ABD’ye savunma ve havacılık sanayi ihracatında artış

Pandemi döneminde Amerika Birleşik Devletleri’nde artan sosyal ve ekonomik problemler nedeniyle Biden yönetiminin silahlanmaya kısıtlama getirme beklentisi, sivillerin silah ve mühimmat talebini artırdı. Bu durum, Türk savunma ve havacılık sanayinin ABD’ye yönelik ihracatının, 2021 yılının Ocak-Nisan ayında yüzde 56 artmasına neden oldu.

info@karadenizekonomi.com / 11.06.2021

ABD’ye savunma ve havacılık sanayi ihracatında artış

Türkiye İhracat Meclisi verilerine göre, 2021 yılı Ocak-Nisan döneminde Türk savunma ve havacılık sanayinin ihracatı, 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 47.7 artarak 949 milyon 744 bin dolar olarak gerçekleşti. Savunma ve havacılık sanayi sektöründen yapılan ihracatın ülkelere göre dağılımı incelendiğinde, ABD'nin ilk sırada yer aldığı görüldü. Ocak-Nisan döneminde bu alanda ABD'ye yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artarak 386 milyon 113 bin dolara ulaştı. Türkiye’nin son 13 ayda, yarı otomatik tabanca, yarı otomatik tüfek ve av tüfeği gibi ürünler ihracatının arttığını ifade eden Samsun Yurt Savunma Genel Müdürü C. Utku Aral, özellikle sivil silahlanma konusunda ABD’de önemli bir hareketlenme var. Bizim de ABD’ye satışlarımız 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre iki kat arttı” dedi.

SYS’nin Amerika ihracatı arttı

Canik markasıyla Türkiye’nin tabanca ihracatının yüzde 75’ini tek başına yapan Samsun Yurt Savunma (SYS), dünya genelinden ABD’ye en çok tabanca ihraç eden dördüncü marka olarak biliniyor. Amerikan pazarındaki hareketlilik, SYS’nin ihracat rakamlarına da yansıdı. SYS’nin 2021 yılının Ocak-Nisan döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre ABD’ye ihracatı iki kat arttı. Amerikan pazarındaki hareketliliğin pandeminin ilk döneminden itibaren başladığını söyleyen Samsun Yurt Savunma (SYS) Genel Müdürü Aral, ayrıca dünyanın 68 ülkesine 120 milyon dolar yıllık ihracatı olan SYS’nin en büyük ihracat pazarının ABD olduğunun altını çizdi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar