Görele dondurması tescillendi

Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan “Görele Dondurması” Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak tescil edildi.

info@karadenizekonomi.com / 3.07.2019

Görele dondurması tescillendi

GİRKAP projesi kapsamında;  yöreye özgü, Giresun simidi, Alucra oğlak kebabı, Giresun tel kadayıfı ve Şebinkarahisar karadutu ile ilgili coğrafi işaret çalışmaları devam ederken Görele Belediyesi tarafından Türk Patent ve Marka Kurumuna başvurusu yapılan “Görele Dondurması” 1 Temmuz 2019 tarih ve 56 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni’nde yayınlanarak tescil edildi.

Görele dondurmasının coğrafi işaret alması ile birlikte, dondurmanın ulusal ve uluslararası tanıtımına katkı sağlanması ve markalaştırılması hedeflediklerini dile getiren Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, ‘Görele Dondurması’ hakkında teknik bilgiler verdi. Angın, “Görele dondurması inek sütü, salep, beyaz şeker, su ve meyan kökü özütünden yapılan yöreye özgü dondurmadır. Ürünün yöre ile bağı yaklaşık 200 yıl öncesine dayanır. Bayram ve düğünlerde ikram edilen dondurma geleneksel özelliğini devam ettirerek zamanla ticarete konu olmuştur. Çeşitli dondurma tiplerine göre oldukça yumuşak krema kıvamındadır. Diğer dondurmaların iç sıcaklığı -18 0C ile -24 0C arasında bulunurken Görele dondurmasının iç sıcaklığı -8 0C ile -10 0C arasındadır. Görele dondurmasının en önemli özelliği, emülgatör ve stabilizatör yerine meyan kökü özütü kullanılması ve yapımı sırasında belli miktar su eklenmesidir.'' ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar