SAMSUN'DA FINDIK İHRACATI DÜŞTÜ ALTIN İHRACATI ARTTI

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) mayıs ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Samsun'un mayıs ayı ihracatı geçen yılın aynı ayına göre 6 milyon 524 bin dolar azalma gösterdi. Mayıs ayında Samsun'un toplam ihracatı 30 milyon 655 bin dolar olarak gerçekleşti.

info@karadenizekonomi.com / 10.06.2016

SAMSUN'DA FINDIK İHRACATI DÜŞTÜ ALTIN İHRACATI ARTTI

FINDIK İHRACATI YİNE DÜŞTÜ

TİM'in açıkladığı verilere göre Samsun'da sektörel bazda en yüksek gerileme fındık ihracatında meydana geldi. Mayıs ayında Samsun'un fındık ihracatı 6 milyon 774 bin dolar olarak açıklandı. Geçen yıl mayıs ayında bu rakam 18 milyon 199 bin dolar seviyesindeydi. Bu rakamlarla Samsun'dan yapılan fındık ihracatında geçen yıla oranla mayıs ayında yüzde 62.5 oranında bir düşüş meydana geldi.

ÇELİKTE YÜZDE 50 GERİLEME

Sektörel bazda incelendiğinde Samsun ihracatında düşüş gösteren bir başka sektörde çelik oldu. Yüzde 45.59 oranında bir azalmanın meydana geldiği çelik sektöründe geçen yıl 20 milyon dolar seviyesinde ihracat yapılırken, bu yıl mayıs ayında ise 8 milyon 240 bin dolarlık ihracat yapılabildi.

DIŞARIYA ALTIN SATTIK

Samsun'dan mayıs ayında yapılan mücevher ihracatında ise ilginç bir ilerleme meydana geldi. Dünya piyasalarında altın fiyatlarındaki sert dalgalanmalar devam ederken, geçen yıl mayıs ayında 12 milyon 499 bin dolarlı mücevher ihracatı yapan Samsun bu yılın mayıs ayında ise 21 milyon 654 bin dolarlık altın ihraç etti. Samsun’un altın ihracatında bu verilerle yüzde 73.66 oranında bir artış meydana geldi.

MAYIS AYI İHRACATI 30.6 MİLYON DOLAR

Tüm bu veriler değerlendirildiğinde Samsun'un mayıs ayı ihracat rakamı mayıs ayı itibariyle 30 milyon 655 bin dolar olarak açıklandı. Geçen yıl mayıs ayında toplam ihracat ise 36 milyon 121 bin dolar seviyesindeydi. Samsun'un nisan ayı ihracatı ise 31 milyon 863 bin olarak gerçekleşmişti.

5 AYLIK İHRACAT 149.5. MİLYON DOLAR

TİM'in verilerine göre Samsun'dan 1 Ocak-31 Mayıs tarihleri arasındaki toplam ihracat miktarı ise 149 milyon 570 bin dolar olarak açıklandı. Geçen yılın ilk 5 ayında Samsun'un toplam ihracatı 167 milyon 797 bin dolar seviyesindeydi. Bu rakamlarla yılın ilk 5 ayında Samsun ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10.84 oranında bir azalma meydana geldi.

3 ÜLKEYE İHRACAT DİPLERDE

TİM'in ülkeler bazında açıkladığı rakamlara göre Samsun'dan Suriye, Irak ve Rusya'ya yapılan ihracattaki düşüş mayıs ayında da devam etti. Geçen yıl mayıs ayında 3 milyon 794 bin dolarlık ihracatın yapıldığı Rusya'ya, bu yıl mayıs ayında ise 1 milyon 105 bin dolarlık ihracat yapıldı. Irak'ın ihracat rakamları ise bu yıl mayıs ayı için 6 milyon 126 bin dolar olarak açıklandı. Samsun'dan geçen yıl mayıs ayında Irak'a 22 milyon 80 bin dolarlık ihracat yapılmıştı. Türkiye'nin ilişkilerinin bozulduğu diğer bir ülke olan Suriye'ye mayıs ayında yapılan ihracat ise 659 bin dolar olarak açıklandı. Geçen yıl mayıs ayında ise Samsun'dan Suriye'ye 1 milyon 769 bin dolarlık ihracat yapılıyordu.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar