Samsun' Lojistik Köy'Projesi Karadeniz havzası düzeyinde katma değer yaratacaktır !

Murzioğlu''Sanayici için 2. büyük proje yolda''

info@karadenizekonomi.com / 27.04.2016

Samsun' Lojistik Köy'Projesi Karadeniz havzası düzeyinde katma değer yaratacaktır !

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun Lojistik Köy’ü kentimize kazandırma aşamasına geldik. Bu proje kentimizin lojistik imkanlarına top yekün bir işlevsellik kazandıracaktır. Böylece kent ya da bölge düzeyinde değil ülke düzeyinde hatta Karadeniz Havzası düzeyinde bir katma değer yaratacaktır.” diyor.

“Samsun’da artık bir sanayi kültürü oluşmuştur. Samsunlu işadamlarımız Avrupa’dan Afrika’ya, Amerika’dan Asya’ya kadar açılmaktadır.” diyen Samsun 

TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun gerek coğrafi gerekse jeopolitik olarak diğer illere göre bazı avantajları bulunmaktadır. Samsun, güçlü ve zayıf yönlerini tespit etmiş, kendisi için yol haritasını belirlemiş, her şeyden önemlisi fırsatları değerlendirebilmek adına Valilik, Büyükşehir Belediyesi, iki üniversitesi, Oda ve Borsa başta olmak üzere tüm kamu ve özel sektör birlik ve beraberlik ruhunu tesis etmiştir.” diye konuştu.

İHTİSAŞLAŞMIŞ ŞEHİRLER OLMALI 

Küreselleşmenin hakim olduğu sistemde ekonomilerdeki bu belirsizlik ve kırılganlıkların Türkiye gibi gelişmekte olan ekonomileri de doğrudan etkileyeceğini vurgulayan Başkan Murzioğlu, “Bu da gelişmekte olan ülkelerin esnek ve etkin bir politika anlayışı içinde olmalarını gerekli kılmaktadır.Pek çok kentten farklı olarak belli bir alanda üretime ihtisaslaşmış bir şehir değil Samsun. Ticaret ve sanayinin yanı sıra oldukça bereketli iki ovaya sahip olması nedeniyle önemli bir tarım üretimi var. Kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı liman ve liman geri bölgesinde yer alan serbest bölgenin varlığı ve ovaların tarımsal üretim potansiyeli beraber düşünüldüğünde, Samsun’da var olan ve ihracata da yönelebilecek tarımsal ürünlerin işlendiği tarıma dayalı sanayilerin daha da gelişmesi beklentimiz. Bununla birlikte gıda sanayi, un sanayi, hazır giyim, ağaç ve mobilya, kağıt ve ürünleri, gübre, çimento, dükdil boru, şekerleme, yem, kimya ve ilaç sanayi, plastik ürünleri ve deterjan, cam ve ürünleri, kiremit ve tuğla, kireç, lastik ve ürünleri, demirçelik, metal eşya ve makine, oto yedek parça sanayi ile bakır ve mamulleri sanayi Samsun'un sanayisini teşkil etmektedir. Diğer yandan tıbbi cihazlar ve cerrahi el aletleri sektöründe dünyanın üçüncü kümelenme merkezi konumundayız. Bizim ihracata dayalı üretime öncelik verip, bu konuda ilimizin potansiyelini ülkemiz ekonomisine de katkı verecek noktaya taşımamız gerekiyor. Biz hangi ürünü üretirsek buna dünya piyasalarında pazar bulabiliriz? Bu soruyu akılcı bir şekilde proje odaklı çözmeye çalışıyoruz.” dedi. 

KÜMELENME ANLAYIŞINI GELİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ 

Önemli bir rekabet avantajı sağlayan bir çalışma modeli olan kümelenme anlayışıyla sektörel yaklaşımla UR-GE (Uluslararası Rekabeti Geliştirme) projeleri yürüttüklerini ifade eden Murzioğlu, “Medikal ile başladık mobilya ve gıda ile devam ediyoruz. Firmaların fuarlara katılmalarını sağlayıp, ikili görüşmeler sağlayıp satın alma heyetleri ile buluşturuyoruz.Kente kazandırılan uzun vadeli yatırımlar bağlamında ilk değerimiz Samsun Fuar ve Kongre Merkezi. Bu merkez kentin kalkınmasına yöne veren aktörlerin birlikte hareket edebilmek adına ortaya konulan ilk somut eser olması ile çok önemli bir tesis. Öte yandan Türkiye’de yürütülen ilk güdümlü proje. Malum Samsun geçmişte bir fuar merkeziydi dahası Bakanlar Kurulu kararıyla ilk milli fuar ilan edilen yerdi. Ancak şartların değişimi bize bu değeri kaybettirdi. Biz Samsun Fuar ve Kongre Merkeziyle Samsun’a fuar kenti kimliğini modern bir tesisle geri kazandırmış olduk.” diye konuştu. 

KARADENİZ İÇİN KATMA DEĞER YARATACAK

Samsun’un sanayisini daha da ileriye taşıyacak yeni yatırımcıları çekmek için çalışmalarının devam ettiğini belirten Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Samsun ve bölge sanayisine çok büyük hizmet edeceğine inandığımız bir diğer çalışmamız ise tamamı hibe 7 milyon Euro bütçeli Samsun Uluslararası Akredite Metal Metroloji ve Kalibrasyon Laboratuvarı Projesidir. Çok önemli gördüğümüz bu laboratuvar önümüzdeki yılın ortalarında faaliyete geçtiğinde sanayicimizin yaptırmak zorunda olduğu testler artık burada yapılabilir olacaktır. Bu konulardaki en yakın laboratuvarların Ankara’da olduğu göz önüne alındığında bu tesisin bölgenin ihtiyacına hizmet edeceği aşikardır. İşte tüm bunlar Odamız gibi kentin kalkınmasına yön veren aktörlerin, Samsun’un geleceği için, elini taşın altına aynı heves ve heyecanla koyduğu için gerçekleşiyor. Amacımız bölgemizin ve ülkemizin kalkınmasına hizmet etmek. Daha önce ifade ettiğim gibi Samsun sahip olduğu değerleri tespit etti. Bu değerlerden bir tanesi şüphesiz sahip olunana lojistik imkanlar. Samsun Karadeniz bölgesinde kara, hava, deniz ve demiryolu ulaşım ağına sahip tek kent ve bu açıdan Türkiye’deki 3 kentten biri. Biz bu değerlerin bilincinde olarak yönetimi devraldığımız ilk günlerde lojistik kongresi yaptık. Akabinde lojistik master planı hazırladık. Tüm çalışmalar neticesinde makro ölçekli olarak yine kurumların işbirliği ile Samsun Lojistik Köy’ü kentimize kazandırma aşamasına geldik. Bu proje kentimizin lojistik imkanlarına top yekün bir işlevsellik kazandıracaktır. Böylece kent ya da bölge düzeyinde değil ülke düzeyinde hatta Karadeniz Havzası düzeyinde bir katma değer yaratacaktır. Şüphesiz tüm bu çalışmalarla beraber üyelerimize üyelerimizin işletmelerine katkı sağlamak adına eğitimler, çalıştaylar, seminerler düzenliyoruz. Bu ülkenin en büyük zenginlik kaynağı girişimcileridir. Bu gerçeğe istinaden girişimci sayısının artması için farkındalık çalışmalar yürütüyoruz.Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarımızın çok önemli faaliyetleri var. Kuruldukları günden bu yana ilkokul çağından yetişkinlik dönemine kadar oldukça geniş bir yaş aralığındaki kitleye girişimciliği anlatıyorlar.” dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar