Hizmet sektöründen “Kısıtlamalar kalksın” talebi

Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını, ekonomik zarar vermeye devam ediyor. Covid-19 patlak verdiğinde nişan, kına, düğün gibi merasimler yasaklandı.

info@karadenizekonomi.com / 15.09.2020

Hizmet sektöründen “Kısıtlamalar kalksın” talebi

Yeni normalleşmeyle birlikte kontrollü bir şekilde bu merasimlere izin verildi. Ancak geçtiğimiz günlerde tekrar alınan kararlarla düğünler 1 saate indirildi. Düşük faizli kredilerle ayakta durmaya çalışan firmalar, gelen yeni tedbirlerle artık çaresiz durumdalar. Bu süreçte yaşadıkları sıkıntıları Karadeniz Ekonomi’ye anlatan sektör paydaşları önemli açıklamalarda bulundu.

“SEKTÖR İKİNCİ BİR YIKIMI KALDIRAMAZ”

İş İnsanı Ufuk Ünal, “Düğünlerin iptal edilmesiyle işlerimiz tamamen durdu. Sonrasında atılan normalleşme adımları ile biraz nefes almıştık ki tekrar kısıtlamalar geldi ve 1 saat süre sınırı verildi. Düğün salonları, organizasyoncular, ayakkabıcılar, gelinlikçiler bunlar birbiriyle hep bağlantılı. Biz zaten süreci devlet destekleri ile atlatmak durumunda kalmıştık ancak sektör ikinci bir yıkımı kaldıramaz. Bu süreç devam ederse kredilerini, senetlerini ödeyemeyecekler ve ne yazık ki işçi istihdam azaltacaklar. Devlet kural koydu. Bunlara uymayanlara yaptırım uygulamak yerine 100 düğünden 2’sinde kurallara uyulmadığını gösterip düğünlerin tamamını 1 saatle sınırlandırmanın doğru bir karar olduğunu düşünmüyorum. Özel sektör vergisini ödeyemez istihdam sağlayamazsa, devletin ciddi bir gelir kaynağı azalacak. Bu durum şiddetli bir şekilde devam ederse vergisini alamayan devlet, memurunun maaşını ödeyemez. Biz bunu kısıtlamalarla değil de, kurallarla ve bunları da takip ederek devam etmenin doğru olduğunu düşünüyorum.” dedi.

“KİMSE BUNU SİYASET MALZEMESİ YAPMAMALI”

Pandemiyle ilgili olumlu gelişmelerin yaşanmadığını ifade eden İzmir’de Dream House’un sahibi Metin Emiroğlu, “Hükümetin yeni tedbirleri ile ticari açıdan zor durumda kalsak da katlanmak zorundayız diye düşünüyorum. Çünkü bulaş sayıları her geçen gün artıyor. Ülkedeki en büyük sorunların başında cezai işlemlerin yetersiz olması geliyor. Birilerinin günahını bir sektöre yıkmaktansa, düğününü yaparken halay çekenin cezası büyük olmalı ki toplum bunun cevabını alsın. Düğünler yapılmalı, çünkü yapılmazsa 10’un üzerinde sektör batacak. Hükümetin bu konuda gerçekten iyi niyetli olduğuna inanıyorum. Kimse kimsenin ekmeğiyle oynamak istemez. Bu konu siyasal bir konu değil, öyle de davranılmamalı. Kimse bunu siyaset malzemesi yapmamalı.” ifadelerini kullandı.

“TEK ÇARE OKULLARIN AÇILMASI”

Hem toptancıların hem de kendilerinin çok ciddi manada mağduriyet yaşadıklarını kaydeden Giresun’da Erhanlar Giyim Mağazaları’nın sahibi İbrahim Erhan, “Şu anda talep sıfır. Devletten bu konuda beklentimiz okulların açılmasıdır. Bu zararımızın da şu anda her okula özgü kıyafet olduğu için, geri dönüşümü maalesef söz konusu değil. Tek çare okulların açılması.” dedi. HAZAL PALAVAR / KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar