Hazır giyim ve tekstil sektörü, salgın döneminde istihdamını geliştirdi.

Salgın döneminde ihracata bağlı olarak istihdamını 115 bin kişi birden artıran hazır giyim ve tekstil sektörlerinde artan yatırımlara bağlı olarak yılsonuna kadar ek 50 binden fazla istihdam daha planlanıyor.

info@karadenizekonomi.com / 9.07.2021

Hazır giyim ve tekstil sektörü, salgın döneminde istihdamını geliştirdi.

1 Temmuz itibariyle normalleşmeye başlayan tekstil ve hazır giyim sektöründe yaşanan canlanma istihdam rakamlarına da yansıdı. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinde yer alan bilgilere göre, salgının başladığı 2020 yılı Mart ayından, bu yılın nisan ayına kadar geçen sürede söz konusu iki sektör istihdamlarını, 115 bin kişi birden artırarak 1 milyon 144 bine ulaştırdı. Özellikle hazır giyim sektöründe canlanmanın sürdüğünü dile getiren sektör temsilcileri, yılsonuna kadar 40 kişilik ek istihdam daha gerçekleştireceklerini söyledi. Özellikle hazır giyim sektörü 65 bin ile istihdamını en fazla artıran üçüncü sektör olarak öne çıktı. Söz konusu gelişmede artan ihracat rakamları etkili oldu.

Hedef daha fazla istihdam

Yılsonunda 500 bin istihdam hedefinin aşılacağı öngörüsünün dillendirildiği tekstil ve hammaddeleri sektörü ilk yarı itibari ile ihracatını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55, salgın öncesi olan 2019 yılının aynı dönemine göre de yüzde 21 oranında artırarak 4,9 milyar dolara ulaştırdı. Sektör bu başarısı ile toplam ihracat içindeki payını da son 2 yılda 4,3’ten 4,6’ya çıktı. Öte yandan SGK kayıtlarına göre tekstil sektöründe çalışan başına günlük kazanç ortalaması 168 TL iken söz konusu rakam hazır giyimde 141 TL olarak gerçekleşti. Söz konusu rakam 2020 Mart ayında tekstil sektöründe 136 TL, hazır giyim sektöründe ise 114 TL’ydi.

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar