Gülle: Normalin ötesinde ihracat hedefliyoruz

TİM Başkanı Gülle, Türkiye'nin küresel ticaretin "güvenilir limanı" olduğunun tescillenmesiyle ihracatta yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdüreceğimizi söyledi.

info@karadenizekonomi.com / 2.06.2020

Gülle: Normalin ötesinde ihracat hedefliyoruz

Mayıs ayı ihracatı Genel Ticaret Sistemi'ne (GTS) göre geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 40,9 düşerek 9 milyar 964 milyon dolar, son 12 aylık ihracatın yüzde 8,4 gerilemeyle 165 milyar 732 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle,  yaptığı açıklamada salgının etkisiyle birçok ülkenin ihracatının son yılların en dramatik düşüşüyle karşı karşıya kaldığını Almanya'nın martta son 30 yılın, Japonya'nın ise nisanda son 11 yılın en sert aylık ihracat düşüşünü yaşadığını söyledi. Gülle, “Ülkemiz, daha önce kriz dönemlerinde ihracatta kaçınılmaz olarak benzer düşüşler yaşamış olsa da kayıplarını her zaman hızla telafi ederek ihracatta yeni rekorlara ulaşmayı başardı. Salgının sona ermesinin ardından ihracatçılar; yaşanan kaybı fazlasıyla telafi edecek. Türkiye'nin küresel ticaretin "güvenilir limanı" olduğunun tescillenmesiyle yeni rekorlara imza atmayı kaldığı yerden sürdüreceğimize inanıyorum. Yani normalleşme dönemi ve sonrasında ihracatta beklentimiz 'normalin de ötesi'." ifadelerini kullandı.

Mayıs ayında 32 bin 651 firma ihracat gerçekleştirdi

Gülle mayıs ayı ihracatına ilişkin şunları söyledi; “Türkiye ekonomisinin bugünü ve geleceği açısından vazgeçilmez bir sacayağı olduğu perçinlenmiş olan ihracatımıza yönelik farkındalık ve TİM olarak ülkemizin her noktasında yürüttüğümüz KOBİ İhracat Seferberliği eğitimlerimizin en net sonucu olarak, mayısta ihracat ailemize 1.117 firmamız katıldı. İhracata yeni başlayan bu firmalarımız, mayısta 83 milyon 284 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında, mayıs ayı içerisinde toplam 32 bin 651 firmamız ihracat gerçekleştirdi."

31 ülkeye ihracat arttı

TİM Başkanı, küresel ticaretteki olumsuz tabloya rağmen mayısta 31 ülkeye ihracatın 129,8 milyon dolar arttığını, bu 31 ülkenin 25'inde artışın yüzde 10'un, 17'sinde ise yüzde 50'nin üzerinde gerçekleştiğini aktardı. Gülle, "Bu ülkeler arasında 44,4 milyon dolar ihracat artışıyla İsviçre, 39,1 milyon dolar ihracat artışıyla Azerbaycan ve 15,9 milyon dolar ihracat artışıyla Venezuela dikkati çekti." değerlendirmesinde bulundu. HABER MERKEZİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar