Enflasyon beklentisi 2021 yılını yüzde 14 geride bırakacağı yönünde

TCMB’nin nisan ayı Beklenti Anketi’nde yılsonu için TÜFE öngörüsü yüzde 13,12’ye yükselirken, piyasada genel görüş Türkiye’nin 2021 yılını yüzde 14 civarında bir enflasyonla geride bırakacağı yönünde.

info@karadenizekonomi.com / 28.04.2021

Enflasyon beklentisi 2021 yılını yüzde 14 geride bırakacağı yönünde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporuna dair yarın bir sunum yapacak ve ardından gazeteci ile ekonomistlerin sorularını yanıtlayacak. TCMB’nin nisan ayı Beklenti Anketi’nde yılsonu için TÜFE öngörüsü yüzde 13,12’ye yükselirken, piyasada genel görüş Türkiye’nin 2021 yılını yüzde 14 civarında bir enflasyonla geride bırakacağı yönünde.

Şekerbank Baş Ekonomisti Dr. Gülay Elif Yıldırım, Merkez Bankası'nın yüzde 9,4 olan 2021 yılı TÜFE tahminini yüzde 11,5 olarak güncellemesini beklediğini söyledi. TL'deki değer kaybı, gıda ve emtia fiyatlarındaki yukarı yönlü risklere işaret eden Yıldırım, 20 ayın zirvesinde olan yıllık enflasyonda yükseliş eğiliminin devam edeceğini ve nisan-mayıs enflasyonunda yüzde 19'un üzerinin görülebileceğini kaydetti. Yıldırım, “Baz etkisini de göz önüne alırsak, enflasyonda aşağı yönlü seyri ancak son çeyrek itibariyle net olarak görme şansımız olacak" dedi.

Merkez Bankası'nın yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 11,5 seviyelerine yükseltmesinin sürpriz olmayacağı görüşüne katılan Sparta & Co. Kurucu Ortağı Taner Özarslan, yılsonu beklentisinden ziyade cari enflasyonun daha fazla önem arz ettiğinin altını çizdi. Ramazan ayı ve kısıtlamaların gıda fiyatları üzerindeki etkisi ile döviz kurundaki hareketin önemine vurgu yapan Özarslan, "Tüketici enflasyonunda önümüzdeki aylarda yüzde 18 seviyelerini görebiliriz” açıklamasını yaptı.

TCMB'nin ‘faizin enflasyonun üzerinde kalacağı’ bir politika belirlemiş durumda olduğunu hatırlatan ekonomist Gülay Elif Yıldırım, gerek pandemi koşulları, gerek mevcut ekonomik konjonktür nedeniyle zorlu bir süreç yaşandığına işaret ederek, Merkez Bankası'nın bu yıl faiz indirimine gitmesinin çok kolay olmayacağı görüşünü aktardı.

Ekonomist Taner Özarslan’a göre de TCMB bir süre izlemede kalacak. Özarslan, “Politika faizi ve enflasyon arasında 1,5-2 puanlık fark korunmak istenebilir. Merkez Bankası’nın faiz politikasını, enflasyonun hangi vadede bir patikaya oturacağı şekillendirecek. TCMB elindeki veri seti ile enflasyonda düşüşün başlayacağını öngördüğünde önden yüklemeli bir faiz indirim hamlesi yapabilir. Ancak mevcut verilerle faiz indirimi en erken eylül-ekim gibi duruyor” değerlendirmesini yaptı. Özarslan, önünüzdeki dönemde dolar/TL kurunun 8,50 psikolojik seviyesini kırması durumunda ise bu senaryonun ve beklentilerin farklılaşabileceğini ifade etti.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar