Reel sektöre ve bankalara mesaj

Ankara Sanayi Odası (ASO) Meslek Komiteleri ortak toplantısına katılan Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, reel sektörün finansmana erişimini kolaylaştıracaklarını belirterek salgınla birlikte zor duruma düşen firmaların operasyonel anlamda yeniden yapılanmaları konusunda bankaların da yol gösterici olmaları gerekiyor" ifadelerini kullandı.

info@karadenizekonomi.com / 11.06.2021

Reel sektöre ve bankalara mesaj

Son dönemde, üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasında artan makasın kendilerini rahatsız ettiğinin altını çizen Elvan, “Üretici fiyatlarının hızlı yükselişinde, döviz kuru geçişkenliği ve artan küresel emtia fiyatları temel rol oynuyor. Küresel salgından sadece Türkiye etkilenmiş değil tüm dünya, gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler etkilenmiş durumda” dedi. Elvan reel sektörü destekleyen politikaların süreceğini belirtirken, sermaye artırımında yüzde 50 olan kurumlar vergisi indiriminin, artırılan sermayenin yurt dışından gelmesi halinde yüzde 75’e çıkarılacağını söyledi.

 “Önlemler küresel enflasyon ve borçluluğa ağır yük getirdi”

2020’nin dünya ekonomisi açısından kayıp bir yıl olduğunu belirten Lütfi Elvan, küresel ekonominin yüzde 3, dünya ticaretinin ise yüzde 8 daraldığını bildirirken, dünya genelinde milyonlarca kişinin işgücü piyasalarını terk etmek durumunda kaldığını kaydetti. Pandemide ekonomik istikrar için uygulanan politikaların küresel enflasyon, bütçe açığı ve borçluluk seviyelerine çok ağır yük getirdiğini belirten Elvan, “İçinde bulunduğumuz süreçte; hem yapısal hem de dönemsel pek çok riskle karşı karşıyayız, oluşan hasarın giderilmesi de maalesef zaman alacak” dedi.

Tek merkezli tedarik sürecinin handikapları

Salgının tedarik süreçlerinin tek merkeze bağlı olmasının sakıncalarını ortaya koyduğunu belirten Elvan, “Çok uluslu şirketler, kendilerine yeni üretim merkezleri arıyorlar. Bununla birlikte; tıpkı yarı iletken çip tedariği konusunda gördüğümüz gibi Almanya, ABD ve G. Kore gibi ülkeler devasa yatırımları hayata geçiriyorlar. Şurası çok net; böyle bir konjonktürde erken harekete geçen, fırsatları en iyi şekilde değerlendiren, hatta kendi fırsatını kendisi oluşturanlar salgın sonrası dönemin kazananı olacaklar” dedi.

 

 

ETİKETLER; Karadeniz Ekonomi
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar