Bakan Bilgin: Asgari ücret işverenin ödeyebileceği ücret olmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, aralık ayında asgari ücrete enflasyonun tahribatını ortadan kaldıracak bir düzenleme yapılacağını söyledi. Bilgin, “Asgari ücret 20 bin TL olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 13.10.2022

Bakan Bilgin: Asgari ücret işverenin ödeyebileceği ücret olmalı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücretin olması gereken seviyeye ilişkin çeşitli rakamlar telaffuz edildiğini, bunları kamuoyu oluşturmak için girişimler olarak kabul ettiğini söyledi. Bakan Bilgin, TİSK’in organize ettiği ve işçi, işveren sendika ve iş örgütleri yanında kamu temsilcilerinin de katıldığı Ortak Paylaşım Forumunda konuştu. Asgari ücretin Aralık ayında toplanacak tespit komisyonunda belirleneceğini hatırlatan Bilgin, “Asgari ücret 20 bin TL olsun diyebilirim ama işverenin ödeyebileceği bir rakam olması lazım” dedi. Açlık, yoksulluk sınırı gibi çeşitli açıklamalar yapıldığını, bunların bilimsel niteliğinin tartışmalı olduğunu söyleyen Bakan Bilgin, bunlara dayalı olarak asgari ücret önerisi yapan ya da rakam telaffuz edenlerin önemli bir kısmının asgari ücret tespitine ilişkin prosedürü bilmediğini belirtti.

"Emekliler, çalışanlar EYT düzenlemesinden memnun olacak"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, küresel enflasyon, tedarik zinciri, bölgedeki savaş kaynaklı olarak çalışma hayatı ve ekonomik ortama yönelik çeşitli riskler bulunduğunu belirterek, sosyal politika çerçevesinde taraflarla birlikte bu sorunların çözümü için çalıştıklarını kaydetti. Sosyal politikanın emekçilerin, sermayeye karşı korunması gerekliliğini ortaya koyduğunu, bu yaklaşımın emek kesiminin sermayeye göre zayıf olması nedeniyle zemini eşitleme nitelikli olduğunu kaydeden Bakan Vedat Bilgin, bunun aynı zamanda demokrasinin de bir şartı niteliği taşıdığını vurguladı.

Bu kapsamda, çalışanların enflasyona karşı korunması ve emeklilere yönelik düzenlemelerin sosyal koruma niteliği bulunduğunu vurgulayan Bakan Bilgin, asgari ücret ve emeklilere yönelik kararlarının bu niteliği taşıyacağını kaydetti.

Kamuoyunda beklenti oluşturan Emeklilikte Yaşa Takılanlar düzenlemesinin Aralık ayında kamuoyuna açıklanacağını bildiren Bakan Vedat Bilgin, çok farklı durumlar için ortak çözümler oluşturulması gerekliliğinden dolayı kapsamlı bir düzenleme ortaya çıktığını anlattı. Bakan Bilgin, emekliler ve çalışanların EYT düzenlemesinden memnun olacağı bir sonuca ulaştıklarını kaydetti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar