Esnafa destekte maksat hâsıl oldu mu?

info@karadenizekonomi.com / 23.12.2020

Esnafa destekte maksat hâsıl oldu mu?

Covid-19 salgını nedeniyle dünya olumsuz etkilenmeye devam ediyor. Kısıtlamalar sürecinde ekonomik faaliyetlerin sınırlanması nedeniyle birçok ülke daralma yaşadıklarını kaydediyor. Salgının başladığı zamandan bu yana pek çok ülke işletmeler için destek paketlerini duyurmuştu. Japonya Mayıs ayında 1,1 trilyon dolar, Almanya mart ayında 750 milyar euro, İngiltere mart ayı ortalarında 350 milyar sterlin, ABD Mart ayı sonlarında 2 trilyon dolar, Fransa Nisan ayında 110 milyar euro ve Hindistan Nisan ayında 20 trilyon rupilik destek paketlerini açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı R. Tayyip Erdoğan’ın Kabine Toplantısı’nın ardından Covid-19 salgınından en çok etkilenen meslek grupları arasında ilk sırada yer alan esnafa yönelik açıkladığı destek paketi esnaf ve ticaret dünyasınca yeterli görülmedi.

Bendevi Palandöken: Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı

“Verilecek olan paranın miktarı bizim taleplerimizin çok altında ama sonuçta 5 milyar lira da olsa bu desteği yok sayamayız. 1 milyon 300 bin kişiye kısa vadede ilaç olacaktır. Bir yol açıldı. Umarız bundan sonra destekler artarak devam eder. Yüksek rakamda kira verenler için pek fazla önemi olmayacaktır ancak daha küçük rakamlarda kira ödeyenler için umut olacağı bellidir. Eminim ki bütçe maratonu tamamlandıktan sonra yeni bir paket üzerinde esnafa destekler devam edecek.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Ali Çelik: Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“Hiçbir şey üretmeden evinde oturan, ekonomiye katkısı olmayan ve pandemiden doğrudan etkilenmeyen üç milyon kişiye Nisan ve Mayıs aylarında biner lira ödeyip, yaklaşık bir yıldır iş yeri kapatılan sıkıntılarla boğuşan esnafa üç ayda bin 500 lira verilmesini anlamakta güçlük çekiyoruz. Yeni kredilerle eski borçların ertelenmesi ticaret insanını geçici rahatlatıp oyalamaktan ve gelecekte daha büyük sıkıntılarla karşı karşıya bırakılmasından başka bir şey değildir. Pandemiden etkilenen sektörlerin zararlarını gidermeyi amaçlayan çözüm önerilerinin acilen hayata geçirilmesini bekliyoruz.”

İsmail Akçay: Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı

“Açıklanan desteklerin düşünce bazında olumlu olduğu kanaatindeyim. Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum. Ancak ülkenin ekonomik koşullarını da düşünerek hareket etmek zorundayız. O zaman da diyorum ki açıklanan kira destek miktarları ve süreler yetersiz ve sadece esnaf kesimi için kullanıma açılmış. Oysa bu destekler ticaret ve sanayi odalarının üyelerine de hitap edecek ölçekte olmalı. Böyle olursa maksat hâsıl olur ve destekler daha isabetli olarak yerini bulur. Pandemiyi durdurduğumuz güne kadar desteklerin devam etmesi gerekiyor. Üç aylık süre sonunda pandemi bitecek mi? Ekonomi normale dönecek mi? Piyasada iş dünyasının çarkı dönecek mi?  Ya da üç ay sonra likitide akışı normalleşecek mi? Eğer bunlar olacaksa bir sorun yok. Ancak virüsü durduramazsak, iş yerlerinin kapalı hali hala devam ediyorsa çok bir faydası olmayacaktır. Desteklerin virüs bitene kadar devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Zaman ve miktar olarak yeterli değil. Miktarların en az da kira beyanı verilen rakamlar düzeyinde olması gerektiğini düşünüyorum. Bir iş yerinin kirası ne kadarsa ona yakın bir tutar verilmeli ki bir anlamı olsun.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar