Samsun Türkiye’nin Kuzey kapısıdır!

​Vali Kaymak Samsun’un geleceğinden umutlu olduğunu dile getirdi.

info@karadenizekonomi.com / 31.10.2018

Samsun Türkiye’nin Kuzey kapısıdır!
  • ·Samsun Valisi Osman Kaymak, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne kentin ekonomisi ve bölgedeki konumuna ilişkin verdiği verdiği röportajda “Samsun ülkemizin Karadeniz’e, Doğu Avrupa’ya, Rusya’ya, Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kuzey kapısı konumundadır” dedi.

Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun’un sahip olduğu deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları Samsun’a ticari ve ekonomik açıdan büyük bir potansiyel ve önem kazandırdığını söyledi. Bu potansiyelin ve gelişme kapasitesinin Samsun’u bölgesel ve bölge üstü ölçekte önemli bir merkez haline getirdiğini ifade eden Kaymak, “Samsun son yıllarda gerek kamu gerekse özel sektörden önemli yatırımlar almış bir kenttir. Büyükşehir Belediyesi şehrin özellikle ulaşım ve turizm altyapısının geliştirilmesi anlamında önemli yatırımlar gerçekleştirmiştir” dedi.

Bürokrasi süreci kısaldı

Cumhurbaşkanlığı sisteminin yönetime nasıl yansıdığına ilişkin değerlendirmesinde “Kamu hizmetlerinin yerine getirilmesinde sorun çözen, çözüm üreten, sonuç ve vatandaş odaklı devlet anlayışı ile bürokraside işlerin tamamlanması süreci daha da kısalmıştır” diyen Kaymak, sorularımıza özetle şu yanıtları verdi:

Tarımda Türkiye’nin 16. kentiyiz

“İlimiz tarım alanı büyüklüğü olarak Türkiye'de 16. Sıradadır. Tarımsal üretim anlamında büyük bir potansiyele sahip olup, ithalata ihtiyaç duymadan kendi kendine yetecek miktarda gıda ve tarımsal üretimi gerçekleştirebilecek bir imkâna sahiptir. Bunun yansıra ilimizde tarıma dayalı sanayi, medikal aletler sektörü, otomotiv yan sanayi de öne çıkan sektörler arasındadır. İlde 2012 yılından itibaren düşüş eğilimine giren ithalat ve ihracat, 2017 yılından itibaren her iki yönde önemli düzeyde artış göstermiştir.”

Bölgenin lojistik merkezi oluyoruz

“Samsun coğrafi ve jeopolitik konumu itibariyle ülkemizin Karadeniz’e, Doğu Avrupa’ya, Rusya’ya, Kafkaslara ve Orta Asya ülkelerine açılan kuzey kapısı konumundadır. Sahip olduğu deniz, kara, hava ve demiryolu ulaşım imkânları Samsun’a ticari ve ekonomik açıdan büyük bir potansiyel ve önem kazandırmaktadır. Havaalanı, limanlar, gümrük, serbest bölge ve demiryollarının yanında hizmetler sektöründe gelişmiş bir alt yapıya sahiptir. Samsun, bu alt yapısı ile adeta lojistik olarak bir üst konumundadır. Bu potansiyel ve gelişme kapasitesi Samsun’u bölgesel ve bölge üstü ölçekte önemli bir merkez haline getirmektedir.”

Bafra Medikal OSB kuruyoruz

“Bu alandaki en önemli kazanımlardan biri de Türkiye’de bir ilk olan Bafra Medikal Organize Sanayi Bölgesi’dir. Bafra Medikal Organize Sanayi Bölgesi 79 parselden oluşacak olup altyapı çalışmalarını 2 senelik süre zarfında tamamlanması öngörülmektedir. Altyapı tamamlandıktan sonra yer tahsisi işlemleri gerçekleştirilecek ve firmalarımız yatırımlarına başlayacaktır. Şu anda firmaların talepleri oluşmaya başlamıştır. Tabi biz, Bafra Medikal OSB’nin bu sektördeki tüm yerli ve yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmasını arzu ediyoruz.”

Turizm potansiyeli yüksek bir iliz

“Samsun, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biri durumundadır.

Yaklaşık kırk kilometre boyunca uzanan ve her yerinden denize girilebildiği sahili, sosyal altyapısı, üniversitesi, düzenleme alanları ve tarihe tanıklık etmiş Bandırma Vapuru ve Gazi Müzesi gibi kültür varlıkları, Karadeniz'in tek kayak ve kış turizmi merkezi iddiasını taşıyan Ladik Akdağ tesisleri, Havza Termal Turizm Merkezi, Bafra Kızılırmak Kuş Cenneti gibi turizm altyapısına sahip potansiyelleriyle yakın gelecekte kuzeyin turizm merkezi olmaya adaydır.”

Hızlı Treni sabırsızlıkla bekliyoruz

Ankara-Kırıkkale-Samsun Hızlı Tren Projesi İlimizin hayata geçirilmesini sabırsızlıkla beklediği projelerden biridir. Lojistik alanında söz sahibi olabilmenin ön koşullarından biri sağlam bir ulaşım alt yapısına sahip olmaktır. Bu anlamda söz konusu karayolu ve demiryolu projelerinin hızla gerçekleştirilmesi, ilimiz ve ülkemiz açısından büyük bir kazanç olacaktır.

Samsun bir fuar şehridir

“Samsun Fuar ve Kongre Merkezi” projesi Türkiye’nin ilk Güdümlü Projesi olarak Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanmış 13 Kasım 2011 tarihinde temel atma töreni gerçekleştirilmiştir. Proje 2013 yılında tamamlanarak açılışa hazır hale getirilmiştir. 2014 yılı itibariyle TÜYAP Otomotiv Fuarı ile birlikte fuar organizasyonları başlamıştır. Bu yıl da geçerli olmak üzere birçok tematik fuara ev sahipliği yapmaktadır. Dolayısıyla, bir fuar şehri olarak Samsun yeniden bölgenin çekim merkezi olmuştur diyebiliriz. Fuarların şehirlerin ekonomisine büyük bir canlılık getirdiği bilinen bir gerçek. Biz de bundan hareketle Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nin nitelikli ve kaliteli işler yapması için gereken bütün desteği veriyoruz.

Sektörel eylem planımız hazır

“Köklü bir üniversite geleneği olan üniversitemizin işbirliği ve toplumsal katkı faaliyetleri de göz doldurmaktadır. Örneğin yakın zaman önce Samsun İl Sektörel Eylem Planı (2018-2023) hazırlanmıştır. Plan, Valiliğimizin himayesinde Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı arasındaki işbirliği protokolü ile; ilgili sektörlerin koordinatör kurumlarının destekleri ve Üniversitemiz akademisyenlerinin raportörlüğünde tamamlanmıştır.”

Samsunspor hak ettiği yere gelecek

“Samsunspor’un maddi sıkıntıları olduğu dönemde kurduğumuz kayyum heyeti olarak kulübü teslim aldık. Zor zamanlardan geçen Samsunspor’a her anlamda yardımcı olmaya çalıştık. Daha sonra yönetime talip olan İsmail Uyanık başkan seçildi. Kulübü yeni yönetime teslim ettik. Altı haftadır galibiyet serisi yakalayan Samsunspor emin adımlarla zirveye doğru ilerlemekte. İnanıyorum ki Büyük Samsunspor camiası hak ettiği yerlere gelecek ve yine o eski muhteşem günlerine dönecektir.” KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar