Çelik: "Piyasa 200 milyar TL’lik KGF paketi bekliyor"

​​​​​​​Son açıklanan 60 milyar TL’lik KGF’nin yetersiz olduğunu belirten Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, “Piyasanın beklentisi en az 200 milyar TL’lik yeni KGF paketi açılması. Ekonomi yönetimi, iş dünyasının bu sesini duymalı” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 18.04.2022

Çelik:

Yüksek emtia fiyatları ile enerji ve akaryakıt maliyetlerinin şirket işletme sermayelerini olumsuz etkilediğini söyleyen Dr. Ali Çelik, son açıklanan 60 milyar TL’lik KGF’nin yetersiz olduğuna dikkat çekti. 60 milyar TL’lik paketin 45 milyar TL’sinin kullandırıldığını hatırlatan Çelik, “Bu KGF miktarının yeterli olmadığını düşünüyoruz. Piyasanın beklentisi miktarın yükseltilmesi yönünde. Paket bittiğinde yeni bir paket açılacağını düşünüyoruz. KGF paketi en az 200 milyar TL civarında olmalı çünkü 2018 yılında açıklanan KGF paketi 200 milyar TL civarındaydı” diyerek açıkladı.

KGF kredileri kilitlendi, yatırımlar beklemeye geçti

Çelik, aynı zamanda daha fazla işletmenin KOBİ sınıfına dahil edilmesi için yıllık net satış hasılatı veya mali bilanço üst limitinin 125 milyon TL’den 250 milyon TL’ye çıkarılmasının, KGF teminatlı kredilerinde tıkanıklığa yol açtığını söyledi. Yeni KOBİ tanımının yatırımlarda duraklamaya neden olduğunu açıklayan Çelik, “KGF’nin son kriterleri geriye yönelik uygulaması nedeniyle KOBİ dışı statüsünden KOBİ sınıfına giren firmaların, ithal ikamesi ve yüksek teknoloji yatırımları için onay aldıkları KGF teminatlı kredileri iptal edildi. KOBİ kriterlerinin geçmiş yıllara uygulanmasının KGF’nin yorum hatası olduğunu savunan sanayiciler, karışıklığın giderilmesi gerektiğini, aksi takdirde düşük kefalet limitleriyle yatırımları gerçekleştirmenin mümkün olamayacağını belirtiyorlar” ifadelerini kullandı.

Yeni kriter geçmiş yıllara da uygulanıyor

KOBİ kriterlerinin güncellenmesinin daha fazla işletmenin faydalanması için olduğunu söyleyen Çelik, KOBİ olmak için gerekli kriterlerden biri olan net satış hasılatı veya mali bilanço limitinin arttırılmasının büyük yatırımların önünü tıkamaya başladığını açıkladı. Değişikliğin geçmişe dönük uygulandığını belirten Çelik, “KGF, cirosu 2021’de 250 milyon TL’nin üstünde olduğu için KOBİ dışı olan işletmeyi, eğer 2020’de cirosu 125 milyon TL ile 250 milyon TL arasında ise, iki yıl üst üste KOBİ dışı olma kuralına uymadığı gerekçesiyle KOBİ sayıyor ve onaylanmış KOBİ dışı kredilerini iptal ederek kefalet limitini düşürüyor” dedi.

Bakanlık sorunları çözmeye çalışıyor

Yeni kefalet limitiyle tekrar başvuru yapılması istenen sanayiciler, özellikle ithal ikamesi ve yüksek teknoloji alanında planladıkları yüksek maliyetli yatırımları 35 milyon TL’lik kefaletle yapmanın zor olacağını belirterek yatırımları beklemeye aldı. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın ise Kredi Garanti Fonu’nun geçmişe dönük uyguladığı KOBİ yorumu nedeniyle oluşan sorunları gidermek için çalışmalara başladığı öğrenildi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar