“Yatırımcılar ellerini çabuk tutmalı”

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı  Sakarya’ya yapılan son OSB ile azami kapasiteye ulaşmış olacaklarını ve başka OSB açmanın söz konusu olmadığını bu yüzden yatırımcıların ellerini çabuk tutmaları gerektiğini söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 16.10.2019

“Yatırımcılar ellerini çabuk tutmalı”

Sakarya OSB kapasitesini dolduruyor

Murat Gürsoy ile Karadeniz Sohbetleri’nde bu hafta İstanbul, Ankara, Bursa ve Kocaeli gibi ekonomisi gelişmiş kentlere olan yakınlığının yanı sıra liman, havalimanı ve demiryolu gibi lojistik avantajlara da sahip bir kent olan Sakarya’dayız. Yoğun mesaisinde bize zaman ayıran Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Ekrem Yüce ile kenti ve kent ekonomisini ve projelerini konuştuk. Konum olarak ülkemizin en avantajlı kentleri arasında yer alan Sakarya’nın gelişimini daha yukarılara taşımak için 6 ay önce Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğuna oturan Yüce projeci geçmişi, devlet deneyimi ve birikimi ile kent insanı için büyük bir şans olduğunu sohbetimizde bir kez daha gözler önüne serdi.

-Sayın başkan, bizi makamınızda ağırladığınız için öncelikle teşekkür ederek sohbetimize başlamak istiyoruz. Daha önceki görevleriniz olan DOKAP Başkanlığı ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nüz sırasında başarılı bir bürokrat olmanın yanı sıra bizler için saygın bir dost ve ağabey olarak sizi burada görmekten çok mutlu olduğumuzu belirtmek isteriz. Ve inanıyoruz ki tıpkı Giresun, Ordu ve Rizeli vatandaşlar gibi Sakaryalılar için de büyük bir şans olacaksınız.

-Güzel düşünceleriniz için çok teşekkür ediyorum. Buradan sizin aracılığınızla cennet Karadeniz’in doğusuna selamlarımı iletiyorum. Orada yaptığım çalışmalardan edindiğim deneyim ve birikimleri doğduğum ve memleketim olan Sakarya’ya yansıtmaktan büyük mutluluk duymaktayım.

-Efendim kamuoyunun gözünde her zaman projeci kimliğinizle tanındınız. Ve bu birikiminiz şimdi de memleketiniz olan Sakarya için kullanıyorsunuz. Seçim öncesi çalışmalarınızı da yakından takip eden biri olarak şunu sormak istiyorum. Beş yıllık bir vizyon ve misyon belirlemiştiniz. İçeriği hakkında bilgi verir misiniz?

-Aslında hemşerilerimizden beş yıllığına bir emanet aldık. Ve bu emaneti alırken vizyon geliştirecek bir misyon üstlendik. Seçildiğimiz gün itibari ile gece geç saatlere kadar çalışarak çeşitli strateji planları hazırladık. Şehrin öncelikleri için raporlar hazırladık. Tüm paydaşlarımızla ortaklaşa çalışmalar yaptık. Çok sayıda çalıştay yaparak nasıl bir Sakarya hayal ettiklerini sorduk.

-Bir belediye başkanı olarak kamu çıkarı ve talebi sizler için oldukça önemli olsa gerek…

-Son derece doğru bir tespitte bulundunuz. İşte bu çıkar ve talepler içinde olmazsa olmazları önceliklendirerek işe başlamayı tercih ettik. İlk etapta 25 projeyi vatandaşla paylaştık. Standart belediyecilik anlayışında var olan altyapı,üstyapı, sosyal donatı, sanayi yatırımları,istihdam, turizm ve engelliler ile ilgili raporlar oluşturduk. Bu raporları bir kitapçık halinde önümüzdeki günlerde Ankara’ya sunarak sürece işlerlik kazandıracağız.

-Bu öncelikler sıralamasında ilk sıralara hangi projeleri koydunuz?

Şehre farklı bir hava katacak ve kent turizmine katkı sunacak olan “nostaljik tramvay” projesinde ihale aşamasına geldik. Tıpkı İstanbul’un İstiklal Caddesi’ndeki gibi bir tramvay sistemini Sakaryamıza kazandıracağız. İki kilometre uzunluğundaki bir parkurda Yeni Cami bölgesinden yola çıkacak olan “nostaljik tramvay” şehrin cazibe merkezi olan Çark Caddesi’nden geçip Millet Parkı’na kadar uzanacak.

-Sizi yakından izleyen biri olarak biliyoruz ki yakın zamanda G. Kore’ye bir seyahat gerçekleştirdiniz. Orada ne yaptınız?

-Raylı sistemle ilgi çalışmaları yerinde inceledik. Hyundai ile ne yapılabiliri konuştuk. Yeni bir raylı sistem olarak tanımlanabilecek “lastik tekerlekli” tramvayı gördük. Bu sistemin Sakarya’ya uygulanabilirliği konusunda fikir birliğine vardık oradaki yetkililerle. Ve bir brifing dosyası hazırladık.

-Bildiğimiz sistemlerden farklı bir ulaşım aracından mı bahsediyorsunuz?

-Evet… Lastik tekerlekli tramvay. En büyük avantajı ise yollar eşilmeden veya kazılmadan sistemin kurulabilmesi. Vagonlar çok hafif metalden ve oldukça dayanıklı. Sadece yolcu taşıma amaçlı olacak. Yakıtta tasarruf da sağlayan bu sistemde tramvayın hızı 80 km.’ye kadar ulaşabiliyor. Böylece Sakarya’ya raylı sistemi getiren başkan olarak anılmak istiyorum.

-Aynı zamanda bir turizm kenti özelliği de var Sakarya’nın. Sapanca ilçesi ülkemizin en bilinen turizm merkezlerinden biri. Turizm alanında neler planlıyorsunuz?

-Doğa içinde bir turizm beldesi olan Sapanca ile ilgili bir projeyi hayata geçirmeyi düşünüyoruz. “Doğal yaşamda sağlık vadisi.”Burada kurmayı planladığımız sağlık merkezinde tıbbi ve aromatik bitkilerle arı sütü ve zehiri, polen ile tedavi merkezi oluşturmayı amaçlıyoruz. Bu proje için Sapanca Belediyesi’nden 100 dönümlük arazi tahsisi istedik.

-Aynı zamanda bir tarım memleketisiniz. Tarımsal üretim alanında ne tür çalışmalar yapmayı planlıyorsunuz?

 -Verimli topraklara sahip bir kentte yaşıyoruz. Aslında tarımsal üretim ülkemizin de bir gerçeği. Bu alanda daha ciddi çalışmalar yapılması gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle ki ilk meclis kararımız tarımsal üretim üzerine oldu. Fidan A.Ş.’yi kurduk. Çalışmalarımız yoğun bir şekilde sürüyor. Sakarya fidancılık noktasında oldukça iyi bir yerde. Hatta bir numaraya oynuyor. Sadece bununla yetinmedik ama. Sera A.Ş.’yi kurduk. Bakanlıkla hukuki altyapıyı oluşturduk. Modern topraksız tarım uygulamaları için dönümlük yer tahsisi sağladık. Yine aynı kategoride sayılacak Tarım A.Ş.’yi kurduk. Sakarya bildiğiniz gibi mısır deposu olarak anılmaktadır. Ayrıca fındık üretimi konusunda da iyi bir seviyedeyiz. Mısır yağı ve çikolata üretimi konusunda iddiamızı ortaya koymak istiyoruz.

-Aynı zamanda bir sanayi bölgesi konumunda bir şehir Sakarya’da 7 ayrı Organize Sanayi Bölgesi’nin varlığından söz edebiliriz. Bu aynı zamanda bölgeyi yatırım ve üretim anlamında cazibe merkezi haline getiriyor. Bu konuda gelecek için öngörünüzü merak ediyoruz. Neler söylersiniz?

-Sakarya ilinde 7 ayrı Organize Sanayi Bölgesi (OSB) var. Son OSB’nin hukuki altyapısının tamamlamak üzereyiz. Yatırımcıları buraya bekliyoruz. Hatta ellerini biraz daha çabuk tutmaları için çağrıda bulunuyorum. Bölgeye yatırım yapmak isteyenler buyursun gelsinler. Öte yandan son OSB ile azami kapasiteye ulaşmış olacağımız için yeni bir OSB daha planlanmıyor Sakarya için.

-Son olarak Sakarya ilinin sanayideki sıralaması hakkında neler söylersiniz?

-Türkiye’nin ihracat sıralamasındaki yerimiz 7.’lik. İstihdam konusunda da nispeten sıkıntıları az olan bir kentiz. Toyota burada, Vagon Fabrikası ve Otokar burada, Şeker Fabrikası burada, BMC Tank fabrikası burada. Sanayileşme anlamında gelişmişliği yakalamış bir konumdayız.  Ayrıca ülkemizin en büyük yatırım projeleri arasında yer alan Karasu Limanı ile ufkumuz daha da genişleyecek. Karasu Limanı ile ilgili çalışmalar sürüyor ve bu avantajı kullanarak lojistik merkez olmayı da hak ediyor bu kent.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar