DOLAYLI VERGİ AZ KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALMAKTIR!

Vergi Haftası sebebiyle bir açıklama yapan Ordu Serbest Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, “Ülkemizde vergi gelirlerinin yüzde 75’i dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Dolaylı vergilerin mükelleflerin ödeme gücünü ihmal ettiği ve bu nedenle de vergi adaletini zedelediği genel kabul gören bir yaklaşımdır. Vergi adaletinin sağlanması temel beklentimizdir.” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 23.02.2022

DOLAYLI VERGİ AZ KAZANANDAN ÇOK VERGİ ALMAKTIR!

Baş şu açıklamayı yaptı: “Devletin mali, ekonomik ve sosyal nitelikteki çeşitli görevlerini yerine getirmesinde vergi gelirleri temel rol oynamaktadır. Kamusal hizmetlerin nitelik ve kalitesinin artması vergiye karşı direnci azaltacak en önemli unsurdur. Adil bir vergi sistemi ve toplanan vergilerin vatandaşa hizmet olarak dönmesi, vergi bilincinin artmasının temel zeminini oluşturmaktadır.  

MESLEK MENSUPLARININ KATKISI ÖNEMLİ

Vergilerin toplanması tüm kamusal faaliyetler için önemlidir. Vergi bilinci, devletin görevlerini yerine getirebilmesi açısından verginin önemini bilen bireylerin, vergisel yükümlülüklerini yerine getirme konusundaki istekliliklerinin düzeyini ifade etmektedir. Kayıt dışı ekonomi ve vergi kaçakçılığı ile mücadelede sadece yasal yaptırımların ve caydırıcı politikaların yeterli olmadığı bu konuda meslek mensuplarının katkı ve desteklerinin alınması gerektiğine inanıyoruz. E- uygulamaların başarılı bir şekilde hayata geçmesinde meslek mensuplarının çok büyük özverisi ve katkısı vardır.

DOLAYLI VERGİ VERGİ ADALETİNİ BOZUYOR

Türk Vergi sistemi, vergi gelirlerinin dolaysız vergilerden ziyade dolaylı vergilere dayandığı bir görünüme sahiptir. Ülkemizde vergi gelirlerinin yüzde 75’i dolaylı vergilerden elde edilmektedir. Dolaylı vergilerin mükelleflerin ödeme gücünü ihmal ettiği ve bu nedenle de vergi adaletini zedelediği genel kabul gören bir yaklaşımdır. Vergi sistemimizin sade, anlaşılabilir bir yapıda olması, vergi yasalarının hukukun genel kurallarına uygun olması, kazanç üzerinden alınan verginin payının artması, vergi adaletinin sağlanması temel beklentimizdir.

AZ KAZANANDAN AZ ÇOK KAZANDAN ÇOK VERGİ

Ülkemizde verginin amir hükmü Anayasa’nın 73. maddesinde yer alıyor. Yani ülkemizdeki vergilendirme rejimi kaynağını yasallığını Anayasa’nın 73’nçü maddesinden alıyor. Bu madde diyor ki;  ‘herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücü oranında vergi ödemekle mükelleftir.’ Buradaki herkes ifadesi genellik ilkesini kapsıyor, ayrım yapmıyor. Bir de mali güç ilkesine vurgu yapıyor. Yani az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması prensibinin vergi sistemimize hakim olmasını, harcama ve tüketimden değil, kazanç üzerinden vergi alınmasını Anayasamız emrediyor. Biz Mali Müşavirler mali idaremizin en büyük destekçisiyiz. Muhasebeci, Mali Müşavirler şimdiye kadar olduğu gibi yarınlarda da mali idaremizle iş birliği içinde çalışmaya ve vergi sistemimizin işlemesine destek olmaya devam edeceğiz. Vergi mükelleflerinin beyan, ödeme ve diğer yükümlülüklerinin zamanında yerine gelmesi açısından mali müşavirlerin rolü büyüktür. Meslek mensupları, ülkenin yapıtaşları olan vergi ödeyen vatandaşlar ile vergisel yükümlülüklerin beyanı açısından sürekli etkileşim halindedir. Meslek mensupları sundukları hizmetleri ile kamu çıkarının ve kamu güvenliğinin korunması için özveri ile çalışmakta, vergilerin tarh ve tahakkuk ettirilmesi yönünden vatandaşları, vergi mükelleflerini bilgilendirmekte, bilinçlendirmekte, beyanlarını yapmakta ve devletimizin ana gelir kaynaklarının oluşmasında önemli katkı sunmaktadır. Muhasebe meslek mensupları olarak verginin tarhından, tahakkukuna bütün aşamalarında bizler varız. 84 milyon vatandaşın sorumluluğunu hissediyor, bu bilinçle beyannameleri hazırlıyor, mükellef ile idare arasında köprü görevini üstleniyoruz. Vergi bilincinin oluşmasında meslek mensuplarının önemli rolü ve etkisi vardır. 120 bini aşan serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler, mali idarenin en büyük destekçisidir. Vergi gelirlerimizi artırmak, adil ve etkin bir vergi sistemi için birlikte hareket etmek, vergisel hedeflere ulaşmada ülkemizi başarıya götürecek temel yoldur.

 ORDU DEFTERDARLIĞININ ÇALIŞMALARI

Her yıl yaptığı başarılı çalışmalar ve vergiyi anlatmak için farkındalık yaratan, vatandaşta vergi bilinci yaratan ve mükellefin her türlü sorununu çözmek için özveriyle emek ve çaba harcayan Ordu Defterdar Vekili Cabir Akın ve çalışma arkadaşlarına bir kere daha teşekkür ediyorum. 33’ncü vergi haftasının; maliye teşkilatına, meslek mensuplarımıza, mükelleflerimize ve tüm vatandaşlarımıza, faydalı olmasını temenni ediyoruz.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar