9 maddede coronavirüsü Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

Hazine eski Müsteşarı, ekonomist Mahfi Eğilmez, coronavirüs salgınıyla mücadele ettiğimiz bu günlerde üretimden ihracata enflasyondan bütçe açığına kadar önümüzdeki dönemde bizi nelerin beklediğini açıklayarak iki konuda acil düzenleme yapılması çağrısında bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 5.04.2020

9 maddede coronavirüsü Türkiye ekonomisini nasıl etkileyecek?

“Bugün Türkiye'yi ayakta tutabilmek için öncelikle iki konuda düzenleme yapmaya ve hemen uygulamaya geçirmeye acil ihtiyaç var” ifadelerini kullanan Eğilmez, öncelikle Merkez Bankası’nın devreye girerek para basmasını istedi. Ekonomist Eğilmez, ikinci önerisinde ise iş yeri kapatıldığı için geliri kesilen, üretim durduğu için ürettiğini satamayan, ihtiyaçlarını karşılayamayan, borçlarını ödeyemeyen vatandaşlara destek verilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Bu önerilerin sokağa çıkma yasağıyla tamamlanması gerektiğinin de altını çizen Eğilmez, ilerleyen günlerde üretimden ihracata, enflasyondan bütçe açığına kadar Türkiye’yi nelerin beklediği şöyle sıraladı;

İşte Mahfi Eğilmez’in değerlendirmeleri…

 

Gösterge

Nasıl Etkileneceği

Açıklama

İhracat

Düşer

İhracat yapılan ülkelerde ekonomik daralma ortaya çıkacağından ithalat düşüşleri yaşanacak ve bu Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyecek.

İthalat

Karışık

İthalat, coronavirüs etkisi sonucu düşecek. Bu bir yandan cari açığımızın denetlenmesine ve dolayısıyla dış finansman ihtiyacımızın düşmesine bir yandan da üretimin düşmesine ve dolayısıyla büyümenin gerilemesine yol açacak.

Turizm

Karışık, olumsuz etki daha ağırlıklı

coronavirüs nedeniyle turistler gezilerini erteleyecekleri için bu gelişme Türkiye’yi iki yönlü etkileyecek. Türkler yurt dışına eskisi kadar gitmeyecek, yabancılar da Türkiye’ye ve diğer yerlere eskisi kadar gitmeyecek. Toplamda Türkiye’ye etkisi olumsuz olacak.

Üretim

Düşer

Üretimimizde girdi olarak kullandığımız ithal mallar oldukça ağırlıklı. Bunların çoğu Çin kökenli. Bunların ithalatında oluşacak sıkıntılar üretimimizi olumsuz etkileyecek.

TL’nin Dış Değeri

Düşer

Risklerin yükselmeye devam ettiği böyle bir ortamda TL’nin dış değerinin düşmesi beklenir.

Altın

Yükselir

Risklerin yükselmeye devam ettiği böyle bir ortamda altının değerinin yükselmesi beklenir. Altın ithalatçısı olan Türkiye’de ithalat miktarı değişmese bile ödenecek bedel yükselir.

Enflasyon

Yükselir

TL’nin dış değerinin düşmesi enflasyonu da yükseltir.  

Cari Denge

Karışık etkiler ortaya çıkar

İhracatın ve ithalatın birlikte düşeceği bir ortamda hangisinin etkili olacağını önceden kestirmek kolay değil. Bununla birlikte petrol fiyatlarının düşüşü olumlu etki yaratır.

Bütçe Açığı

Yükselir

Büyümenin düşeceği bir ortamda hükümet ekonomiyi canlı tutabilmek için harcamaları artırıp, vergileri düşürecektir. Bu da bütçe açığını büyütür.

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar