Kontrollü normalleşmede yeni kararlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine Toplantısı sonrası alınan yeni kararları açıkladı.

info@karadenizekonomi.com / 10.06.2020

Kontrollü normalleşmede yeni kararlar

Kabine Toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni alınan kararları şu ifadelerle açıkladı;

*Lokanta, kafe ve kıraathane kapanış saatleri 24.00’a uzatıldı.

*Sinema, tiyatro ve gösteri merkezleri 1 Temmuz’dan itibaren faaliyete geçebilecek.

*65 yaş ve üstü vatandaşlarımız hergün 10:00 ila 20:00 saatleri arasında dışarı çıkabilecek

*18 yaş altı kısıtlaması kalktı.

*Milli parklar gibi parklar 18 yaş altı, 65 yaş üstü için ücretsiz olacak.

*Nikah salonları 15 Haziran’da, düğün salonları belirlenen kurallara uygun şekilde 1 Temmuz’dan itibaren hizmete başlayabilecek.

 ‘’Daha iyi bir istihdam seviyesini hedefliyoruz’’

İstihdamda gerçekleştireceğimiz süreçle bu süreci taçlandıracağız diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘’Türkiye İstihdam Kalkanı’yla çok detaylı bir reform paketi hazırladık. Buradaki amacımız Ocak 2019’dan sonra işsiz kalan vatandaşlarımızı tekrar iş imkânı sağlamaktır. Daha iyi bir istihdam seviyesini hedefliyoruz. Çalışanlarını kısa çalışmaya geçiren ve ücretsiz izne ayrılan yerlere finansman desteği sağlayacağız. Covid-19 salgının etkilerini en aza indirip daha iyi istihdam yaratacağız. Sürecin en önemli göstergelerinden olan kısmi ya da esnek çalışma iş gücü piyasasını daha da iyi hale getireceğiz. Özellikle genç istihdam için, 25 yaş altının istihdamını destekleyerek beceri ve deneyim kazanmalarını destekleyeceğiz. 25 yaş altı, 50 yaş üstü için kolay istihdam edilme olanağı sağlayacağız. Tesis edilecek karma model ile işçilerin hakları korunacak. Tamamlayıcı emeklilik ile ilave emeklilikle süreci hayata geçireceğiz’’ dedi.

‘’Yerel sektörümüze ve sanayicilerimize destek vereceğiz’’

Fon ile Türkiye’nin istihdam kalkanını sürekli hale getirmeyi hedeflediklerini dile getiren Erdoğan, ‘’ Küçük işletmelere, yatırımcılara uygun maliyetli ve uzun vadeli sistem kuracağız. İstihdam kalkanını devreye aldıktan sonra tamamlayıcı emeklilik sistemini 2022’de hizmete sokacağız. Devlet, terörle de mücadelesini veriyor, dağda taşta her yerde. Polisimiz, Mehmetçiğimiz, güvenlik koruyucularımız, jandarmalarımız hep birlikte terörle mücadeleyi bayram seyran demeden devam ettirdi, devam ettiriyor. Bunun da bir maliyeti var. Bütün bunlar devam ederken milli ve yerli yüzde 20 gibi bir güce sahipken bunları yüzde 70’e çıkardık. Bütün bu yatırımlar aynen devam ediyor. Türkiye bütün bu alanlarda güçlenen bir ülke. Bu mücadele devam ettiği içindir ki, Güneydoğu’da Doğu’daki eski sıkıntılar tarih oldu. Yeterli mi, değil. Tek terörist kalmayıncaya kadar bu mücadeleyi sürdüreceğiz. Türkiye’nin diğer tarafta da istihdam kalkanıyla ilgili ayrıntıları Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız teferruatıyla paylaşacaktır. Bu projeyi dönem projesi olarak değil, kalıcı bir atılımın ateşleyicisi olarak görüyoruz. Yerel sektörümüze ve sanayicilerimize destek vereceğiz, istihdamı artıracağız. Yatırımların yüksek ve orta yüksek sektörlere yönelmesini sağlayacağız’’ diye konuştu.

‘’Dördüncü çeyrekte büyümeyi yakalayacağız’’

Üretim, ticaret ve lojistik aracılığıyla dünyadaki yerimizi daha da güçlendireceğiz diye konuşan Erdoğan, ‘’Yılın ilk çeyreğinde Türkiye ekonomisini yüzde 4,5 ile büyüme performansı gösterdiğini gerek ulusal gerek dünya görüyor, biliyor. İçeridekiler hala anlamak istemiyor. Ama bakıyorsunuz OECD Türkiye’yi bir numara olarak gösteriyor, Avrupa Birliği aynı şekilde gösteriyor, G20 gösteriyor. Belki ikinci çeyrekte olumsuz bazı gelişmeler olabilir, ancak üçüncü, dördüncü çeyrekte büyümeyi yakalayacağız. Çünkü zemin sağlam. Nisan’daki kayıplara rağmen Mayıs ayında ekonomimizin toparlanma içinde olduğu işaret ediliyor. Bakın ABD, şu anda 45 milyona yakın işsizi var. Ve Türkiye bütün bu şartlara rağmen dimdik ayakta duruyor ve şimdi gerek işsizine olsun gerek şu andaki vatandaşlarına her türlü imkânı sağlama içinde. Toparlanmayı hızlı bir büyümeye bırakacaktır. Enflasyonu istediğimiz seviyelere indirerek bu olumsuz süreci atlatacağız. Yapısal reformlarla gıda şişkinliğindeki önlemlere ilişkin planları alacağız. Amacımız 2020’de yüzde 8,5 olarak belirlenen enflasyonu kademe kademe düşürerek 2021’de yüzde 6’ya, 2022’de ise yüzde 5’in altına indirmektir. Birileri zil takıp oynuyordu, bakın şimdi Borsa İstanbul ne halde. Daha çok güzel şeyler göreceksiniz ve bunları öğreneceksiniz. Dövizde de Türkiye iyi bir durumdadır. İnşallah bu tabloyu devam ettirecek, Türkiye’yi 2023 hedeflerine adım adım yaklaştıracağız. Türkiye olarak salgınla mücadelenin yanı sıra, dış politikada da pek çok başarıya imza attık. Gelişmiş ülkelerin bile maske savaşına tutuştuğu bir dönemde tüm dünya ile emsalsiz bir dayanışma sergiledik. Her kıtadan, her inançtan 125 farklı ülkeye tıbbi yardım malzemesi gönderdik. Ayrım yok. 128 ülkeden 80 bin vatandaşımızı Türkiye’ye getirerek ailelerine kavuşturduk. Ülkemiz süreçten güçlenerek, itibarına itibar katarak yükselmiştir’’ ifadelerini kullandı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar