Kabadüz'ün yeni gözdesi organik gıda sektörü

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya’ya konuk olduk.

info@karadenizekonomi.com / 30.04.2019

Kabadüz'ün yeni gözdesi organik gıda sektörü

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta Kabadüz Belediye Başkanı Yener Kaya’ya konuk olduk.

Kabadüz’ün organik ürünleri markette tüketici ile buluşacak

Doğada yetişen ne varsa; armut, elma, erik ne varsa toplayacağız. Organik olanları paketleyip marketlere satacağız. Kalanını harmanlayıp pekmez yapacağız, kurutacağız ve pazarlayacağız. Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda yaklaşık bin kişiyi harekete geçirip ekonomiye katma değer yaratmak

Karadeniz’in Davos’u olmaya aday olan Çambaşı Yaylası’na özel bir önem veren Kaya, bir şantiyeyi andıran Kabadüz ilçesinin çehresinin önümüzdeki yıllarda tamamen değişeceğinden emin. Kabadüz ilçesi o nedenle ki 51 proje ile üretim ve istihdamla da adından sıkça söz ettirecek gibi görünüyor.

-Sayın başkan, sizi çok yakından tanıyoruz. Ancak yine de okurlarımız için kendinizi tanıtmanızı rica ederek sohbetimize başlamak istedik. Yener Kaya kimdir?

1966 yılında Kabadüz ilçesi Yeşilyurt mahallesinde dünyaya geldim. İlkokulu Yeşilyurt Mahallesi’nde, orta ve lise öğrenimimi de Ordu’da tamamladım. Bir süre ticaretle uğraştıktan sonra 1992 yılında Yokuşdibi Belde Belediyesi’nin açmış olduğu sınavı kazanarak 16 yıl boyunca aynı belediyede muhasebeci olarak görev yaptım. 30 Mart 2009 yılında yerel seçimlerinde AK Parti’den Yokuşdibi Belde Belediye Başkanı oldum. 30 Mart 2014 yerel seçimlerinde ise ülke genelinde en çok oy alan 6 belediye başkanı arasına girme başarısını göstererek yine Ak Parti’den Kabadüz Belediye Başkanı seçildim.

-Önümüzdeki 5 yıl için kendinize çok farklı hedefler koyduğunuzu biliyoruz. Burada amaçlanan nedir?

İlçemizde hayata geçireceğimiz her hizmetin vatandaşlarımızın yaşam kalitesini bir adım daha öteye taşıyacağını düşünüyorum. Önümüzdeki beş yılın sonunda her yönüyle bambaşka bir ilçe olacağız.

-Birazdan ayrıntılarına gireceğiz ama kısaca Kabadüz ilçesini ve Çambaşı Yaylası’nı anlatır mısınız?

Kabadüz, Ordu iline 20 kilometre uzaklıkta yer alan ve ülkemizin 25 büyük yaylasından birisi olan Çambaşı Yaylası’yla ünlü bir ilçedir. Çambaşı Yaylası, turizm bölgesi ilan edilmiş sınırları içinde 77 ayrı oba bulunmaktadır. Yaylanın iki bin metreye ulaşan zirveleri vardır. Karadenizlilerin ve Orduluların yoğunlukla ilgi gösterdiği Çambaşı Yaylası, insanların rahat nefes alacakları, trafikten ve günlük hayatın karmaşasından uzak doğayla iç içe yaşayacakları bir mekândır.

-Gördük ki Çambaşı Yaylası Ordu’nun Davos’u olma yolunda ama önemli eksiklikleri de var. Bunları nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?

Öncesinde bir takım planlamalarla işe başladık. Aslında bu bir süreçtir ve kısa bir zaman dilimi ile sınırlandırmak yanlış olur. Karayolları ile işe başladık, imar planlarını çıkardık ve önceliğimiz kayak merkezi oldu. Bir anlamda kayak merkezi tetikleyici unsur oldu ve bunu bilerek işe koyulduk. Mali ve ekonomik açıdan olduğu kadar coğrafi koşullarla da büyük bir planlamaydı. Kayak merkezini tamamladıktan sonra oteller ve rekreasyon alanları devreye girdi ve bölgeye gelen insanların günü birlik ihtiyaçlarını giderecek tesisler için alt yapılar oluşturuldu.

-İş büyük olunca zaman zaman sıkıntılar da yaşadınız…

Üstlenici firma hizmetlerinde zaman zaman sıkıntılar yaşandı. Ancak kayak merkezi bitirildi. Özellikle bu yılın Ocak-Şubat ayları çok güzel geçti. Kapasitenin çok üstüne çıkıldığı zamanlar da oldu. İşte bu noktada biz de eksiklerimizi daha net gördük.

-Kayak merkezi sizin inisiyatifinizle tamamlandı ama mademki Karadeniz’in Davos’u olma iddianız var. Konaklama tesisleri için de yapılan çalışmalar var. Biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Biz arsa tahsisi yapmıyoruz. Yatırımcının önünü açmak için kanunun yetkisi çerçevesinde planlama yapıyoruz. Bu anlamda mera ve ormanlık alan turizm alanı olarak imara açıldı. Devlet burayı turizm alanı ilan edince bir imar planlaması yaptık ve Turizm Bakanlığı’na devrettik. Sonrası bakanlık ile ORDUSİAD arasında olacak. Otel kısmının yatırımcı firmalarca yapılması gerekiyordu. İki firma aldı otel işletmeciliğini. Süreç uzun olsa da beş yılda tamamlandı. Bu yıl içinde temeli atıp faaliyete geçecekler. Ordu Büyükşehir Belediyesi işletmesi olan ORBEL, Kabadüz Belediyesi ve ORDUSİAD’ın paydaşlığında 120 yataklı bir otel projesi konaklama anlamında ilk adım olacak. Ordulu iş adamları için oldukça kapsamlı ilk iş ortaklığının yanı sıra gelecek yeni ortaklıklar için iyi bir örnek de olacaktır.

-Dışarıdan gelen talep var mı?

En büyük sorunumuz karayolu. Ciddi boyutta yatırımcı talepleri var ama yol işi sıkıntılı, altyapı da önemli.

-Bu noktada karşılaştığınız en büyük sıkıntı nedir?

Kamulaştırmada çok ciddi sorunlar yaşadık. Burada ekonomideki olumsuzluklar da etkili oldu. Çambaşı’na kadar olan 55 km.’lik yolda sıkıntımız yok ancak Ordu-Kabadüz 17 km.’lik kısımda kamulaştırmada ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu yolun tamamında iki ayrı ihale yapıldı. Maliyet de oldukça yüksek çıkıyor tabi ki. Perde duvarlar ve sanat eserleri ile toplam maliyet 600 milyon lira oldu. Bu noktada elimizi rahatlatan etken ise Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Ordu’ya gelişlerinde ifade ettiği Kabadüz Yolu’nun bir an önce bitirilmesine yönelik açıklamaları oldu. 20 yıllık bir hikâyesi var bu yolun. Tahminimizce 2020 yılı sonuna bitmesi gerekir. Ama yapılamayan kamulaştırmalar var. Yüzde 60’ı kamulaştırıldı Ordu-Kabadüz arasının. Vatandaşı ikna çabaları var diğer yandan da. Oysa onların da duyarlı olmasını bekliyoruz. Yani her şey ödeneğe bağlı değil. Vatandaşla karşı karşıya gelmeden halletmeliyiz.

-İlçenin tek sorunu sadece yol olmasa gerek…

Karayolunun yanı sıra bir başka sorunumuz da su sorunu. Bir ihale yaptık. Ana isale hattı için 2.5 km.lik bir kısım kaldı. Doğalgaz çalışmasının da bitmesi gerekiyor. Doğalgaz kullanım hakkını kazanan ilk ilçe biz olduk. Altyapı ve üstyapı çalışmaları ile ilgili yazışmalar tamamlandığında Kabadüzlü doğalgazı da kullanacak.  Bu konuda bir şansımız da eski Enerji Bakanımız Sayın M. Hilmi Güler’in şimdi büyükşehir belediye başkanımız olmasıdır. 3-4 ayda bitmesini çok arzu ediyoruz.

-Yeni dönemde neler planlıyorsunuz?

51 proje ile üretim ve istihdam önceliğimiz olacak. Gündemi 5 yıllığına üretim ve istihdama yöneltelim istiyoruz. 4 ana maddem var ilçenin gelişimi ile ilgili. Turizm, hayvancılık, tarım ve orman. Şu ana kadar bahsettiğimiz projelerin takibi ve tamamlanması önceliğimiz olacak. Bunun yanı sıra karayolu su, doğalgaz müftülük binası, kapalı spor salonu gibi projeler de tamamlanacak.

-Bir şantiye sahası gibi olan kentle ilgili irili ufaklı pek çok proje daha var masanızda gördüğümüz. Biraz da bunlardan bahseder misiniz?

Yeni belediye binası, çevre düzenlemesi, Çambaşı’nda bungalov tatil köyü, kent ormanı gibi pek çok projemiz var. Ayrıca, Millet Bahçesi rekreasyon alanı projemiz var. 300 dönümlük bölgeyi şenlik alanı olarak kullanacağız. Yürüyüş ve bisiklet yolu, gölette balık, otopark karavan park alanı ve piknik alanlarının yanı sıra sosyal tesisler ve restoranları da kapsayan kompleksi hayata geçireceğiz. Yaz kayağı projemiz var yine bu bölgeye canlılık katacağını düşündüğümüz. Bölgemizde benzeri olmayan bu proje için hazırlıklarımız devam ediyor. Buraya gelen ziyaretçilerimiz yaz aylarında bir mekanizma üzerinde doğa içinde dolaşabilecek yaz kayağı ile. Bunun için bir telesiyej gereksinimi var. Bu konuda da hızla adımlar atmak istiyoruz.

-İstihdama yönelik bir başka çalışmanız da Mobilyacılar Sanayi Sitesi galiba…

 Mobilyacılar Sanayi Sitesi her şeyi ile tamamlandı imar planı hazırlandı. Bu bölgenin en büyük yatırımlarından biri olacak. Ordu Mobilyacılar Odası yerini, aldı. 400 kişilik bir istihdam bekleniyor. Organik tavuk çiftliğimiz var 20 bin üretim kapasitesi olan bu çiftliği kapasitesini iki katına çıkartacağız. Rüzgâr enerjisi var. Biliyorsunuz belediyeler için en fazla 999 megabayt üretim hakkımız var. İki tane yapacağız ve elektrik üretip satacağız. 100 bin lira civarında bir gelir demek bu proje. Bu rakamın da yarısı belediyemize kalacak.

-Çok önceleri Ordu’nun ve bölgenin ana hayvancılık merkezi Çambaşı’ydı. Şimdi durum nedir?

Evet, geçmişte hayvancılığın merkezi konumundaydı Çambaşı. Sivas-Ordu ve Giresun’un birleştiği noktada önemli bir ekonomik güce sahipti. Biz bunu tekrar hayata geçireceğiz. Bitirmek üzere olduğumuz canlı hayvan pazarı projesi ile ekonomiye katma değer katıp hayvancılığı tekrar canlandıracağız.

-Turizm, orman ve hayvancılık ile ilgili projelerinizi anlattınız. Tarım konusunda Kabadüz için ne planlıyorsunuz?

-Aslında en önemli projeyi sohbetin sonuna sakladık. Bir soğuk hava deposu projemiz var.  Doğada yetişen ne varsa; armut, elma, erik ne varsa toplayacağız. Organik olanları paketleyip marketlere satacağız. Kalanını harmanlayıp pekmez yapacağız, kurutacağız ve pazarlayacağız. Hedefimiz önümüzdeki 5 yılda yaklaşık bin kişiyi harekete geçirip ekonomiye katma değer yaratmak olacak.

-Sayın Kaya, anlattıklarınızdan etkilenmemek mümkün değil. Kabadüz insanı size güven duydu ki sizi tekrar belediye başkanı olarak seçti. Umarız bahsettiğiniz projeleri en kısa zamanda hayata geçirip ilçenizde üretim ve istihdamı daha yukarılara taşırsınız. Kolaylıklar diliyor ve teşekkür ediyoruz.

Ben teşekkür ediyorum. Eminim ki siz de bölgenin önde gelen basın kuruluşlarından biri olarak bizi takip edeceksiniz ve bize yön vereceksiniz.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar