Palandöken: ‘’Ayağa kalk hibesi ‘’istiyoruz

Kontrollü de olsa normalleşmeye başlayan ülkemizde ekonominin en önemli sac ayaklarından olan esnaf ve sanatkârlar yarattıkları milyonlarca istihdamla da değer yaratmaktadır. Geçtiğimiz hafta ortasında Karadeniz Ekonomi Digital Platformları’na konuk olan Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, Yazı İşleri Müdürümüz Asel Gürsoy’la “cevapsız kalmasın” programında önce mevcut durumu sonra da beklentilerini anlattı.

info@karadenizekonomi.com / 9.03.2021

Palandöken: ‘’Ayağa kalk hibesi ‘’istiyoruz

ESNAF BORÇLU VE GELİRSİZ

Yaklaşık bir yıldır hem esnaf ve sanatkârımız hem de vatandaşlarımız bu konuda daha hassas bir konuma geldi. Bağlı bulunan odalarımızla bu dönemde meslek içi eğitimleri vermeye devam ettik. Ama maalesef esnafımız çok iyi günler geçirmedi. Yanımızda çalışan milyonlarca insan var. Çalışanlar dolaylı yollardan müşterilerimiz aynı zamanda. Yeni normalleşmede bazı bölgeler için kontrollü açılmalar başlamakla birlikte bazı bölgelerde sıkıntı hala devam ediyor. Kısıtlamaların akşam 19’dan sonra başlıyor olması nedeniyle insanlar iş yerinden çıkıp bir restoranda oturup sohbet edecek zaman bulamıyor sadece tezgâhlar ve paket servisler. Ancak bunlar esnaf lokantalarında çok mümkün olmuyor. Çünkü bizim yemeklerimiz taze servis edildiği için sıcak oturarak yenilecek türden. Belki süreç uzun bir süre ama Mar tayı itibariyle yeni bir dönemin başlamış olması sevindirici. İnşallah bütün bölgelerde bu açılır.

ESNAF KEPENK AÇTI FAKAT ÇAYINI ŞEKERİNİ ALAMAYACAK ESNAF VAR

Biz bu süreçte ne istedik? Bir işyerinin yeni işe başlar gibi ayağa kalkmasını istedik. “Ayağa kalk kredisi” yani hibe verilmesini.Lokanta ve kafeler açılıyor ama çayını ya da şekerini veya yemek yapacak malzemesini alamayacak esnafımız var. Bir yıl kapalı kalmanın faturası üç yılda ancak öder ve esnafımız ancak ayağa kalkar. Lokanta ve restoranların birikmiş elektrik ve doğalgaz faturaları var. Faturası 500 lira ise hizmet bedeli de bir o kadar. Bu duruma düşmüş iş yerlerinin aldıkları kredileri ödeyemeyeceğini herkes biliyor. Mücbir sebep sayıldı ödemeler ertelendi ama geri dönüşte bunlar ödemeyeceği için hepsi kara listeye girecek. Orada da zaten sadece bir tane banka ötelemeyi sağladı diğer bankalar elini taşın altına koymadı. Esnaf sadece kefalet kredi kooperatiflerinden kredi almıyor ki. 300 veya 400 bin liralık araç almış. Nasıl döndürecek? Ayrıca esnaf dükkânını açar açmaz hemen müşterisi mi olacak?  Tabi ki hayır. Anlayacağınız herkes bıçak sırtında ve hassas. Biz sadece zaman istiyoruz. Ne zaman bittiğini tahmin etmek de mümkün değil. Dolayısıyla devletin esnafı ayağa kalkmasını sağlaması gerekiyor.

Karadeniz’deki vaka artışlarına ne diyorsunuz?

Haritaya baktığımız zaman insanların biraz daha dikkat etmesi gerektiğine inanıyorum. Bir de çok göç var biliyorsunuz Karadeniz Bölgesi’nde. Memleketlere gidiş geliş maalesef bu rakamları biraz şişiriyor. ASEL GÜRSOY

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar