‘’Şeker fabrikasında etil alkol üreten ilk firmayız’’

Saatcı, ‘’Türkiye’de ilk defa şeker fabrikasında paketli etil alkol üreten firmayız. Mart’tan bugüne kadar 2 milyon 200 bin litre alkol üreterek piyasaya sunduk. 50 firmaya etil alkol temin ettik. Bu yıl ağustos ayının ortasına kadar 5,5-6 milyon litre alkol üretmeyi planlıyoruz’’

info@karadenizekonomi.com / 6.04.2020

‘’Şeker fabrikasında etil alkol üreten ilk firmayız’’

Amasya´nın Suluova ilçesinde faaliyet gösteren şeker fabrikasının yan kuruluşu olan ve ilk üretimin 1996 yılında yapıldığı alkol fabrikasında, 14 yıl aradan sonra yeniden üretim yapmaya başladı. Alkol fabrikasında; hastanelerde, havaalanlarında ve gıda sektöründe kullanılan etil alkol üretimine başlanarak şuana kan 2 milyon 200 bin litre üretim gerçekleştirildi. Günlük 60 bin litre üretim kapasitesine sahip fabrikada, 51 bin litre saf alkol, 9 bin litre ham alkol üretilebiliyor. Amasya Şeker Fabrikası, bu yıl alkol fabrikasının ham madde olarak kullanacağı 13 bin ton melası stoklarından karşılayacak. Şeker fabrikasında üretilen melasın alkol fabrikasında işlenip, daha kaliteli ve pahalı ürün olarak piyasaya sunulması hedefleniyor. Kilogramı 48 kuruş olan 3 kilo melastan litresi 1 Dolar ile 1 Euro arasında değişen 1 litrelik alkol üretimiyle önemli karlılığın fabrikaya sağlanması bekleniyor.

‘’ 50 firmaya etil alkol temin ettik’’


Pazarda istenilen paya ulaşmak için medikal tıbbi alanda paketli etil alkol üretiminin yapıldığını dile getiren Amasya Şeker Fabrikası AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatcı, ‘’Kamu ve özel hastanelerin etil alkol ihtiyacını sağladık. Fabrika olarak ithal ürünle rekabet edemediğimizden istediğimiz pazar payına ulaşmakta sorun yaşadık. Talep olmadığı için elimizdeki 30 bin ton melasın 24 bin tonunu satmıştık. Dünya ve ülke genelinde Kovid-19 vakaları baş gösterince derhal harekete geçtik. Elimizde 6 bin ton melas kalmıştı, dışarıdan da 16 bin ton melas alarak üretime başladık. 9 Mart’tan bugüne kadar 2 milyon 200 bin litre alkol üreterek piyasaya sunduk. 50 firmaya etil alkol temin ettik. Faaliyetimiz aynı hızla sürüyor. Bu yıl ağustos ayının ortasına kadar 5,5-6 milyon litre alkol üretmeyi planlıyoruz’’ diye konuştu.

‘’Bu ülkenin kendi yerli kapasitesi var’’

Hastanelerin yanında şu anda kolonya ve dezenfektan üreticilerine ürün temin ettiklerini belirten Saatcı, ‘’Ağustosun ikinci yarısından itibaren şeker fabrikası çalışmaya başlayacak. Biz çiftçi kuruluşuyuz, Türkiye’de ilk defa bir şeker fabrikasında paketli etil alkol üreten firmayız. Kendi markamızı oluşturduk. Sayın Cumhurbaşkanı’nın dediği gibi ‘Biz bize yeteriz.’ Yurt dışına ihtiyaç duyulmayacak şekilde etil alkol üretimimize devam etmek istiyoruz. Bu ülkenin kendi yerli kapasitesi var, ithal etmeye gerek yok. Yerli makineler ve yerli ürünle üretim gerçekleştiriyoruz’’ dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar