2021’de hangi yatırım araçları öne çıkacak?

Yeni yılın bitmesiyle küresel risk iştahı ve coronavirüs aşısı haberleriyle aylık bazda son dört yılın en büyük düşüş grafiğini çizen altın, gümüş ve doların seyrini İslam Memiş’le konuştuk. Yerinde saptamalarıyla tanınan altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, yeni yılda yatırım araçları konusunda nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nda anlattı.

info@karadenizekonomi.com / 6.01.2021

2021’de hangi yatırım araçları öne çıkacak?

“Emtia piyasalarında yaşanan gerileme, yatırımcısına bir alım fırsatı sunuyor. Çünkü küresel piyasalarda altının ve gümüşün ons fiyatını olumlu yönde etkileyecek pek çok faktör var. Ancak iç piyasalarda Merkez Bankası’nın faiz kararından sonra, dolar kurunda yaşanan düşüş, özellikle uluslararası piyasalarda dolar endeksinin 90 seviyesinin altına sarkması, Türk Lirası’nın biraz daha pozitif ayrışması dolar kurunun gerilemesine sebep oldu” diye söze başlayan Memiş, “Yaşanan gelişmelerden dolayı meydana gelen düşüşün, 2021 yılında yatırımcısına güzel bir imkan sağladığını düşünüyorum. Buna ek olarak düşüşlerin kalıcı olmayacağını da eklemek isterim. Sonuçta küresel ekonomilerde tahribatlar devam ediyor. Aşı iyimserliği başladı derken İngiltere kaynaklı ‘virüs mutasyona uğradı’ haberleri endişeleri yeniden gündeme getirdi. Öte yandan ABD ile Çin arasında var olan kırılganlık ve restleşmelerin hala devam ettiğini gözlemliyoruz. Dünyayı yöneten gelişmiş Merkez Bankaları’nın başkanları, ‘ciddi bir ekonomik kriz var ve hemen bitmesi mümkün değil’ uyarılarında bulunuyor. Bu saptamaları dikkate aldığımızda emtia fiyatlarında yaşanan gerilemeyi bir rahatlık olarak gören yatırımcı belki üç hafta sonra üzülecektir.” ifadelerini kullandı.

Doların seyri

Altın, gümüş ve dolardaki gelişmelere geniş çerçeveden bakıldığında fiyatlarının düşmediğini, güçlü duruşunu koruduğunu ifade eden Memiş, “Altının gram fiyatı geçtiğimiz yıl 291 liraydı, yılın yarısından sonra dolar kurundan destek alarak 540 liraya kadar yükseldi. Daha sonra 440’a kadar düştü. Türk lirası karşılığı 8,58’e kadar ulaşan dolar, cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesini görmüştü. Pek çok önlem alınmasına rağmen şu an 7,37 TL seviyesinde. Bunlara düşüş değil de normalleşme desek daha doğru olur. Ayrıca insanlar bu geri çekilmelerin kalıcı olacağını düşünüyor ki bence yanlış” uyarısında bulundu.

Altın yatırımcısına iyi fırsatlar sunuyor

Gram altının TL fiyatının negatif ayrışmasının baskı altında kalmasını sağlayan faktör dolar kuru. Uluslararası piyasalarda bin 880 dolar seviyesinin üzerinde kalıcı olmaya devam eden bir altın var karşımızda. Şu anda iç piyasalarda dolar kurundan kaynaklı bir düşüş yaşanıyor. Bu durum yatırımcısına çok iyi fırsatlar sağlıyor.”

Yılın ilk çeyreğinde altına yönelin

Yatırımcıların yeni yılı kesinlikle dört çeyrekte değerlendirmesi gerektiğini vurgulayan Memiş, adeta tavsiye niteliğinde şu sözleri söyledi: “İlk çeyrekte salgın devam edecek ve kriz henüz bitmediği için insanlar varlıklarına sahip çıkmalılar. Mesela; elinizde Türk Lirası varsa kesinlikle gram altın almalısınız. Çünkü ekonomik daralmalarla beraber emtia fiyatlarının yeniden yükselişe geçeceğini tahmin ediyorum. Yüzde 75’ini gümüş, yüzde 25’ini altın olarak elde tutabilirler. Gelelim yılın ikinci çeyreğine… Vaka sayılarında bir azalma olmasını öngörmekle beraber, ekonomideki kırılganlıklar azalıyor ve turizm canlanmaya başlıyor. İşte o zaman da elimdeki emtiaları Türk Lirası’na satmam, hemen dolar paritesi yaparım. Yani elimdeki altını veya gümüşü dolarla takas yaparım. Peki, neden bunu yaptım? Emtiamı daha ucuza almak için dolar pozisyonu aldım. Tüm bunların yanı sıra dünyada yaşanan gelişmeleri de takip etmeye devam etmeliyiz. Üçüncü çeyrekte yeniden maldayız ve son çeyrekte tekrar dolar pozisyonumuzu aldık. Yatırımcılar bu şekilde yoluna devam etmeli ve gelişmeleri yakından takip etmeli.”

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar