İkinci OSB’den beklentimiz çok yüksek

Ticari yapısı ilde yetişen tarım ürünler ve bu ürünlere bağlı olarak gelişen tarıma dayalı imalat sanayi üzerine kurulan Giresun’da her ne kadar fındık temel geçim kaynağı olup ilin ekonomisine yön verse de Giresun Valisi Sarıfakıoğlu, 2020 yılı için sanayi yatırımlarını öncelediklerini belirtti.

info@karadenizekonomi.com / 7.01.2020

İkinci OSB’den beklentimiz çok yüksek

Giresun’un ekonomik gelişimini Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne değerlendiren Vali Harun Sarıfakıoğlu, ilin fındık dışında sanayiye hammadde sağlayan bir diğer tarım ürünü de çaydır. Giresun’da yıllık ortalama 35 bin ton üzerinde çay imalatı gerçekleşmektedir. İnşaat malzemeleri imalatı  (asansör ve konveyör sistemleri), hazır giyim, içecek, silah sanayi, mobilya, orman ürünleri ilin önemli sanayi sektörleridir. Hizmet sektöründe ise son yıllarda önemli oranda artış görülmektedir” dedi. 

2019 yılına ilişkin ekonomik veriler

Yönettiği ilin 2019 yılı ekonomik verileri hakkında da bilgiler veren Sarıfakıoğlu, yaşanan krizde yılın ilk iki çeyreğinde meydana gelen olumsuzlukların son iki çeyrekte giderilmesiyle 2020 yılına ciddi iyileşmeler gözleneceğinin altını çizdi. Sarıfakıoğlu, “özellikle istihdam, konut satış, teşvik belge sayısı, tesis konaklama sayısı, firmaların ciro artışları ve ildeki ticari hareketliliği verilerine baktığımızda 2019 yılı ilk iki çeyreğinde dışarıdan ülkemize etki eden küresel krizler nedeni ile biz de il olarak olumsuz bir şekilde etkilendik. 2019 yılı son iki çeyreğinde ise ilin ticari yapısının ve ülkemizde hızla düzelen ve canlanan ekonominin etkisi ile rakamlarda ciddi bir iyileşme olduğu rahatlıklar söyleyebiliriz. Örnek verecek olursak 2018 yılı ilimiz ihracat rakamı 148 milyon dolardı. 2019 yılı kasım ayı itibarı ile 200 milyon doları geçtik. Bu durum ilimiz ve ülkemiz için çok değerlidir. İhracatını en çok arttıran üçüncü il olduk.  İl turizm verilerine bakacak olursak 2018 yılında 268 bin olan geceleme sayısı Ekim 2019 itibarı ile 313 bini geçmiş durumda yani bir önceki yıla göre yüzde 20’nin üzerinde bir büyüme olacak. İşsizliğin en düşük olduğu iller arasında yer almaktayız.”

İkinci OSB’den yüksek beklenti

Vali Sarıfakıoğlu, 2020 yılına ilişkin beklentilerini aktarırken İkinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’ye ayrı bir önem verdiklerini dile getirdi ve ekledi: “Başta hizmetler sektörü olmak üzere inşaat, imalat sektörlerimizde, il olarak ciddi büyüme beklentimiz var. İlimizin en büyük yatırımlarından olan Giresun İkinci OSB yeni yatırımlar almaya başladı. Yatırımların tamamlanması ile birlikte özellikle istihdam ve ihracat rakamlarında çok ciddi büyüme bekliyoruz.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar