başlangıçta bu şekilde başlayan bahçe tarımı, iyileştirme, verimi artırma konuları üretimin düşünülen noktalara çıkartılmasıyla ilk aşamasını tamamlayacak ve daha sonra ikinci aşamaya geçilecektir. Zaten sabırla beklenen de bu ikinci ve can alıcı aşamadır. Bu süreç amacına ulaştığında bu firma fındık fiyatlarının adını da kendisi koyacaktır. Yani devlet içinde devlet dediğimiz tabloyla karşılaşacağız.” dedi.

Yakın gelecekte TMO’nun sponsoru olarak görebiliriz

Daha dikkatli olunması gerektiği vurgusu yapan Önsel, “Kısacası bugün izin verildiğinde Türk fındığının tamamına talip olabilecek bir yapıyla karşı karşıyayız. Bu nedenle daha dikkatli olmalı Ticaret Odaları, Ticaret Borsaları ve Ziraat Odaları seviyesinde konuya hassasiyetle yaklaşmamız gerekmektedir. Eğer bu dikkati gösteremezsek, yarınlarda TMO’nun sponsoru olarak da bahse konu firmayı görmek mümkün olabilecektir.” ifadelerini kullandı. HABER MERKEZİ

           

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar