İdris Altunel,Barışalım,çalışalım!

Ordu Umut Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı İdris Altunel, Türkiye’nin ekonomik sorunlarını barış içinde, üretim odaklı politikalarla ve çok çalışarak aşabileceğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 24.10.2018

İdris Altunel,Barışalım,çalışalım!

Ülkede barış konseyi kuralım

 Altaş Televizyonunda Murat Gürsoy’un konuğu olan Altunel aynı zamanda değişik iş kollarında yaklaşık 700 işçi istihdam eden bir aile şirketinin de yöneticisi.

Ordu’nun başarılı aile şirketlerinden Altunel Grubu’na bağlı Umut Hastanesi yönetim kurulu başkanı İdris Altunel grup olarak sağlık, kuyumculuk, inşaat sektörü, gıda sektörü ve iş üretmeye çalışan yaklaşık 700 çalışanı istihdam eden bir aile şirketinin yöneticiliğini yaptığını söyledi. Gazeteci Gürsoy’un sorularını yanıtlayan Altunel’in açıklamaları şöyle:

İçimizde bir barış konseyi kurmalıyız

“Türkiye Cumhuriyeti Devleti jeopolitik konum itibariyle çok stratejik jeopolitik bir noktada. İpek yolunun üzerinde, aslında kullanmadığımız enerji kaynaklarının üzerinde. Geçmişte bizim Allah rahmet eylesin bir liderimiz vardı şöyle söylüyordu, ‘oturduğumuz sandığın içerisinde her şey var. Altın var, elmas var, para var ama açıpta bakamıyoruz, bakmamıza müsaade etmiyorlardı. Ama son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti kendi kararlarını vermeye başlayınca tabi dünyayı yöneten güçler buna fırsat vermemek için her türlü manipülasyonu, hileyi hurdayı yapıyorlar. İçimizde bir barış konseyi oluşturup, kucaklaşarak bu krizi atlatma gayretine gitmeliyiz. Bu inanç içerisinde olursak gönül rahatlığıyla biz bu darboğazdan çıkarız.”

Kötü komşu mal sahibi yaparmış

“Kötü komşu mal sahibi yaparmış. Türkiye kritik silahları istedi vermeyince biz kendi ihtiyaçlarımızı imal etmeye başladık. İnsansız hava aracı istiyorduk, İsrail’den satın alıyorduk parasını verdiğimiz cihazları hem onlar vermiyordu tamire gönderdiklerimiz gelmiyordu. Bu sıkıntıları yaşayınca kendi insansız hava aracımızı ürettik. Hatta dünyada sayılı devletlerden bir tanesi olduk. Bugün yarın tankımızı yapacağız helikopterimizi yapacağız yapmalıyız da, geç kaldık ama zararın neresinden dönersen kârdır.”

Dışa bağımlı üreticilerin durumu ağırlaşıyor

“Bizim en büyük eksiğimiz üretim diyoruz değil mi? O zaman bugün en çok istihdam sağlayan kurumları üretim yapan firmalarımız ayakta durması gerekir. İhracatçı hammaddeyi dışarıdan dövize endeksli alıyor. Tabi ki alacak 2 lira olan maliyet birden 5 lira olduysa zor durumda kalacağı aşikar. Bunların düzelmesi için hükümetin yaptığı hamlelerin doğru hamle olduğunu söyleyebilirim. Onun için faiz politikalarının yeniden gözden geçirilerek yatırımcıya istihdam sağlayan insanlara kolaylık sağlanması gerekir. Bununda takibini maliyeyi yöneten hazineyi yöneten insanlarımız daha iyi yaparlar umut ediyoruz.”

Tarım arazilerimiz boş duruyor, et ithal ediyoruz

“Yatırım yapmak isteyen iş dünyasının önünü açmak, onlara ortam sağlamak zorundayız. OSB’lerin gecikmeden biran önce yapılıp sektörlere yatırım alanı olarak sunulması lazım. Ben dünyayı gezen biriyim. Avusturya milli gelir olarak, kişi başına en yüksek geliri olan ülkelerden biri. 40-50 bin Euro kişi başı milli gelir. En zengin vatandaşlarının bile köyü var. Köyünde kendine yetecek, kendi ihtiyacını karşılayacak hayvan besliyor, peynirini yapıyor, sütünü yapıyor. Biz 30- 40 sene önce ne diyorduk kendi kendine yeten bir ülkeyiz diyorduk. Arazilerimizin bir çoğu boş duruyor. Ama biz bugün et ithalat ediyorsak bir sıkıntı var. Teknolojimizi geliştirmeliyiz, ithalatı azaltıp döviz giderini en aza indirmeliyiz.”

Sağlık turizmi gelişmeye açık

“Ordu sağlıkta iyi konumda. Ama şu anda ihtiyaçları var. İhtiyaç yeni bir şehir hastanesi deniliyor yeri tahsil edildi yapılacak. Bunlar olursa Ordu sadece kendi insanına hizmet eden değil, il dışına ve yurtdışına da hizmet üretir. Biz Umut Hastanesi yöneticileri olarak çeşitli sağlık fuarlarına katıldık. Gittik Ordu’muza bu insanları davet edelim derdik. Yurt dışındaki tedavi ücretleriyle bizim buradaki tedavi fiyatları arasında uçurum derecesinde fark var. Türkiye içerisinde de büyükşehirlerle küçük şehirler arasında uçurum var. Mesela İstanbul’da Ankara’da 100 liraya yaptığın işi burda 10 liraya yapıyorsun. Bunların olması çeşitlendirilmesi Ordu’muzun yerel ekonomi açısından iyi bir konuma gelmesini sağlayacak. Yurtdışından bize ciddi manada gelenler var. Bunların daha da artması için elimizden gelen çabayı göstereceğiz. Bizde çok iyi bir estetik cerrahi kliniği var, ortopedik kliniği var. Başarılı ortopedi uzmanlarımız var, genel cerrahi var. Hastanemizde estetik alanında saç ekimi, burun cerrahisi gibi alanlarda da ilgi görüyoruz.”

Ordu İnşaatta cazibe merkezi

“Ordu tabi büyükşehir olduktan sonra Ordu bir cazibe merkezi oldu ve bununla beraberde inşaat sektöründe bir canlılık yaşandı Ordu’da. Tabi bunlara geçici olarak bakıyoruz son zamanlarda yaşanan sıkıntılara geçici olarak bakıyoruz. Ordu şuanda hala cazibe merkezi. Hem yatırım yapanlar yatırım maksadıyla düşünenler Ordu’da yaptıkları yatırımdan zararlı çıkmazlar karlı çıkıyorlar. Dün 200 lira yatırdıysa dairesine bugün 200 liralık daire 400 lira olmuş. Böyle bir kazanç hiçbir şeyde yok. Buda şunu gösteriyor, bir cazibe merkezi olduğunu gösteriyor. İnşallah bu sıkıntılı dönemide atlattıktan sonra güzel yatırımlar olacak Ordu’ya.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar